Георги Данаилов се пресели в небесната Ковачевица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6100604 www.24chasa.bg

Той беше химик по образование и писател по призвание

Смъртта отне един от най-големите ни съвременни автори интелектуалци. На 81 г., след продължително боледуване почина Георги Данаилов - химик по образование, писател и сценарист по призвание.

Той е роден на 8 януари 1936 г. в София, но през 1950 г. цялото му семейство е интернирано в Свищов. Въпреки че основоположници на рода са хора, с които всяка държава би се гордяла.

Прадядо му е Марко Балабанов, първият външен министър на България след освобождението от турско робство през 1878 г.

Дядо му, на когото е кръстен, акад. Георги Данаилов, учил в Москва, Виена, Мюнхен и Берлин, е икономист и основоположник на демографската наука в България. Бил е два пъти министър - на търговията, промишлеността и труда през 1918 г. и на обществените сгради и благоустройството през 1930 г.

Бащата на Георги - Христо Данаилов, в първите избори след 1944 г. се кандидатира за депутат от Демократическата партия. “Слава богу, че не го избраха, само му счупиха челюстта в Държавна сигурност”, каза през 2008 г. в интервю за “24 часа” синът му Георги Данаилов.

Той е изключен

от Комсомола и

от всички

гимназии

в страната за буржоазни прояви. Но наследственият ген си знае работата и след години, когато репресивният режим поохлабва примката около врата на наследниците на “засегнатите от мероприятията на народната власт”, Георги Данаилов завършва химия и физика в Софийския университет и става асистент по органична и обща химия във ВХТИ.

Сега можем само да гадаем какво би постигнал амбициозният младеж в изследванията си за строежа на веществото, съставено от атоми, молекули и йони, защото той се отказва от химията и се прехвърля в литературата, в която се влюбва още като студент. Започва да изследва човешката душа, съставена от любов, омраза и други чувства.

През 1970 г. излиза първата му книга - “Деца играят вън”, а през 1973-а втората - “При никого”. Режисьорите веднага усещат кинематографичността в двете истории и ги филмират. С “Деца играят вън” младата режисьорка Иванка Гръбчева печели наградата на фестивала в Москва за дебют в детското кино.

В “При никого” Георги Данаилов бърка много надълбоко в проблема за децата на разведени родители. От разработването на темата са впечатлени и в Иран, защото връчват на филма, режисиран пак от Иванка Гръбчева, цели три награди, включително и първата - “Златен делфин”.

При този стремителен старт в литературата и киното няма как Данаилов да се върне при колбите и епруветките. През 1976 г. той е назначен за драматург на театър “Сълза и смях”. Написва пиесите “Краят остава за вас”, “Съдията и жълтата роза”, “Несериозна комедия”, “Есента на един следовател”, “Докле е младост”, “Солунските сьзаклятници”, “Господин Балкански”, “Една калория нежност”, “Крадецът на тролейбуси” и др. Някои от тях и днес се играят в театрите на столицата и страната.

По негови сценарии (сам или в съавторство) са заснети филмите “Хирурзи”, “Почти любовна история”, “Похищение в жълто”, “В името на народа”, “Забравете този случай”, “За къде пътувате?”, “Време на насилие”, “А сега накъде?”, “Разводи, разводи”, “Брачни шеги” и др.

През 1990 г., разделната година между тоталитаризма и надеждата за демокрация, излиза книгата му “Почивка преди Рая”. За самия него няма почивка, защото се включва активно в политическия живот. Става шеф на предизборния щаб на СДС за Великото народно събрание и е основен двигатал на всичко, което се случва в него.

Още след първия тур на изборите става ясно, че БСП ги печели и балотажът няма да промени нищо.

Данаилов

предлага

джентълменско

споразумение

между двата щаба - червения и синия. Идеята му е в останалите предавания по БНТ да няма разобличаване и компрометиращи материали, за да може кандидатите да се явяват в предизборните студиа с кратки обръщения към своите избиратели.

И докато СДС спазва уговорката, БСП излъчва скандален клип с кадри от нацистко сборище, барабанчици, хитлерюгенд и пречупени кръстове. На този фон се мяркат лицата на д-р Желю Желев и Емил Кошлуков.

След излъчването му Георги Данаилов и режисьорката Малина Петрова решават да пуснат прословутия запис с “танковата реплика” на президента Петър Младенов.

