Валентин Златев: Предлагаме борд за горивата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6101508 www.24chasa.bg
Огнян Златев, Андрей Делчев и Валентин Златев на конференцията за пазара на горива.

Сивият сектор в този бизнес в България - най-голям в Европа

Да бъде създаден борд, който да наблюдава пазара на горива - това е едно от предложенията на бранша, за да се намали сивият сектор. Това съобщи Валентин Златев, председател на Българската петролна и газова асоциация в четвъртък по време на първата национална годишна конференция на асоциацията.

В нея участваха Огнян Златев - ръководител на представителството на ЕК в България, шефовете на НАП Бойко Атанасов и на митниците Розалия Димитрова, икономисти и експерти от национални асоциации на петролния бранш от Централна и Източна Европа
Според Златев идеята за създаването на борд срещала подкрепата на държавата и контролните институции. В него щели да участват експерти от финансовото министерство, агенция "Митници", НАП и от петролния бранш.

Директорката на митниците Розалия Димитрова на конференцията.

Бордът ще следи за нарушения и опити за избягване на плащането на акциз и ДДС при вноса на горива, както и за схеми, които ощетяват бюджета при търговията на дребно.

Сивият сектор на горива у нас е около 30%, това ни поставя на челно място в Европа, каза още Златев. И допълни, че амбицията на асоциацията е не само да посочва проблемите, а и да търси решения съвместно с държавните институции. Винаги сме се опитвали да бъдем активен участник и партньор на институциите в опитите им да подобрят регламентацията и контрола в сектора, каза още Златев.

Изсветляването на пазара на горива било най-вече от първостепенно значение за държавата и данъкоплатците, защото водело до повече приходи в държавния бюджет и повече средства за финансиране на обществените системи.

Според Златев имало различни схеми за ощетяване на бюджета при горивата - контрабанда, избягване на данъчно облагане и ДДС схеми, продажби на некачествено гориво с неясен произход. Златев посочи, още че 54 танкера с горива, за които не са платени всичките дължими данъци, са внесени в България през 2016 г. Танкерите минали през митнически складове на пристанища, където няма изискване за контролни уреди и липсва постоянен митнически контрол. Според Златев всеки втори литър гориво от внос е контрабанда.

Сивият сектор в продажбата на горива в България може да се оцени на минимум 750 млн. лева, ако се измерва според парите, които са минали извън плащанията през банки, съобщи Красен Станчев, шеф на Института за пазарна икономика. До 30% от потребителите не получавали касова бележка при покупката на горива, което означава, че сивият сектор може да стига и от 1,2 млрд. до 1,6 млрд. лв., показвали други изследвания.

Загубите от несъбран ДДС от продажбите на дребно в България били до 1% от БВП. Според Станчев една от мерките за изсветляване на сектора е да се изисква информация за очакваните продажби от бензиностанциите за 1 г. напред. С такова изискване в Полша са успели да увеличат легалните продажби с 20%.

Да се приеме закон за търговията са горива, който да въведе поне регистрационен режим за бензиностанциите, иска петролната асоциация, заяви нейният изпълнителен директор Андрей Делчев. Трябвало да се засили и контролът върху т.нар. ведомствени бензиностанции, тъй като през тях основно минавали контрабандните горива.

Друга мярка за справяне със сивия сектор е въвеждането на по-стриктен контрол и върху митнически складове на пристанищата в Бургас, Варна, Русе, Сомовит и Видин.

НАП подкрепя инициативата за създаване на отделен закон за търговията с горива, заяви Бойко Атанасов, шеф на приходната агенция. Той посочи, че събраните приходи от НАП са нараснали с над 25% през последните години. Атанасов поиска да се направи среша с петролния бизнес, за да се обсъдят мерки за справяне със сивия сектор. Според шефа на НАП може да има разминавания в данните за сивия сектор, тъй като измамите с ДДС се били документални, а не пряко свързани с количествата продадени горива.

Според шефката на митниците Розалия Димитрова събираемостта на акцизите при горивата е изключително важна, тъй като приходите от тях формирали през последните 3 години между 45 и 48% от общия събран акциз в бюджета на държавата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Харесвам се, не ми пука, фука се Анджи В садо-мазо порноклип лъсна джендърът Анджелина, известна като двойничка на Николета Лозанова. 21-годишният Филип, както е родното й име, не се посвени и веднага след като преминала от мъжки в женски пол, решила да заснема видео със секссъдържание за спомен. "И за това ли ще ме мразите?

Българският снайперист Крум Хаджипетков шашна и най-добрите военни специалисти в Германия, след като уцели портокал от 800 метра разстояние. Това е само един от уникалните рекорди на българина, регистрирани по време на състезание в Германия това лято. Ефрейторът от 31-ви механизиран батальон - Хасково, спира дъха на всички с точния си мерник.

Световна шампионка по гимнастика дарява лентата си от олимпиадата в Рио де Жанейро в подкрепа на каузата "Сърце за пример". Християна Тодорова и куп популярни лица дават лични вещи за благотворителен търг в подкрепа на жени, жертви на насилие. Актрисата Стоянка Мутафова, певиците Нели Рангелова, Михаела Маринова и Сантра,