"168 часа: "Син кит" - игра на смърт или маркетингов трик за кликове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6076516 www.24chasa.bg
21- годишният Филип Будейкин по прякор Лисицата

Създателят й Будейкин: Правя услуга на обществото, чистя го от безполезни хора

Маркетингов трик, привличащ милиони кликове, социален експеримент или опасна за децата игра е популярната "Синий кит", паникьосала много български семейства.

Тя продължава 50 дни, като всеки ден има ново предизвикателството. Всяко трябва да е придружено със снимка за доказателство.

Примерно изрязване на син кит с бръснарско ножче по ръката или крайното - самоубийство.

Твърди се, че неин създател е 21- годишният Филип Будейкин по прякор Лисицата. Играта е под формата на чат и затворени групи в социалните мрежи. Насочена е към детско-юношеската аудитория.

В едно от интервютата си в руските медии Лисицата твърди, че не се смята за виновен. Според него интернет е опасно място и само родителите могат да носят отговорност за това какво правят децата им там.

Будейкин казва, че е много добър психолог, че изобщо не се страхува, че е задържан. Признава, че е бил модератор на няколко групи, в които отправял различни предизвикателства.

Търсил хора, които отговарят на определен психопрофил- нестабилна семейна среда, липса на любов, необичащи животни, които по-лесно изпадат в депресия. Примамвал ги с думи, с които те се чувствали специални и избрани да бъдат посветени в тайната. Карал ги да будуват нощем, което влияело още повече на психиката и нервната система и ги правело податливи на манипулации.

"Чистя света от безполезни хора, правя услуга на обществото", казва в интервюто Лисицата.

"168 часа" се свърза с експерта по социални мрежи Жюстин Томс. Тя отрече играта да има развитие в България и каза, че целият шум около нея води до излишното й популяризиране. Тя все още проучва дали това не е една измамна реклама с цел да се генерират повече посещения в дадени сайтове, или реална история.

Томс допуска, че най-вероятно това е маркетингов трик, тъй като има много книги и филми с подобна тематика. Според нея след като няма данни от надеждни източници, това по-скоро изглежда на един голям блъф.

Какво знаят родителите за опасната игра, четете в сайта на "168 часа"

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата