Бой с юмруци и тайни записи са първото изпитание за депутата Марешки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6105741 www.24chasa.bg
ВЕСЕЛИН МАРЕШКИ

Варненският съд отложи заседанието на процеса срещу новия политик за изнудване и побой за 24 април

Жестока вражда между бивши съпрузи и тайни разговори, записани със специални разузнавателни средства, могат да се превърнат в сериозен проблем на новата политическа звезда Веселин Марешки.

Преди близо месец съдът във Варна отложи делото срещу него за изнудване и побой за 24 април, тъй като се разболяло детето на Красимира Колева, с която бизнесменът е подсъдим, и тя не се яви.

На 24 април Веселин Марешки не просто ще е депутат, а според социолозите - може да е и коалиционен партньор на една от двете големи политически сили - БСП или ГЕРБ. За да тръгне делото на 24 април, означава да се мине през

процедура по

сваляне на

имунитета му,

за да продължи съдебният процес срещу него.

От края на 2015 г. Марешки заедно с Красимира Колева са подсъдими по дело за изнудване. Срещу бизнесмена има и второ обвинение - за нанасяне на лека телесна повреда на общинския съветник Костадин Костадинов.

Историята, заради която се стига до делото, започва, след като Колева се развежда със съпруга си Тони Димитров. Между двамата има спор за имоти. Единият е за пицария във Варна, която остава под контрола на Димитров. Заведението е дадено срещу 5000 лева месечен наем на Асен Миланов.

Според обвинителния акт Колева се опитала да си върне собствеността на пицарията, но не успяла. Тогава решила да потърси Марешки, тъй като пицарията била в сграда, която е негова собственост. Колева му дължала и пари и разчитала с наема от пицарията да се издължи.

В целия този семейно-имотен конфликт са използвани специални разузнавателни средства. Първата порция записи прозвуча на заседанието на 8 декември. Тогава защитата на Марешки обяви, че не оспорва автентичността и съдържанието.

Какво се чува на записите? Марешки е взел страната на съпругата, като е

ползвал услугите

на хора от

криминалния

контингент

във Варна. От записите става ясно, че по случая с пицарията Марешки контактува с Веселин Жеков по прякор Полицая и неговия приближен Бранимир Костадинов, също бивш полицай.

Екскомандосът Жеков е участвал в организирана престъпна група за разпространение на наркотици, склоняване към проституция и трафик на жени. Признал вината си след споразумение с прокуратурата през 2009 г. Негови имоти за 1,3 млн. лв. са конфискувани от комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. През 2015 г. е бил арестуван по дело за организирана група за рекет на проститутки.

Срещу 25 000 лв. Жеков и Костадинов трябвало да убедят Асен Миланов да се срещне с Марешки и да плаща наема за пицарията на него. Повод за прехвърлянето на плащането е, че заведението е в сграда, собственост на Марешки.

Делото срещу Марешки бе отложено за 24 април. Тогава най-вероятно той ще е депутат и ще има имунитет, който трябва да бъде свален, за да продължи процесът срещу бизнесмена.

Жеков и Костадинов се заемат с тази задача, а от СРС-тата става ясно, че

двамата се

допитват до

гадателката

Огняна как

да свършат

работата,

възложена от Марешки, за да са сигурни, че ще си вземат парите.

Жеков и Костадинов пробват няколко пъти да убедят Асен Миланов да се срещне с Марешки. Такава среща има, а според обвинителния акт на въпрос на Миланов за законните основания да прехвърли плащането, Марешки заявил: “Ти си бизнесмен, твоята работа е да работиш, не ти трябва да се занимаваш с документи. Моите адвокати ще се погрижат да работиш безпроблемно.”

Явно това не било достатъчно убедително и Миланов не се съгласил да плаща на Марешки. Тогава той отново потърсил за съдействие Жеков, става ясно от СРС-та. Последвал нов натиск върху Миланов, той се срещнал за втори път с Марешки, който му заявил: “Ти ползваш моите заведения, а не ми плащаш наема! Ще направя всичко възможно тези заведения да не работят. Ще ми плащаш не по 5000 лева на месец, а по 10 000 лева, защото ми дължиш пари и за терасата, която си направил върху земята ми”.

Явно пари пак не е имало, тъй като

започват

проблемите

за Миланов

Първоначално Марешки праща работници, които да разглобят остъклената тераса пред заведението, твърдейки, че тя е върху негов имот. Между Миланов и Марешки възникнал спор, пристигнала полиция, съставени били предупредителни протоколи.

При следващия случай е спрян токът в пицарията по искане на Колева, която използвала старо пълномощно, че е съдружник с бившия си мъж Тодоров. Тогава Миланов му се обадил, за да поиска от енергото възстановяване на захранването. Когато техниците пристигнали в пицарията, Марешки им заявил, че няма да ги пусне, тъй като е негова собственост. А на Миланов казал: “Няма да ти пусна тока, защото това ще означава, че си ме победил.

Ако ти ме

победиш, всеки в

България ще си

мисли, че може

да ме победи”

На следващия ден Миланов потърсил съдействие от общинския съветник Костадин Костадинов, който вечерта на 15 октомври пристигнал пред пицарията. Марешки извадил мобилния си телефон и започнал да снима Костадинов, който направил същото. При схватка помежду им аптечният бос ударил Костадинов в лицето. След това Марешки бил задържан в полицията. От СРС-тата става ясно, че Веселин Жеков и Бранимир Костадинов обсъждат дали да намерят хора, които да свидетелстват в полза на Марешки. Костадинов казва, че

бизнесменът

е ударил

общинския

съветник пред

полицаите

и не е възможно да се лансира друга версия. От разговора между двамата става ясно, че общинският съветник нарекъл Марешки “псориазис” и това било причината бизнесменът да го удари.

