"168 часа": Сестрата на Ким Чен Ун - сивият кардинал на Пхенян

https://www.24chasa.bg/novini/article/6092647 www.24chasa.bg

Всяко важно решение в държавата трябвало да бъде одобрено от Ким Сул Сон

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун не контролира напълно страната си. Все повече експерти от Южна Корея твърдят, че полусестра му Ким Сул Сон държи реалната власт в Пхенян. Тя е дъщеря на Ким Йон Сук, единствената официална жена на Ким Чен Ир.

Първоначално е била секретарка на баща си, а след това поема тези задължения и към Ким Чен Ун, който наследи държавното кормило през 2011 г. Доскоро се смяташе, че той управлява еднолично страната, в която всеки, който го критикува, може да бъде екзекутиран. Днес сюжетът за ключовата роля на 42-годишната Ким Сул Сон, с 11 години по-голяма от брат си, хвърля нова светлина върху суперсекретната власт в Пхенян.

Ключовата роля, която играе Ким Сул Сон, дълго време е била пазена в тайна. Слуховете, че тя е

сивият кардинал

на върха в Пхенян,

бяха лансирани от южнокорейски експерти публично за първи път през 2013 г. Наскоро корейският експерт Чонг Сон Чанг заяви в своя реч в университета “Корьо” в Сеул, че много от решенията, които взема севернокорейският лидер, са одобрени от неговата полусестра. “Според надеждни източници, изглежда, е истина, че в системата на севернокорейското ръководство всяко решение на върха на държавата трябва да бъде одобрено от по-възрастната сестра на лидера”, казва директорът на департамента за обединени стратегически изследвания в института “Седжонг”.

Много източници сочат, че преливане на правомощия между брат и сестра са били планирани още от баща им Ким Чен Ир според руската агенция Спътник нюз.

Корейски седмичник писа, че бившият върховен ръководител на Корейската народнодемократична република е оценявал високо потенциала на дъщеря си и дори и се е доверил да управлява целия IT сектор и сигурността в страната. Някои анализатори твърдят, че това са само слухове. Ким Джонбо, бивш високопоставен сътрудник от Националната разузнавателна служба на Корея и университетски професор, коментира, че Ким Сул Сон е

“обикновена жена,

която не е гладувала,

защото е дъщеря и сестра на лидера на страната”. Докато експерти спорят дали слуховете за това кой държи реалната власт в Пхенян са истина, или не, предстои да излезе от печат книга за жената, която стои като сянка зад трона на севернокорейския лидер, твърди Спътник нюз. За Ким Сул Сон има малко снимки. Описват я като стройна, красива, с коси, пуснати до талията като повечето корейки, и много интелигентна. Родена е през 1974 г. и е едно от петте деца на Ким Чен Ир. Името Сул Сон означава Снежен бор и е дадено от дядо й, основателя на Северна Корея.

Като малка е била очарователно дете

с литературна дарба

и любимка на баща си. В своя разказ “Училището свърши завинаги” Ким Хюн Сик, тогава близък на управляващото семейство, описва как през септември 1973 г. Ким Чен Ир не пуска дъщеря си в началното училище "Намсан", където по традиция учат децата на най-висшия партиен елит. Около час, след като учениците са влезли, до ръководството на училището стига писмо:

"Ким Сул Сон няма да бъде записана в училище "Намсан". Според Ким Хюн Сик Ким Чен Ир побеснял, когато разбрал, че същия ден в училището е било записано и друго дете за първокласник – Ким Мин Чул, племенник на втората жена на Ким Ир Сен, тоест дете от роднините извън основната семейна линия. Не след дълго училище "Намсан" е взривено от бригада от севернокорейската армия и на негово място е издигната сграда за партийно бюро. От този момент Ким Чен Ир отстранява съперничеството в голямата фамилия и утвърждава едноличната си власт.

Ким Сул Сон завършва висше образование в университета “Ким Ил Сун”. Веднага след това е назначена в отдела за пропаганда на ЦК на работническата партия. Наблюдавала е литературата и всичко в тази сфера е била подписвано от нея.

В края на 1990 г. става

секретарка на баща

си Ким Чен Ир

- организира работния му график и отговаря за сигурността му според в. “Чосун”. В това свое качество тя го придружава при посещенията му в страната.

При едно от тях в части на северокорейската народна армия е забелязана облечена в униформа на подполковник. Била е забелязана също да изтрива със стерилизирана кърпа ръцете на баща си след ръкуването му с чиновници от фабрика по време на тяхна обиколка в местна област. През август 2002 г. съпровожда Ким Чен Ир при пътуване до Далечния изток на Русия. По данни на южнокорейското разузнаване Ким Сул Сон следва в Париж, където е била през есента на 2005 г.

Как е оценена сестрата на Ким Чен Ун година преди брат й да застане начело на властта в Пхенян и какво й е липсвало, за да поеме управлението тя, както и кои са в тесния кръг около лидера, четете в сайта на "168 часа"

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата