Арестуваният Йоан Матев си пуснал коса и брада, напълнял, променил си навиците

https://www.24chasa.bg/novini/article/6074443 www.24chasa.bg
Прокурорире Румяна Арнаудова, Емилия Русинова, директорът на столичната полиция Младен Маринов и шефът на отдел "Разследване" в СДВР (отляво надясно) разказват подробности за разкритото убийство. СНИМКА: Пиер Петров

Извършителят e бил на 17 г. по време на убийството

Намерен е ножът, с който е извършено убийството

Йоан Матев е задържаният за убийството на Георги в Борисовата градина, потвърди информацията на "24 часа" на пресконференция директорът на столичната полиция Младен Маринов.

Арестуваният Йоан Матев си пуснал коса и брада, напълнял, променил си навиците

Над 400 лица са проверявани детайлно за алибита. Всяко едно такова лице, което отговаря на профила е проверявано детайлно. Има снимки от камерата навсякъде. Беше направена качествена експертиза за ръста, който съвпада с този на арестувания. По случая бяха ползвани помощта на партньорски служби. Това каза Младен Маринов, директор на столичната полиция на брифинг в прокуратурата.

"Проверихме всички средни училища, снемане на обяснения от много лица, съдействие от Министерството на образованието за проверки в дневници на училища.

Приложени са всички способи за събиране на годни доказателства.

Обвинениета е по чл. 115 във връзка с чл. 63 за непълнолетните лица. На обвинемия е взета мярка за неотклонение 72 часа от прокуратурата и предстои внасяне на делото с искане за постоянна мярка. Извършени са претърсвания на всички жилища, които е обитавал, както и коли, с които се е придвижвал", уточниха от прокуратурата.

Извършителят е бил непълнолетен по време на престъплението. Наказанието, ако го осъдя,т е от 2 до 8 години, както предвижда законът.

"Намерен е ножът, с който е извършено убийството, посочил го е свидетел", каза Румяна Арнаудова.

"Разпитан е свидетел, който посочи ножа, той е иззет и изпратен за ДНК експертиза.  Как се е стигнало до това лице - множество експертизи, истината е, че ние намерихме и оръжието, с което е извършено убийството", каза Арнаудова.

"Йоан Матев влезе в полезрението на МВР преди 5-6 месеца, но за доказване на това престъпление са необходими доказателства и се проведоха множество мероприятия. Направени са експертизи, една от тях е прецедент по нейната сложност. Благодарение на нея докарахме Йоан Матев до пейката, където е убит Георги. Това се допълни с други доказателства. Работата беше изключително сложна. 4-5 оперативни работници бяха ангажирани само с този случай.

Има брат, той е задържан и разпитан като свидетел, след това е освободен", обясни Маринов

Йоан е бил непълнолетен. Пуснал си е по-дълга коса, пуснал си е брада, качил е килограми. Напълно е променил своите навици, местата, които посещава, спрял е да ходи и на училище. Мотивът за убийството е грабеж. Искал е да вземе портмонето, но това е версия", казва Арнаудова. Йоан Матев не е давал обяснения.

"Какъв е бащата на Йоан Матев не касае разследването", казва Младен Маринов.