"168 часа": Поптодорова не е болна, истинските клептомани крадат глупости

https://www.24chasa.bg/novini/article/6105555 www.24chasa.bg
Елена Поптодорова

Скандалният случай с експосланика ни в САЩ, която беше арестувана на варшавското летище за кражба на скъпа козметика, предизвика широк отзвук и у нас, и в чужбина и провокира дебат около възможните причини за нейните действия.

Самата Поптодорова излезе с официално заявление, че ще търси съдебна отговорност от медиите, "които преминат границата" в развилата се според нея кампания за оклеветяването й.

В същото време фактите са си факти - срамното престъпление е констатирано от полските власти и признато от виновната. На всичко отгоре тя е

заплатила и глоба, за да избегне по-нататъшно преследване от закона

в Полша. Неумелият й опит да омаловажи случката, като спести информацията, че е заловена, цели три дни след като е излязла с кутийка от скъпия крем "Орхидея Империал"

на "Герлен" от фришопа на летището, само влоши положението. Въпреки това тя получи подкрепата на уважавани политици и нейни колеги в миналото. Освен на нелепа случайност мнозина от защитниците й се позоваха и на оправданието, че клептоманията е заболяване, което си има определени физически и психически причини, и затова на инцидента трябва да се гледа със снизхождение. От официалната информация по случая засега обаче специалистите не могат да заключат категорично за подобно заболяване, защото по тяхно мнение страдащите от клептомания обикновено

присвояват вещи, които нямат някаква практическа употреба

и не облагодетелстват лицето, което е извършило кражбата, докато в случая става дума за 50 мл изключително скъп крем за лице.

Все пак психиатрите поясняват, че самото заболяване не е много добре проучено и дори специалистите се затрудняват да го квалифицират. Освен това подходът е индивидуален и има различни хипотези, както за възникването му, така и за лечението му.

В тази връзка "168 часа" потърси мнението на експерти, които да коментират доколко диагнозата "клептомания" може да бъде извинение за подобно деяние.

"Според мен в случая с Поптодорова не може категорично да се говори за клептомания - коментира психиатърът д-р Владимир Наков от Националния център по обществено здраве и анализи. - Диагнозата на самото състояние включва

поредица от импулси, на които човек не може

да се противопостави,

за кражба на неща, които нито могат да му свършат работа, нито са взети заради финансово обогатяване. В момента преди да се извърши деянието, се появява чувство на напрежение, а след извършването му има едно удоволствие, удовлетворяване, облекчение. И обикновено тази кражба не е

логично обоснована

Не е гняв, отмъщение, не е в отговор на някакви грешни представи, както е да речем при шизофренията или халюцинацията. Също така не може да бъде обяснена с поведенческо разстройство, с разстройство на личността или с истинско психично заболяване."

(повече за това с какво се характеризира заболяването, четете в интервюто)

"Става дума за разстройство, при което човек не контролира действията си - обяснява психологът Маргарита Бакрачева. - Необходимо е лечение, но то е по-скоро в сферата на психиатрията. Лекува се, като обикновено се съчетава психотерапията с медикаментозно лечение. Но ето и нещо извън сферата на медицината - всеки един от нас е своеобразен детектор на лъжата и най-грубо в рамките на 30 секунди може да си създаде представа за човека срещу него и да разбере дали лъже. Това е нашият интуитивен вътрешен детектор.

В случая с Поптодорова нямам никакви наблюдения и затова не мога да дам мнение.

Иначе всеки от нас може да бъде много точен - около 95% от резултата на един апарат."

Какво още казват психолозите за клептоманията - четете тук - в онлайн изданието на "168 часа".

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата