Скандалът Борисов - Йончева се насочи към откупа за отвлечената в Сомалия българка Данка Пачова

https://www.24chasa.bg/novini/article/6108630 www.24chasa.bg
Елена Йончева и Сергей Станишев на откриването на изложбата и? със снимки от Сомалия плед завръщането и? оттам през 2010 г. СНИМКА: Николай Литов

Има едни 2 милиона лева, които спешно сме платили за “френски болести” след филм на журналистката, която снима в разгара на кризата. Никой не разбулва тайната

Епичният скандал между Елена Йончева и Бойко Борисов за държавни пари, с които са плащани репортажите на тв журналистката, продължава, като фокусът му бе насочен към отвличането на българката Данка Панчова от сомалийски пирати през ноември 2008 г. и последвалото ѝ освобождаване в началото на 2009 г.

Тази посока бе зададена от бившата ръководителка на пресцентъра на МС Севделина Арнаудова, която написа в неделя сутринта във фейсбук: “Елена, Елена ...Станишев, той помни! Хайде със здраве и стига сте се чудили - колко е мъж Бойко Борисов”. Под поста имаше линк към публикация със заглавие:

“Спешно: 2 млн.

лева на

разузнаването

за “френски

болести”

В текста от уебкафе.бг от 2010-а се разказва за отпуснати допълнителни 2 млн. лева за Националната разузнавателна служба, за да оправят “едни безобразия във Франция”, както казва тогава Бойко Борисов.

Преди Борисов по Би Ти Ви се включи близкият до ГЕРБ журналист Георги Харизанов, който също направи дебели намеци за “френски болести”.

“Борисов лъже и

го призовавам,

ако докажа това,

да напусне

политиката”,

заяви Елена Йончева пред bTV. Тя увери, че също ще излезе от политиката, ако твърденията на Борисов са верни.

Един бивш министър-председател не може да си позволява да лъже, нито е държавническо, нито е морално, категорична беше Йончева.

“Намерих хора, които не се страхуват от Бойко Борисов, и ще застанат зад мен в тази битка”, заяви още журналистката.

Малко по-късно Борисов пред симпатизанти на ГЕРБ във Варна каза: “Като иска да ме съди, аз ще активизирам Специализираната прокуратура да извади всичко, което сме платили. С постановление сме платили близо 2 млн. лева, защото бяхме принудени от нейния мъж. Възмутих се от нейното поведение срещу Делян Добрев, защото знам какво са правили. Не може Елена Йончева в медия да се обръща по такъв начин срещу Делян Добрев, който е интелигентен човек и джентълмен. Според мен хората не се интересуват от това”, каза лидерът на ГЕРБ.

Йончева не за първи път плаши със съд политици от ГЕРБ. През лятото на 2013 г., месеци след като първото правителство на Борисов подава оставка, бившият транспортен министър Йвайло Московски се извинява на журналистката за неверните си твърдения, че тя е летяла до Сомалия с правителствения самолет от Авиоотряд 28 по времето, когато се водеше официална приятелка на бившия премиер Сергей Станишев.

Тогава Московски признава, че е бил подведен и се отказва от думите си, че “българската държава е платила за нейната (на Йончева) журналистическа работа в Сомалия”.

“Нашият телевизионен екип, който беше в Сомалия през април - май 2009 г., не е бил отвличан, поради което никой не е трябвало да плаща откуп. Информацията, дадена от г-н Московски, че България е платила милиони (не става ясно на мен или заради мен на Франция) по повод нашия “престой” в Сомалия, е нелепа”, отвръща тогава Йончева.

Каква е

историята на

Данка Пачова

Данка Пачова е българка, която работи за френска хуманитарна организация в Африка.

В края на 2008 г. тя е отвлечена от сомалийски пирати, които искат откуп. Преговорите по освобождаването се водят от френската страна, защото освен Пачова има още двама френски граждани, белгиец и 9-има кенийци.

Пачова е освободена на 11 август 2009 г. и е публична тайна, че за нея е платен откуп. Елена Йончева заминава през пролетта на 2009 г. за Сомалия, след като са отвлечени и 16 български моряци на кораб под британски флаг. След тогавашните обвинения на Ивайло Московски, че е ползвала държавен самолет за това пътуване, Йончева отговаря така: “Екипът ни, който се състои от двама души - Елена Йончева и оператора Николай Николов, е летял с авиокомпания KLM на холандските авиолинии по линията София - Амстердам - Найроби - Джибути. От Джибути до Босасо (Сомалия) сме летели с местна авиокомпания, DAALLO AIRLINES. Целта на пътуването е заснемането на документален филм за сомалийските пирати след отвличането на кораба “Маласпина Касъл” с български моряци на борда”.

