Елена Поптодорова получава 600 долара обезщетение от САЩ за набеждаване

https://www.24chasa.bg/novini/article/6091522 www.24chasa.bg
Елена Поптодорова и Симеон Сакскобургготски

Бившият дипломат казва: Спазвам правилата: Никога

не лъжи и никога не казвай цялата истина

Заради себе си и заради България истината за инцидента във Варшава

трябва да е цялата

Елена Поптодорова е получила 600 долара обезщетение след скандал в супермаркет в Минесота през 1991 г., когато български депутати бяха набедени, че са банда крадци.

Това въобще нямаше да е интересно, ако инцидентът отпреди четвърт век не залива медиите в последните дни. Разбира се, целта е различна - за едни смисълът е, че лесно можеш да бъдеш набеден, за други - Поптодорова е крадла, клептоманка от години.

А поводът за всички интриги е съобщение на едно полско радио от вторник, че бившата посланичка на България в САЩ е откраднала козметика за $ 400 от фришопа на летище “Федерик Шопен” във Варшава и била арестувана. Новината първо избухна в Русия и 90 “братски” медии я пуснаха бързо, добавяйки, че Поптодорова е работила активно за присъединяването на България в НАТО и ЕС.

По-късно полската полиция уточни специално за “24 часа”, че на 24 февруари българка (без да споменават име) наистина е взела скъпа козметика, а 3 дни по-късно е била задържана на същото летище. Жената върнала продуктите, платила глоба и е освободена. По същото време Поптодорова пусна своята версия чрез БТА, която изглежда като нелепо стечение на обстоятелства. Докато разглеждала козметика, звъннала възрастната й майка, която има проблем.

“С цялото ми внимание в разговора съм напуснала безмитната зона с продукта, който разглеждах”, обясни тя. В четвъртък обаче Поптодорова подаде оставка от Американския еврейски комитет (АЕК) “поради лични причини”. От септември 2016 г. тя беше директор на офиса на АЕК за Централна Европа, базиран във Варшава.

След съобщението за оставката истерията за клептоманията на дипломатката набра скорост. Жълти медии вадят източници от ДС, че болестта се отключила преди 30 г., когато първото детенце -

момиченце, пада от

висок етаж на блока,

в който живеят, и умира, докато баба му се грижи за него, а майка му е на важна среща.

Бившият депутат Велизар Енчев казва същото в прав текст и допълва, че хора с подобни състояния не бива да се допускат като дипломати. Други източници разказват за случая “Минесота”, че Поптодорова “мушнала в чантата си стоки от супермаркета” и затова станал скандалът. Истината обаче е друга.

“Управителят на магазина беше решил, че ние (българите) сме неблагонадеждни, защото имало предупреждение по местното радио за някаква група, която пътува с автобусче. Абсолютно съвпадение. Управителят на магазина си беше позволил да каже:

“Не искаме такива

като вас в магазина

И интересното е, че тъкмо това изречение е посочено в наръчник за правата на човека като най-ярък образец за дискриминация по произход. След месец ме намери в София служебна адвокатка, назначена от САЩ.

Тя ме съветва какво да попълня, какъв размер обезщетение да поискам и накрая получих $ 600 за дискриминация по произход”, разказва преди време Поптодорова пред “168 часа”.

“Продължавам да

вярвам, че това

е недоразумение”,

каза и бившият депутат от СДС и ДСБ Асен Агов.

“Познавам добре Елена. Това е нелепа случка, която се струпа на главата . Тя е много притеснителен човек и мога само да допускам под какво напрежение живее в момента”, заяви той. Хиперболата в някои медии е страхотна. Най-вероятно нещата ще се изяснят с времето”, смята Агов. “Познавам живота и цялата негова драма. Не мисля, че тежки събития са отключили точно сега някаква болест в нея. Няма да навлизам в личния живот. Повече ме безпокои цялата олелия около случая. Аз самият предположих, че може да стане нещо такова, познавайки хиперактивния характер. Тук съм, за да кажа само, че е крайно време да осмислим поведението си и четенето си”, каза още Асен Агов.

Така за дни Поптодорова, която бе призната и от леви, и от десни за най-добрия посланик на България в САЩ, бе срината до някаква си крадла с положение. А двата мандата като посланик в САЩ? През първия България влезе в НАТО и в ЕС и тя се гордееше, че е била и е активна в изграждането на новите отношения със света.

