"24 часа" награди за 15-и път достойните българи (галерия)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6094711 www.24chasa.bg

За 15-и път в. "24 часа" отличи достойните българи, тези сънародници, които са се отличили с добри дела през миналата година, спасили са човешки живот или са допринесли за развитието на обществото.

За тези 15 издания на инициативата наградихме 531 достойни българи. За 2016 г. отличените надминават 50 души. Церемонията започна с изпълнение на химна от ученика Марио Бобоцов.

След изпълнението на химна на България всички над 130 гости на церемонията поздравиха с български знамена обикновените герои.

Видео от церемонията вижте ТУК

Първата награда за миналата година бе специална и е за над 700 души участвали в спасителната акция в Хитрино в края на миналата година. Издателката на "24 часа" Венелина Гочева, Вяра Анкова от БНТ, Силва Зурлева от Нова тв и Венелин Петков от Би Ти Ви, както и главният редактор на "24 часа" Борислав Зюмбюлев и шефът на БНР Александър Велев дадоха плакети и медали на Стефан Стефанов от Хитрино, който веднага след взрива помага за изваждане на хора от руините, Кметът на Нуридин Исмаил, който през цялото време бе на пост и помагаше на съселяните си, Красимир Купенов, главен инженер от бургаската рафинерия, една от основните фигури в спасителната операция, в горещата зона е от първите часове след аварията до обезопасяването на цистерните. Бяха отличени и главен комисар Николай Николов и всичките 771 спасители - пожарникари и полицаи, които работиха десет дни при изключително тежки условия и с риск за живота си, за да обезвредят цистерните след взрива, комисар Иван Иванов, началник на РД "Пожарна безопасност и защита на населението" - Шумен, инспектор Димчо Ангелов - един от огнеборците, пристигнали първи на мястото на трагедията, старши инспектор Мирослав Желязков, зам.-ръководител на цялата акция по отстраняването на цистерните, старши комисар Ялчън Расим, директор на ОД на МВР Шумен, ръководил уникалната операция по пълна евакуация на цялото население на населено място.

Главен инспектор Илиян Николов, началник на РУ на полицията в Шумен, който работи на терен в Хитрино през цялото време, главен инспектор Дарин Димитров, началник на полицейския участък в Хитрино също бяха отличени Награди получиха и жителите на Мадан, които за 4 дни събраха 7 т картофи и трайни храни за бедстващите в Хитрино. Наградата от името на съгражданите си получи Фахри Мулайсенов, кмет на Мадан и 64-годишният Стефан Цонев от Велико Търново, който е на хемодиализа, но предложи временно да подслони семейство от с. Хитрино.

"Тази трагедия обедини всички ни и показа, че в България има хора, които са готови да надскочат собствения си живот, за да спасят други животи", каза Венелина Гочева.

"Всяка година достойните българи ни връщат вярата в доброто", заяви пък Вяра Анкова при връчването на наградите.

"Не е необходимо да се случват трагедии и да показваме герои по телевизията. Те са около нас и дават пример на близките си, децата си, съседите си. Искам да стават все повече", каза пък Венелин Петков, който даде наградата на хората от Мадан.

"Може често да не харесваме кой ни управлява. Но пък винаги се гордеем с подвига на обикновените хора. Един човек тази година направи всичко възможно да се гордеем, това е главен комисар Николай Николов", обясни Силва Зурлева, която отличи пожарникарите и спасителите от акцията в Хитрино. "От името на всички пожарникари и спасители, благодаря. Служим на Република България", заяви комисар Николов.

"Хитрино ни сплоти и роди герои", каза шефът на БНР Александър Велев, който отличи Стефан Стефанов. "Благодаря за помощите, които получи нашето село. Благодаря на пожарникарите и спасителите. Благодаря на доц. Юри Николов, който върна съпругата ми вкъщи", заяви Стефанов при получаването на наградата.

"Ако почна с благодарности няма да ни стигне един ден. Тази награда я заслужава целият български народ. Добротата в нашата нация, в нашата България струи и за тези хора политиците трябва да дадат дори повече от възможностите си", обърна се към управниците кметът на Хитрино Нуредин Исмаил.

"Сред нас не успя да дойде главният инженер на "Лукойл Нефтохим" Красимир Купенов. Той няма задължение да гаси пожари, но благодарение на неговата дейност трагедията в Хитрино не бе по-голяма", каза Борислав Зюмбюлев. Той връчи награда и на шефа на полицията Ялчън Расим и главен инспектор Илиян Николов и главен инспектор Дарин Димитров.

Красимир Димитров, Ваня Гръблева, Павлин Стефанов, Марти Димитров, Васко Григоров от аварийно спасителното звено на Столичната община и
Младши експерт Ивайло Стоянов и пожарникар Давид Гълъбов от Благоевград бяха наградени за работата си при наводненията в Македония. В края на акцията им те бяха изпратени с благодарности от македонците, на които са помогнали. Наградата връчи кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Благодаря на "24 часа", че отличиха хората, които работят 24 часа на ден при всеки проблем. Благодаря на хората, че са денонощно на разположение. Продължавайте напред", каза Фандъкова.

Юлиян Михайлов, бивш полицай, инструктор по бойни изкуства, който спаси от смърт шефа на антимафиотите в Силистра Илиян Великов, 19-годишният Александър Пеев и 22-годишният Радостин Богданов, които задържаха в Бургас рецидивист, грабнал чанта на жена и Миролюба Бенатова от Нова тв за работата й като журналист в ерата на постистината бяха в третата група "Достойни българи", които бяха отличени на церемонията. Те бяха отличени от министъра на вътрешните работи Пламен Узунов.

"За мен е чест и удоволствие да връча тези награди", обърна се към тях Узунов.

"Живеем в момент, в който задаването на въпроси е голямо предизвикателство и журналистиката е в ситуация, в която не е била отдавна. Господа управляващи, бивши управляващи и бъдещи управляващи, надявам се скоро задаването на въпрос да не е проява на лошо възпитание. Надявам се в миналото да остане спестяването и пренаписването на информация, да няма спестяване на истината", каза Бенатова. Тя благодари на героите на своите репортажи.

Отличен бе и актьорът Дарин Ангелов, който спаси живота на зрител по време на постановка в Народния театър. Неговата награда бе получена от съпругата му Антония, тъй като той бе на снимки.

Даниела Атанасова, кореспондент на Би Ти Ви в Ямбол, за репортажа й за болното момченце Байрам, който помогна да му бъде разрешено да замине за трансплантация в чужбина също бе наградена за "Достоен българин" от актьора Владимир Пенев.

"Участвам в тази церемония много години и този ден ми дава надежда, че доброто може и ще победи каза Владимир Пенев.

"Дарин ми забрани да коментирам, защото много хора правят това, което той направи, просто делата им не става публично достояние", каза Антония Ангелова. "Шансът да показваме истината е смисълът на всичко, което правим", каза Даниела Атанасова.

Илияна Захариева, директор "Корпоративни комуникации" в Мтел, който е спонсор на наградите, отличи д-р Янаки Янакиев, ортопед, който кара пациентите си да подписват декларации, че няма да му връщат парите, които дава за изкуствени стави, за да ги вдигне на крака.

"Д-р Янакиев ни връща към истината на медицината, а технологиите са само средство", обърна се към лекаря Захариева.

Инж. Николай Михайлов, председател на УС на "Трейс Холд" връчи специална награда на 11-класникът от Велинград Иван Ганев, който спаси от сигурна смърт непознато момче - паднало от колелото си, глътнало си езика и не можело да диша. "Пожелавам си повече добро с повече любов", каза инж. Михайлов.

Служебният министър на спорта Даниела Дашева пък отличи златните момичета от ансамбъла по художествена гимнастика и даде наградата на треньорката Ина Ананиева. "За мен е чест да наградя най-успешната треньорка на България в последните години и да й пожелая със същото търпение да работи с младите надежди", каза Дашева. Тя награди и Надя Обретенова и Благой Цицелков от БНТ за възкресяването и популяризирането на историята на Стиляна Параскевова, която ушива в Браила през 1876 г. първообраза на българския трикольор.

"Вярвам, че спортът възпитава достойни българи", благодари Ананиева.

"Възкресихме историята на една българка, която създаде българското знаме като ученичка. Благодарим ви, горди сме, че децата вече познават историята благодарение на нас", казаха Надя Обретенова и Благой Цицелков.

16-годишният Ивайло Томанов от пловдивското с. Царацово, който спаси шофьора на тир, който се забива в бензиностанция бе поредният отичен достоен. Наградата му връчи шефката на Нова телевизия Силва Зурлева.

"Ако няма какво да дадем на света за какво сме родени. Хората като това момче ни карат да се гордеем с България, защото наистина има какво да дадем на света", каза Зурлева.

Неврохирургът доц. Йордан Панов от Плевен, който извади 15 см бамбукова пръчка от главата на мъж в кома бе отличен от директора на новините на Би Ти Ви Венелин Петков.

"За мен е чест, доц Панов. Видяхме един случай, но със сигурен, че всеки ден спасявате хора", обърна се Петков към лекаря.

"Считам, че няма обикновени хора, всеки един човек е уникален. И съдбата в определен момент помага на един на стане герой, друг да остане подлец и предател. В медицината нещата стоят по-различно. Целият екип трябва да действа като един, за да има успех. Това отличие е за целия екип на неврохирургията в Плевен", благодари доцентът.

