Източникът на радиация над Европа може да е потънала руска подводница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6072809 www.24chasa.bg

От няколко седмици във въздуха над Европа се измерват завишени количества на радиоактивен йод 131. Германски специалисти подозират, че в край морето на Северния полюс е имало атомен инцидент, който е разпръснал радиация.

Причината за повишената радиация е все още неясна. Йод 131 е засечен над Германия, Финландия, Полша, Чехия, Франция, Испания. Според Федералната служба за защита от радиация стойностите на засечения йод 131 са повишени, но все още твърде ниски, за да представляват опасност за здравето на хората.

Освобождаването на йод 131 трае осем дни и затова се предполага, че някъде в полярното море е имало инцидент в началото на януари. Най-високите стойности на радиация са измерени в Норвегия и Франция, но и те не са опасни за хората.

Подозренията за ядрен инцидент се усилиха, след като на 17 февруари САЩ са пратили свой самолет, оборудван да измерва радиационния фон. Самолетът е от типа WC-135C е направил няколко обиколки над Великобритания. Според британските медии Русия е тествала ядрен взрив на остров Новая земля в Северно море. Геолози обаче опровергаха това подозрение, тъй като не е засечена сеизмична активност.

Според експерти най-вероятно потънала руска атомна подводница е изпуснала голямо количество радиация и тя е засечена над Европа. На дъното на Баренцово море лежат десетки части от потънала атомна подводница на Русия. Според германски специалисти не бива да се пренебрегва и тезата, че производител на радиоактивни лекарства е претърпял авария. Все още нито една от тези теории не е потвърдена.