След години в книгата си “Доколкото си спомням” ще напише: “Петър Младенов спокойно можеше да избере и друго поведение, да заяви: не си спомням какво точно съм казал, но дойдоха ли танковете, не дойдоха! Тогава защо е този шум? А можеше чисто и просто кротко да си признае - казах ги, но не като нареждане, а като възклицание. Всеки човек е в състояние за миг да изпусне нервите си, последваха ли някакви насилнически действия - не. Тогава?”

Виждате колко мъдро и обективно разсъждава човек, който няма никаква причина до обича комунистите и тяхната власт. Но трезвият глас на писателя Данаилов беше удавен в невротичните крясъци на “кинжалите” и антикомунистите с късна дата.

Явно разбрал какво време се задава, Георги Данаилов не се поблазни от депутатско място, министерски пост или посланическо удоволствие в странство.

Само за около три години - от 1993 до 1995 г., беше председател на Агенцията на българите в чужбина. После се връща в красивата си къща в с. Ковачевица и се отдава на “този самотен занаят” писателството.

Това село преди много години стана любимо на кинаджиите и някои даже го наричаха българския Холивуд.

Писателят

Деян Енев

го нарече

родопският княз

и определи романа му “Къща отвъд света” като европейска сензация

През 1992 г. Георги Данаилов преиздаде изключителния си пътепис “До Чикаго и назад - сто години по-късно” и написа книгите “Спомени за градския идиот” (сборник разкази), “За Жан-Жак Русо и други глупости” (сборник разкази), “Очите на другите” (сборник разкази) и др.

Между 2000 и 2002 г. издаде трите си епохални автобиографични тома “Доколкото си спомням”. Тези три книги трябва да прочете всеки българин. Чрез тях по-възрастните хора ще разберат по-добре времето, в което самите са живели. А по-младите ще научат в какво време са живели техни предци и какво не бива да взимат от него.

Книги и пиеси на Георги Данаилов са превеждани на арменски, руски, немски, полски, румънски, словашки, чешки и други езици.

Пиесите му са играни в Москва, Ленинград (сега Петербург), Ческе Будейовице, Бърно, Братислава, Варшава, Тбилиси, Ереван. Носител е на призове от международни фестивали в Кан, Москва, Техеран, Сан Себастиан.

На 10 юни 2008 г. комисията по досиетата огласи, че Георги Данаилов е работил за Второ главно управление на ДС под името Андрей. В интервю за “24 часа” той кратко и ясно обясни, че от службата правили опит да го вербуват преди 53 години. Той разказва за щенията на ченгетата от ДС на жена си и двама свои приятели. Те му казват: “Ще ги будалкаш!” Това и прави, но явно в ДС “го завеждат” с картонче и досие.

Пак на 10 юни в публичното пространство излезе и името на проф. Вера Мутафчиева. Данаилов нарече стореното с нея СВИНСТВО! Помоли да го напиша с главна буква. “Не можах да се свържа по телефона с нея - каза тогава писателят. - Но знам какво щеше да ми каже -

“майната им”

и да пия една

водка...”

Името на Георги Данаилов няма да остане в историята с измисленото картонче на някакви жалки ченгета. Но сигурно ще остане с десетките му книги, пиеси и филмови сценарии.

Ще остане и ето с този му международен успех, който нарочно оставих за края на този прощален текст. През 1997 г. Георги Данаилов печели първа награда на международния кункурс “Русо” в Париж. Есето му за великия швейцарски философ, писател и музиколог е избрано за най-доброто в състезание с над 600 автори.

Почивай в мир, писателю...

Редакцията на “24 часа” изказва своите съболезнования на близките и роднините на Георги Данаилов и се присъединява към тяхната голяма мъка.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На безкрайните опашки се нареди телевизионният продуцент Димитър Станчев. Създателят на супершоу "Невада" се опита бързо да придвижи документи, но струпването от хора на моменти го обезсърчаваше. Станчев носеше предпазна маска, въпреки че на открити пространства това не е задължително. Снимки: България

Там няма коронавирус, време е за купон "Отворете кръчмите и дискотеките! Всички да се забавляваме дружно в заведенията! Там няма коронавирус. Мерките са разхлабени достатъчно, а хората имат нужда да се веселят и да отпуснат най-накрая напрежението." За това призова пред "България Днес" фолклегендата Снежина

Димитър Бербатов изненадващо попадна в Топ 50 на най-грубите футболисти по терените на Висшата лига. Авторитетното списание "FourFourTwo" състави класацията, в коярто водещ критерий са броят извършени нарушения. Бербо е на 31-о място с 323 фаула на сметката си през осемте години, в които бе част от Висшата лига