Младен Димитров, който спаси 4-ма възрастни и 2 деца в пожар на 29 ноември 2016 г. в Силистра и Николай Цолов, студент по дентална медицина във Варна, помогна на възрастен британец с инфаркт бяха наградени като достойни българи от продуцента Магърдич Халваджиян.

"В началото церемонията започна тъжно. Аз обаче смятам, че днес е празник. Винаги съм знаел, че добрите хора са повече от лошите. Въпреки че от новините остава чувство, че лошите са повече. Браво на "24 часа" за инициативата, защото трябва да казваме на всички, че сред нас живеят добри хора. Този пример трябва да ни дава светлина в тунела. Когато в интернет видя клипче как деца спасяват куче от ледена дупка се насълзявам", каза Халваджиян. "Трябва да покажем на хората хубавите неща, за да ги следват. Днес награждаваме хора, които са направили нещо извън стандартите, помогнали са на други хора да оцелеят. Всички искаме да живеем в по-хубава държава, но не се напъваме много. Трябва да се напънем и да станем по-добри", допълни той.

Мария Игнатова връчи наградите на делтапланеристите Деспин Митрев и Венелин Стайков, които доброволно участваха в издирването на две деца, изгубили се в Пазарджишко.

"Зная, че хората, които правят добро, не обичат да се говори за това. Но техните добри дела пречистват въздуха", обърна се актрисата към двете момчета.

Седем деца от Мадан на възраст от 7 до 14 г. връщат изгубена чанта с 1000 лева и документи на собственика й през юли 2016 г. Те бяха отличени от актьора Ненчо Балабанов. За да получат наградата дойдоха Бенита Оракова и Радостин Чивлиев, които представляваха цялата група.

"Здравейте деца, честит празник. За мен възтъжествуването на доброто е празник. Това че днес награждаваме добри хора е повод за голям празник. Времената са много динамични, но за радост можем да спазваме баланс между материалното и духовното", обърна се към децата Балабанов.

"На мен често ми се случва да ми върнат чанта с документи и съм забелязал, когато направиш добро, то ти се връща винаги", допълни той.

Отново актьорът Владимир Пенев излезе на сцената, за да награди 10 момчета от Горна Оряховица, които спасиха живота на съученика си Емануил Ангелов по време на тренировка по футбол - паднал лошо, ударил главата си и си глътнал езика. Той отличи и 71-годишният Георги Атанасов от Вършец дари 4000 лева за лечение на 4 деца с тежки заболявания. Дядото не успя да дойде на церемонията.

Яна Бодурова от "Главболгарстрой" връчи специалната награда на компанията на децата от обединен детски комплекс "Ние, врабчетата" - Монтана, които правиха сурвачки, за да ги продадат благотворително и да събират пари за операция на абитуриентка Елина, блъсната от пиян шофьор. Наградата получиха децата Бенадета Дженарова и Ина Тасова, както и учителката Миглена Георгиева.

"Искам да благодаря на всички хора в Монтана, които се отзоваха за лечението на Елина и изкупиха сурвачките. Приемам тази награда като награда за цялата община", каза Георгиева.

Игуменът на Троянския манастир епископ Сионий, който успя да върне славата на обителта бе награден он директорката на Канал 3 Ива Стоянова. "Това е най-значимата кампания в България", заяви Стоянова преди да връчи наградата.

"Приемам с чест това отличие и го посвещавам на братството на обителта и множеството дарители. Да живее България", обърна се към публиката епископ Сионий.

73-годишния свещеник отец Петър от храма "Свети Власий", построил с голи ръце 21 параклиса от строителни отпадъци и планинският водач Юлиян Варимезов от Варна спаси в Родопите туристка, паднала от въжен тролей, бяха отличени и генералната директорка на БНТ Вяра Анкова.

"Не ни трябват слова, за да видим уроците на достойните българи. Уроци по храброст, и човещина. Благодаря ви", обърна се към двамата Вяра Анкова.

У нас има четири значими паметника. Единият е на братята Георгиеви, построили университета в София, другият е на патриарх Евтимий. България ще я бъде. Като свещеник имам един малък съвет - никога не квасете мляко с друго освен с подкваса, никога не сейте пуклива царевица до редовна, не сейте сладки чушки с лютиви, не смесвайте вярата със суеверие, обърна се към залата отец Петър.

Голяма група момчета от Момчиловци, които дариха събрани пари за обновяване на храма "Св. Св. Константин и Елена" в селото. В сметката в момента са налични 2393 лв. Наградата им бе връчена от академик Антон Дончев, а за да я получат дойдоха Райчо и Николай.