По това време Йончева бе в Сомалия заедно с оператора Николай Николов (сегашният съпруг на Ирен Кривошиева, който след пътуването до Сомалия прекратява съвместната си работа с Йончева) по следите на пиратите.

Докато подготвя филма си, Йончева

успява да

установи контакт

с похитителите

на Пачова

В интервю пред “24 часа” тогава приятелката на Сергей Станишев казва: “Не сме командоси, няма как да затрудним освобождаването им. Ние се опитваме да съберем информация, което е нормално за един български журналист в тази ситуация - има българка, която е отвлечена. В никакъв случай не бихме затруднили работата на което и да е разузнаване”.

Няколко дни след това ученици от Сатовча питат лично премиера Станишев за приятелката му Елена. Те прочели във вестниците, че тя е в Сомалия.

“Опитвах се да я разубедя да не тръгва и бях против. Но Елена е такъв характер, че нищо не може да я спре. Поне изслуша съветите ми да е предпазлива и да преценява рисковете, които поема. Вярвам ѝ, защото е опитен журналист и е посещавала най-горещите точки в света”, казва премиерът на деветокласниците от Сатовча. Любопитен факт е, че при участието на Станишев в тв играта “Стани богат” Елена Йончева се включва от Сомалия да му помага.

След освобождаването на Пачова тогавашният министър на външните работи от ГЕРБ Румяна Желева благодари на правителствата на Франция и Белгия за успешно приключения инцидент.

През 2010 г.

Бойко Борисов

за първи път

заговаря по

темата,

като тогава целта му е Сергей Станишев. “Знаете, че аз много строго спазвам Закона за класифицираната информация и държавността и не бих си позволил публично да кажа това, което Станишев е направил. Но мога да ви уверя, че това, което е трябвало да направя - да му платя борча, съм му го платил”, заявява Борисов, но не споменава нищо конкретно за Йончева.

Вчера в скандала се включи и Станишев, като написа във фейсбук: “Елена Йончева е доказан професионалист, чиито филми от най-горещите и опасни точки на света често са правени само благодарение на нейния ентусиазъм и отдаденост на журналистиката и със скромен, понякога дори крайно недостатъчен бюджет. По време на моя мандат българското правителство не е отпускало средства за филми на Йончева. Прочетох всякакви спекулации за връзка със служби и национална сигурност. Единствената връзка е, че филмите на Елена са отразявали региони и страни, където не само българската, но и световната сигурност е била застрашена. Винаги съм бил противник на това да се използват лични нападки, да се въвличат близки и семейства в политическите битки. Това често се прави, просто за да се отклони вниманието от същественото в кампанията”, написа Станишев”.

Още в петък в скандала бе въвлечен и бившият министър Симеон Дянков, който заяви, че му се е наложило да доплаща пари на БНТ заради командировки на Елена Йончева. В събота пред “Труд” му отговори бившата шефка на БНТ Уляна Пръмова, която отрече да е командировала с държавни пари Йончева.

Препирнята, която стана център на предизборния дебат, продължава да се развива с недомлъвки и намеци и вероятно никога няма да излезе цялата истина, дори да влезе в съд и да има присъда. Подобно нещо се случи и с делото срещу бившия шеф на НРС Кирчо Киров, който е подсъдим за злоупотреби с безотчетните средства на разузнаването, но никой не знае за какви суми точно става дума, защото делото се води при закрити врати. Вероятно нещо такова ще се случи и в този случай, защото всички замесени носят отговорност за опазването на държавната тайна.

Въпросите, които остават неизяснени, са:

Платен ли е откуп за Пачова и в какъв размер?

Цената на откупа била ли е променяна и в каква посока?

Каква е ролята на Елена Йончева в преговорите? Участвала ли е и кой я е упълномощил и подържал логистично - охрана, контакти и т.н.

За кои други български граждани е плащан откуп - например за сестрите в Либия?

Законно ли е да се плаща откуп и кой има право да вземе такова решение и как се отчитат тези пари?