“България не е имала по-добър посланик” - това бе оценката на повечето български политици. И нито един посланик не се е радвал на толкова отворени обятия и американски награди. През 2002 г. тя е обявена за дипломат №1 от сп. “Бизнес уърлд”. През 2007 г. е единственият чужд посланик, който получава награда от Сикрет сървис – за всеотдайна привързаност към идеалите и принципите на закона.

През 2008 г. за първи път Общата федерация на клубовете на жените даде отличието си на чужденец. Поптодорова изненадва публиката, като благодари за наградата с цитат на Елинор Рузвелт:

“Жената е като пакетче чай

Никога не знаеш колко е силен, докато не го потопиш във вряла вода.”

Зад тези награди се крие страшен труд. Пред “24 часа” преди години тя разказа как е успяла да направи България популярна: “Дадох си сметка, че представлявам държава, която не е суперсила. Не можех да разчитам, че политическа Америка ще се изреди в кабинета ми. Затова отивах навсякъде – на кръгли маси, дискусии, и вземах думата. Това е много изтощително, но друг начин България да бъде достойно опозната няма.”

Често на въпрос откъде е тази сила и работохолизъм, отговаря шеговито:

“Аз съм жена и половина -

половин македонка, половин габровка и половин търновка.

Бащата на баща ми – дядо поп Тодор от с. Дебрене, е бил свещеник в Пиринския край. Дядо ми е бил книжар, но книжарницата била национализирана след 9 септември и така семейството идва в София”, разказва Поптодорова. Много се гордее и с прабаба си Марийка Бойчева, дъщеря на заможен търновски род и депутат от партията на Стамболов, който е подписал Търновската конституция. Той изучил всичките си деца, а баба Марийка завършила френски колеж. Дядо по майчина линия е от Габрово. Един от основателите на трикотажната индустрия, но и неговата фабрика била национализирана.

Това, че не е от комунистическата номенклатура, а точно обратното, никога не е било пречка за Елена.

“Преди да гледат папките и да четат досието ми, очевидно съм имала късмета да видят работата ми”, отговаря дипломатката.

Тя завършва английската гимназия в София. После и английска филология в СУ. Била разпределена да работи в Комитета за културни връзки в чужбина. През лятото на 1975 г. я поканили да превежда на африканска делегация, която имала среща с Тодор Живков. На средата на разговора той я попитал откъде е, къде е учила. Веднага предложили работа във Външно. За дебют на голямата политическа сцена тя сочи съвещанието за сигурност и сътрудничество в Хелзинки през август 1975 г., когато превеждала на външния министър Петър Младенов.

“Там, в Хелзинки, усетих какво е да вървиш по един коридор и да влизаш през един вход с имената от световните новини, макар

аз да бях само малка бурмичка

от огромната машина”

Работи във Външно до 1990 г. После 11 години е депутат - три пъти от БСП, има мандат и с Евролевицата.

Самата тя разказва, че влязла в политиката случайно - заради “Всяка неделя” на Кеворк Кеворкян. Била поканена в студиото като говорител на БСП. Преди нея писателят Марко Ганчев изгаря партийната си книжка. Тогава тя пита: “А защо не покажете, че има хора, които искат да станат членове на БСП.” След това социалисти от цялата страна се надпреварват да я искат за депутат.

Макар да е избраник на БСП, заедно със Соломон Паси е сред учредителите на Атлантическия клуб и работи активно за натовското членство. Тогава цялата политическа класа ни гледаше със съчувствие като политически утописти, спомня си Поптодорова.

През 1996 г. тя е сред първите социалисти, които посочиха, че управлението на Жан Виденов ще донесе тежки проблеми на България. По-късно напуска БСП и влиза в Евролевицата. В края на 38-ото НС отказва да се кандидатира за депутат през 2001 г. “Връщам се у дома, във Външно”, казва тя. Няколко месеца по-късно става говорител на МВнР, а министър е самият Паси. Именно той я изпраща посланик в САЩ.

Преди време Поптодорова разкри рецептата на успех: Никога не си позволявам да лъжа. Стремя се да спазвам две основни правила на английската дипломация: първо, никога не лъжи, второ, никога не казвай цялата истина. Лъжата проличава и авторитетът рухва. Премълчаването на някои неща е оправдано само в името на националния интерес.

Дано в създалата се истерия около варшавското летище излезе наяве цялата истина. Заради името на добрия дипломат, заради човека Поптодорова и заради България.