"Аз лично благодаря на тези деца, защото Момчиловци ми отвори душата за Родопите и тя остана там. Днес е радостен ден, България показва едно от своите светли лица благодарение на "24 часа". Всичко, което виждаме на тази малка сцена се разиграва по цялата българска земя. Добрите хора няма да се свършат и България я чакат много светли дни и личности", обърна се към момчетата авторът на "Време разделно".

Учителката Димитрина Костова от 11 основно училище "Николай Лилиев" в Стара Загора събра пари за операция на окото на неин ученик като помоли учениците си вместо да й купуват цветя да дарят за лечението на детето.

74-годишният Васил Вълчев пък продаде кравата и телето си и с получените 1900 лв. вдигнал 2-метрова мраморна паметна плоча на 31 войници от неговото село Българин, община Харманли, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.

Арх. Пламен Мирянов, който снима фирми за красивите места в страната и родолюбиви каузи, Галунка Калоферова пък дари по 1000 лв. на шест деца, останали сирачета след като загубиха майките си в катастрофа в чужбина.

Тази група бе отличена от издателят на "24 часа" Венелина Гочева.

"Гордея се с всяка една група достойни българи. Сред нас има все повече млади хора. Гордея се, че този проект започна с идеята да убедим хора да предложат свои приятели и съседи, направили добри дела. Гордея се, че успяхме да провокираме българите да намерят по-достойните с тях. Гордея се, че винаги на това събитие политиците аплодират хората. Пламен надгражда самочувствието ни на българи, благодаря ти", каза Венелина Гочева.

"Благодаря, за мен е чест. Българите сме силни, можещи, вярващи и достойни. С тези филми искам да дам повече поводи за гордост. Това е здравата основа, на която стъпваме като народ и ни вдъхновява, за да съградим новия облик на Родината. В нас са качествата, силата и волята. Нека останем тук в България и съградим новия Златен век", каза в словото си арх. Мирянов.

"Тази церемония ме изпълва с оптимизъм. Мечтая за времето, когато вестниците ще са пълни с добри новини. Прекланяма се пред всички в тази зала, но и пред тези незабелязани от медиите, които съществуват и вършат своите добри и ежедневно", каза Димитрина Костова.

Премиерът Огнян Герджиков пък връчи голямата награда на тази церемония. Тя бе за Селма и Шенон Мурад от Асеновград. Майката и бащата на 16-годишния Синан, който в началото на 2017 г. почина от рак, дариха на три болни деца събраната за лечение на сина им сума от над 160 хил. лв., както бе последното желание на момчето.

Тази история е безспорно доказателство, че доброто ражда добро и отглежда добро.

Тя започна с болестта на учителката по английски от Асеновград Любомила Ангелова. В кампанията за нейното лечение от левкемия, начерена "Подари надежда за Люси", се включи целият град, но най-много помагаха учениците й от гимназия "Иван-Асен Втори". Госпожа Люси, както я наричат учениците, се излекува, а ние наградихме учениците й като Достойни българи за 2016 г.

През есента на миналата година Любомила Ангелова започна на свой ред да събира пари - този път за болния ученик Синан Мурад, бореше се за неговото излекуване, вдъхваше му надежда. Отново помагаше целият град. За съжаление, Синан почина на 17 януари 2017 г., но едно от последните му желания е било събраните 160 хиляди лева за неговото лечение да се дарят на други болни деца, както и на неговото училище. Това направиха неговите родители Шенол и Селма Мурад.

"Изключително съм развълнуван. Искам да поздравя "24 часа" за най-великата инициатива, която съм срещал. И съм безкрайно горд, че има такива българи. За мен е чест да наградя най-достойните. В момента правим щастлив Синан, който ни гледа отгоре. Поклон пред вас", обърне се премиерът Огнян Герджиков към Селма и Шенол.

"Нашият син изгуби битката с болестта. Много българи го подкрепиха със събирането на парите и заради това ги дарихме на други болни дечица, за да оцелеят. Нашият син не успя", каза през сълзи Селма Мурад.

Церемонията завърши с традиционната обща снимка на всички наградени и изпълнение на "Молитва за България" от Ина Тасева от Монтана.

Магърдич Халважиян с Младен Димитров и Николай Цолов
Магърдич Халважиян с Младен Димитров и Николай Цолов

Силва Зурлева и Ивайло Томанов
Силва Зурлева и Ивайло Томанов

Спортната министърка Даниела Дашева връчи наградите на треньорката Ина Ананиева и журналистите от БНТ Надя Обретенова и Благой Цицелков
Спортната министърка Даниела Дашева връчи наградите на треньорката Ина Ананиева и журналистите от БНТ Надя Обретенова и Благой Цицелков

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България