При третия опит да се спре работата на заведението е включен и багер, който на 15 ноември 2015 г. сутринта започва да руши остъклената тераса. Колева се обадила на Марешки, за да му каже, че работата е свършена. По-късно обаче той разбрал, че заведението продължава да работи. Колева се опитала да се оправдае с работниците, а Марешки отвърнал: “Ти лично трябваше да седнеш в багера и да рушиш!”

Кога ще бъдат чути и останалите разговори, не е ясно, тъй като има вероятност на 24 април делото да бъде прекратено заради имунитета, който вероятно тогава Марешки ще има като депутат.

Костадин Костадинов:

Надяваме се, че делото няма да бъде прекратено по давност

- Г-н Костадинов, очаквате ли на 24 април делото срещу Веселин Марешки да тръгне?

- Надявам се това да стане. Но по това време най-вероятно г-н Марешки ще е депутат. Поради това, за да може той да бъде съден, трябва да се мине през сваляне на имунитета му. Това не е от най-бързите процедури и ще отнеме време. Би ми се искало прокуратурата бързо да поиска свалянето на имунитета и това искане бързо да бъде гласувано.

Надявам се, че все пак делото ще тръгне, за да не се окаже в един момент, че е прекратено поради изтичане на давността.

- Защо имаше отлагания на няколко пъти, не трябваше ли вече да е приключило?

- Последния път мотивът за отлагането бе за мен доста странен. Нямало кой да гледа детето на Красимира Колева, която е подсъдима заедно с г-н Марешки. И поради това се отложи делото, тъй като тя не можела да се яви.

Делото трябваше отдавна да е приключило, тъй като има достатъчно събрани доказателства, включително и чрез СРС. Част от тях бяха публикувани в медиите и се разбра какъв е стилът на действие на Марешки и за контактите му с хора от криминалния контингент, които са били осъждани за участие в организирана престъпна група.

Марешки вече трябваше да е осъден, тъй като става въпрос за деяние, извършено от него още през 2014 г. Сега сме 2017 г., обаче и делото продължава да се точи.

Има и някои съвпадения, които предполагам, се дължат на чиста случайност. Сега делото се отложи за след изборите. През миналата година отново бе отложено, но тогава за след президентските избори, на които Марешки също участваше.

- Виждате умисъл ли в това?

- Не бих се позволил подобно нещо, убеден съм в почтеността и некорумпираността на българския съд и на съдия Светлозар Георгиев, който гледа делото на Марешки и Колева. Убеден съм също така, че съдът е имал всички основателни мотиви за отлагането на делото. Притеснява ме само това, че още преди да се вземе решението от съда за поредното отлагане, в пресата се появи информация, че точно това ще се случи. И тази информация се оказа вярна.

В НАП спокойни, проверката нямало да се провали

В НАП нямат големи притеснения, че отложената ревизия на фирмата “Трейднет Варна” ще се провали заради опасността да се скрият важни документи, научи в. “24 часа” от източници в приходната агенция.

През компанията минава бизнесът с горива на Веселин Марешки. В края на януари данъчните са започнали проверка за дейността на фирмата през 2016 г. Малко по-късно майката на Марешки - Веска Марешка, която е собственик на фирмата, иска ревизията да се отложи, тъй като изисквала събирането на много документи.

Данъчните отказват с мотив, че към молбата не са представени доказателства, удостоверяващи недостиг на хора, които да изготвят и предоставят изисканите справки, регистри и документи в срок до 23 февруари 2017 г. Марешка обаче обжалва отказа на НАП пред Варненския административен съд. В мотивите тя посочва, че “изисканата информация не е налице в дружеството, а за да бъде, е необходима мащабна операция по счетоводно приключване на финансовата 2016 г.”

Съдът е уважил жалбата и прекратил проверката на данъчните въпреки опасенията им, че след като вече е известена ревизията, е възможно в срока на отлагането от три месеца да бъдат укрити важни документи.

Проверката вече бе започнала, когато дойде решението на съда за прекратяването, така че имаме част от основната информация за дейността на “Трейднет Варна” и трудно би могло да се скрият нарушения, ако са допуснати такива, уточниха източниците от НАП. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Като с мечи капан е спипан търсеният беглец Георги Станоев - Малката Бирма от спецагенти в Дубай! Хитрите разследващи заложили клопка на издирвания от година плейбой, научи "България Днес". С публикации в родни медии ченгетата накарали Бирмата да се раздвижи, като му дали да разбере, че е засечен в арабска страна.

Едно от "златните момичета" на България Християна Тодорова отново е сама. Чаровната бивша гимнастичка от ансамбъла се е разделила с гаджето си Мишо, научи "България Днес". Двамата не са заедно от пролетта. Основната причина за края на връзката им най-вероятно е разстоянието. Мишо е от Варна, но работи в Ню Йорк. Преди това е завършил "Харвард".

"Левски" може да остане без Станислав Костов до Нова година! Голмайсторът на "сините" и Първа лига за миналия сезон ще бъде опериран. Това стана ясно след медицинските прегледи в Мюнхен. Нападателят има леко разкъсване на сухожилието на аддуктора. Това означава, че няма как да мине без хирургическа интервенция.