Гневен концесионер отмъщавал с убитите 3 елена и 4 бременни кошути?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6069482 www.24chasa.bg
Един от убитите елени

Прокуратурата проверила карабината на бизнесмена от Попово Иван Иванов

Спиране на договор за концесия, действащ от 10 години, е в основата на убийствата на 3 елена и 4 бременни кошути в Държавното ловно стопанство “Черни Лом”.

По тази версия работят разследващите, съобщиха за “24 часа” висши прокурори.

Контрактът е сключен през 2007 г. за отдаване на базата в Еленово. Той е между стопанството и фирмата на бизнесмена Иван Иванов - “Път инженеринг”, обясни директорът на “Черни Лом” инж. Григор Гогов, който заварил договора от предишно ръководство. Именно Иванов е сред основните заподзрени за убийствата.

Джипът на Иванов е заснет от охранителни камери минути след убийствата на 2 бременни кошути. Видял го и тракторист от стопанството, който докладвал на горски служител.

Негови джипове

са видени в

Колеги от ловната дружина на Иванов са подозирани за бутането на беседката.

стопанството

минути след

отстрела на 2

бременни

кошути

Според договора компанията участва в бюджета на стопанството със 170 000 лв. на година. При организирането на ловни изледи ѝ се полага процент от приходите.

“И то не какъв да е, а 82%”, посочи Гогов и добави, че според него сделката е “сключена на тъмно”. Той даде пример с другата концесия на стопанството за съседна база. Тя е подписана през 2014 г. след процедура на Министерството на земеделието и горите и е на база на Закона за лова и предпазване на дивеча. Реципиент е фирмата “Таурус консулт” на Яромир Тесарж, която дава по 280 000 лв. годишно за бюджета на стопанството. Тесарж, който е един от най-известните чешки бизнесмени, е съсобственик и председател на Съвета на директорите на “Енерго-Про-България”.

Приходите от

лова за “Таурус

консулт” са 25%,

докато за

стопанството

остават 75%

“Разликата между тези два договора е огромна”, коментира Гогов и посочи, че заради малкия процент по контракта с “Път инженеринг” стопанството е получило приходи от 40 643 лв. за 10 г. (парите от концесията отиват директно в бюджета - б.а.) при разход от 361 хил. лв.

“Изключително малоумно е да се поддържа неизгоден договор и затова пратих предизвестие, че ще го прекратим. В момента по него работят икономисти и юристи и очаквам скоро доклада им”, обясни директорът.

Той уточни пред “24 часа”, че от контракта

“Път

инженеринг”

е спечелила

218 000 лв.

за 10-те години

Фирмата отчела разходи от 1 708 315 лв. Гогов обаче се съмнява в числото.

“Договорът е за съвместно делене на разходите, а в отчетите пише, че фирмата е похарчила 117 хил. лв. през 2007 г., а стопанството - 0. За мен тези цифри са мистерия и трябва да се направи едно много сериозно разследване година по година, което вече сме започнали”, обясни директорът. Той каза още, че в други години харчовете на “Път инженеринг” изведнъж станали около 300 хил. лв., а тези на стопанството - 70 хил. лв.

Григор Гогов пратил предизвестието за прекратяване на договора с “Път инженеринг” непосредствено преди да започнат убийствата на елените.

Първият е намерен прострелян на 27 октомври 2016 г. На 17 януари 2017 г. в землището на село Славяново е открит друг смъртоносно прострелян елен. Серията от престъпни посегателства срещу едрия дивеч в района продължава на 18 срещу 19 януари, когато е намерен още един труп. При всички убийства липсват следи.

На 21 януари две бременни кошути са открити разстреляни в землището на с. Еленово. Именно тогава бракониерите са били по-небрежни. Изстрелите им по бременните кошути са чути от гардове в стопанството. Те отиват да проверят какво става, а пътят им е пресрещнат от колите на бракониерите.

“Видях да приближават две коли с включени светлини. При преминаването им покрай мен видях, че автомобилите са три.

Два от тях бяха

“Мерцедес” G

класа, черни, с

еднакви номера -

СА 1166, а

третият бе

“Тойота Хагоикс”,

също черен,

с номер СА 4849 Последните цифри не ги видях”, пише в сигнала си, с който “24 часа разполага, горският служител Илиян Василев. Джиповете са заснети от камери, благодарение на което се разбират и последните букви от номерата им. Заради мрака той се връща в хижата, където заварва силно изплашен ловец.

На следващия ден Василев открива мъртва кошута в окървавения сняг с прострелни рани от ловни карабини в тялото и дори муцуната. Разследващи предполагат, че по нея е стреляно с повече от едно оръжие - травмите издавали различен ъгъл на стрелба.

На 22 януари отново е убито животно, а джиповете са видени от тракториста Александър Асенов.

“Разбрах, че

вечерта е видял

мерцедеса на

Иван Иванов и

една от колите на

охранителна

фирма на “Път

инженеринг”,

пише в рапорта си служителят в стопанството Атанас Колев. “На снега установих по следите от грайферите, че същите са ходили към ловния дом. Колата на Иван Иванов беше ходила към ловния дом”, обяснява Колев, който предал сигнала на тракториста в полицията.

Оттам почнали разследване, когато на 27 януари едва на 250 м от главния път Попово - Търговище отново имало убито животно. Този път обаче убийците оставили проектилите на място, а прокуратурата е назначила експертизи. Предполага се, че последното убийство е дело на имитатори.

Самият Иванов не е ходил на лов в стопанството от 2015 г., когато билетът му, както и на 4 негови служители, бил отнет заради нарушения. Те завеждат дело, което е висящо. Връщат им талоните, но Иванов не ходи да ловува. Компанията му обаче прави излети. При един от тях е бутната беседка, за което ловците са подозирани, но нямат обвинение.

За убийствата на елените са образувани 6 дела. Иванов е разпитан по тях. Той е предоставил алиби за някои от датите на убийствата. “Не пречи обаче да е пратил свои служители”, коментираха прокурори. Те обясниха, че ловната карабина на бизнесмена е проверена, но резултатите от експертизата не са готови.

Засега обвинени за убийствата няма. Секретарка на Иванов обясни, че той ще коментира случая след края на разследването.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Футболистите от английския национален отбор ще трябва да се бръкнат по 10 000 паунда всеки, ако искат техните половинки да ги гледат как играят на световното първенство. Мениджърът на "трите лъва" Гарет Саутгейт е обявил, че съпругите и приятелките на играчите ще трябва сами да поемат своите разходи, ако искат да присъстват на турнира в Русия.

Покойният композитор е един от най-големите филателисти у нас Безценната колекция от марки на композитора задигната от човек на службите Милиционер краде цялата колекция от марки на покойния Тончо Русев. Това се случва през далечната вече 1985 година. Маскиран бандит нахлува в къщата на композитора и взима всичко ценно, което окото му види.

В дружески отношения с родни наркобосове се оказа сръбски главорез, обвинен в шпионаж в полза на Русия, показа проверка на "България Днес". За това свидетелстват снимки, на които врачанските крими типове Николай Георгиев - Ники Цигането и Анри Ковачев се прегръщат с бившия член на зловещата паравоенна групировка "Тигрите на Аркан" Братислав