Епичен скандал Борисов - Елена Йончева (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6105747 www.24chasa.bg
Журналистката Елена Йончева обяви, че ще съди Бойко Борисов за клевета.

Борисов: Държавата плащаше милиони за интервютата ѝ. Йончева: Ще го съдя, клевети

И шефовете на разузнаването, Симеон Дянков и Орешарски може да бъдат призовани като свидетели в процеса

Водачът на листата на БСП в Хасково - известната журналистка Елена Йончева, ще съди лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за клевета, след като той обяви, че държавата ѝ е плащала, за да пътува и да прави интервюта по света.

Борисов се закани, че ако Йончева продължи да обвинява партията му в кражби, ще разгласи колко пари била принудена да плати България за нейни интервюта в чужбина по времето на Станишев, което било конфликт на интереси.

Тогава журналистката бе конкубина на експремиера и бивш лидер на БСП. Тя е известна с документални филми от най-горещите военни конфликти в Близкия изток, Кавказ, Африка и сомалийските пирати.

До извънредния скандал се стигна, след като вчера тя се сблъска в предизборен дебат с първия в листата на ГЕРБ в Хасково - Делян Добрев, по Нова тв.

След като тя обясни, че санирането на ГЕРБ излиза много скъпо, Борисов избухна по време на конференция в Бургас: “Вторият след нея (Елена Йончева - б.р.) в хасковската листа санира блокове. И тя ми говори за саниране! Ще ли сте успешни журналисти, ако държавата ви плаща по няколко милиона за едно интервю през една от централите? Бяхме принудени да платим милиони за интервютата на Елена Йончева.”

След обвиненията на Борисов Йончева реагира незабавно. От пресцентъра на БСП разпространиха съобщение, че тя ще потърси правата си в съда, понеже е “силно разочарована от поведението на бившия министър-председател, който си позволява да изрича лъжи и клевети по неин адрес и така да петни журналистическата професия”.

Също чрез пресцентъра Йончева призовава “адвокатите, които не се страхуват от Борисов”, да се свържат с нея.

Ако тя го съди, експремиерът ще поиска

в съда да бъдат

призовани

шефовете на

разузнавателните

служби

Това каза самият той пред “24 часа”. И продължи: “Няма да ви кажа сега нищо за парите, давани от държавата за интервютата на Елена Йончева. Нека да ме призове в съда, там всичко ще стане ясно.” Борисов добави, че не иска да нарушава конфиденциалността, но говорел, понеже вече не може да търпи лъжите на БСП.

“Ще кажа само, че ако тя ме призове пред съда, там трябва да бъдат призовани да дадат показания също съответните финансови министри - и по мое време, и по времето на Станишев”, добави Борисов. Увери, че ще участва в съдебния процес с удоволствие. “А още по-компетентен от мен е бившият финансов министър Симеон Дянков - за финансовата част, както и шефовете на разузнавателните служби”, допълни лидерът на ГЕРБ.

След като Борисов обяви, че ако Йончева го призове в съда, там трябва да бъдат разпитани и шефовете на разузнавателните служби, снощи тя заяви пред “24 часа”:

“Не се отказвам,

ще го съдя

Това е лъжа, която уронва престижа на журналистическата професия и дълбоко ме обижда”.

Йончева добави, че не ѝ е за първи път да я клевети някой от ГЕРБ: “Преди няколко години транспортният министър Ивайло Московски ме обвини, че държавата ми е оказвала логистична подкрепа за Сомалия, след което публично ми се извини и каза, че е бил заблуден”. А за желанието на Борисов да бъдат разпитани и шефовете на службите каза: “Вярвам, че съдът ще си свърши работата според закона. Да разпитват всички, които трябва”. 

Журналистката за санирането: Гнила ябълка в целофан

Кой хвърли 3 милиарда за гьола в Белене, пита Делян Добрев от ГЕРБ

“Това е абсолютна кражба. Това е все едно една гнила ябълка да я покриете с целофан. Дадени са 2 милиарда за декорация, вместо да се направи истинско саниране, което представлява удължаване живота на сградите.”

Това обвини водачът на листата на БСП в Хасково Елена Йончева на дебат с конкурента си от ГЕРБ Делян Добрев по Нова тв.

“Ако ги краде някой, то това са и вашите хора, - отговори ѝ Добрев. И я попита: - А кой хвърли 3 милиарда в гьола в Белене?”

“Ние сме на първо място по корупция в Европа - 10% от фирмите печелят 80% от обществените поръчки. България е една изоставаща държава”, коментира тя.

Йончева бе категорична, че левицата не мисли за преразглеждане на членството ни в НАТО и е против Европа на две скорости. “Трябва да водим независима външна политика”, подчерта тя и даде лошия пример с енергетиката ни, където случващото се в сектора не се решава от нас. Йончева бе категорична, че във външната ни политика е нужно подобряване на отношенията с Русия.

Добрев настоя да не се поставя под съмнение членството на страната в ЕС и НАТО. И напомни: “Взели сме милиарди левове безвъзмездна помощ”, напомни той.

“В момента ние се движим с втората най-бърза скорост в ЕС, защото икономическият ни растеж за миналата година е 3,6%. На каква скорост се движим и колко бързо настигаме другите европейски държави, зависи от нас самите. За това обаче трябва да имаме реална икономическа политика, а не глупостите, които се предлагат от колегите”, сряза я Добрев.

Нинова: Горе главата, момиче. Ние сме с теб!

“Поздравявам Елена Йончева за силата на аргументите и смелостта, с които на дебата показа истинското лице на управлението на ГЕРБ.” Това написа във фейсбук соцлидерката Корнелия Нинова, след като скандалът между Елена Йончева и Бойко Борисов набра скорост.

“Разбира се реакцията на Борисов не закъсня. Но когато няма какво да каже, той напада лично. Ели, приеми моето и не само моето уважение за това, че като журналист имаш куража да стигнеш до окото на бурята, винаги където войната отнема човешки живот и взема невинни жертви. Ти си рискувала своя в името на истината и не обръщай внимание на Борисов”, написа Нинова.

Не си заслужава да се занимаваш с човек, който се страхува да иде на дебат в обезопасено студио, камо ли да посети бойно поле на истински военен конфликт, коментира още соцлидерката.

“Горе главата, момиче. Ние сме с теб!”, завършва поста си Нинова. А коментарите под нейната публикация са само във възхвала на Йончева. Тя е истински генерал, пише нейна фенка. Истински боец, допълва я друга. “Какво очаквате от пожарникар с посредствен речник”, включва се трета почитателка на журналистката.