Брутален натиск на Турция върху България в подкрепа на ДОСТ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6108696 www.24chasa.bg
Фатма Кая (вдясно), зам.-председателката на управляващата Партия на справедливостта и развитието, присъства на учредяването на партия ДОСТ в НДК на 10 април 2016 г. В събота тя не бе допусната до митинг в Холандия, където искаше да участва като министър на семейството и социалната политика. До нея е турският посланик в София Сюлейман Гьокче. СНИМКА: 24 часа

Историческо дъно на отношенията между Анкара и София, премиерът Герджиков се опасява от скъсване на дипломатическите отношения

Обещават на изселниците гражданство, паспорти, достъп до здравеопазване в южната ни съседка

Автобуси с 21 000 избиратели пътуват до Кърджали на 26 март

Очакват се физически сблъсъци между привърженици на Местан и Доган


Има напрежение между България и Турция, но силно се надявам да не се стигне до скъсване на дипломатическите отношения.”

Този тревожен коментар направи в петък, 10 март, от Русе служебният министър-председател Огнян Герджиков по повод главната роля на турския посланик Сюлейман Гьокче в предизборния клип на българската партия ДОСТ. Централната избирателна комисия свали клипа.

От месеци Турция все по-видимо показва желание да играе важна роля в българските избори на 26 март.

От националния ни празник 3 март до 6 март министърът на труда и социалните въпроси Мехмет Мюеззиноглу е бил особено активен сред българските изселнически организации “Балгьоч” и “Бултюрк”.

В една от срещите на 4 март той директно призовава според агенция СонДакика и БТА “на всяка цена да отидат до урните и да подкрепят” партията на Лютви Местан. Турският социален министър е разговарял с изселниците ни в новооткрит офис на ДОСТ в Истанбул, който се намира в сграда на Партията на справедливостта и развитието на президента Реджеп Ердоган.

За първи път официална Анкара е наела голяма социологическа агенция, за да проучи електоралните нагласи на българските изселници в Турция и отношението им към ДПС и ДОСТ.

Някогашните конкуренти и врагове - Лютви Местан и Касим Дал, се обединиха изненадващо на 4 февруари 2017 г. Партията на Касим Дал “Свобода и достойнство”, която бе при десните реформатори, е първата българска политическа сила, която се радваше на подкрепата на Реджеп Ердоган.

Самият Дал днес рядко се явява до Местан. Казват, че турският посланик Гьокче е бил решаващият фактор Касим Дал да напусне реформаторите и да стане част от “Обединение ДОСТ”.

В последните седмици е регистриран засилен натиск от Анкара върху активистите на изселническите дружества, които не подкрепят "Обединение" ДОСТ", твърдят бивши служители на службите, които са работили в Турция.

Водещи фигури в големите ни изселнически организации съветвали своите да изберат партията на Лютви Местан, за да няма последствия за семействата им.

Чиновници от турската администрация разпространявали предизборните рекламни материали на ДОСТ.

Изселници, които били лоялни към ДПС, пък се опасявали от репресии и се страхували да провеждат открита предизборна кампания сред изселниците в Турция.

Дипломатически източници се опасяват, че заради директната подкрепа на Турция за ДОСТ изборите може да бъдат опорочени, а привържениците на Лютви Местан и Ахмед Доган дори да стигнат до сблъсъци на 26 март.

Вероятно заради всички тези факти на 7 март българското външно министерство привика посланик Гьокче в София.

Предупреди го за гастрола му в клипа на ДОСТ и за риториката на Мюеззиноглу, които грубо нарушавали международните норми от държава - съсед и партньор в НАТО, която кандидатства за членство в ЕС.

Агитацията за ДОСТ от Мехмет Мюеззиноглу обаче не е инцидент, а част от мащабна кампания на турските власти към изселниците за масово участие и подкрепа на ДОСТ на парламентарните избори у нас. 

Вижте графиката голяма тук.

Пред изселниците турският министър на труда е обявил редица законодателни инициативи за решаването на проблеми, които те имат от години. Официална Анкара им обещава:

1. По-лесни процедури и по-евтини такси за издаване на дългосрочно разрешително за пребиваване на турска територия, което да е равно на периода на валидността на задграничния паспорт.

2. Облекчен режим за придобиване на турско гражданство от изселниците от България и Балканите.

3. Пълен достъп до турската здравноосигурителна система на изселниците и роднините им от България.

Обещанията на министър Мюеззиноглу са част и от кампанията, която турската държава провежда в цял свят за масово участие в референдума на 16 април.

На 9 март - два дни след като турският посланик бе привикан в българското Министерство на външните работи, държавната Анадолска агенция

за първи път

нарича България

“бивша османска

територия”

Формулировката е част от материала на медията за призива на турското външно министерство да не се ограничават правата на малцинствата. А поводът е намаленият на 35 брой на избирателни секции в Турция за българските избори.

Според участници в срещите Мехмет Мюеззиноглу е развил тезата, че Турция все още не може “да прежали изгубените земи от Балканите” и затова ще защитава бъдещето на турците в региона. Министърът дори изразил мнение, че България трябва да се развива паралелно с динамиката на Турция, и формулирал великата цел на Анкара за единна нация.

Турските медии пишат и говорят все по-често за възстановяване на Османската империя и за териториални претенции към Кърджали, Солун и Западните Балкани. Точно заради това

Кърджали е особено важен град за Турция и българските избори на 26 март.

Член на дружество “Бултюрк” разказа пред “24 часа” за организацията, която тече в турското посолство в София.

Български изселници, които са на държавна служба в южната ни съседка - учители, полицаи, чиновници, ще бъдат освободени от работа, за да пътуват до родината или да организират изборите в тези 35 секции.

Дружествата на изселниците от България в Турция са около 50, като най-големите - “Балгьоч” и “Бултюрк”, са посочили емисари, които агитират по домовете и на специални събрания за ДОСТ. В Истанбул, Анкара, Одрин вече събирали лични карти на българските граждани и се съставяли списъци с данните им. Мотивът бил, че вотът за българския парламент е задължителен и се извършва услуга, като се регистрират данните им онлайн в българската ЦИК. Така щяла да бъде открита секция в кварталите и ще се избегнат глоби от българската държава.

Емисарите разполагали със значителни средства. В Кърджали се споменават внушителни за местния стандарт суми - между 5000 и 10 000 евро - за предизборния период, както и предоставяне на допълнителни средства за участниците в секционните избирателни комисии и наблюдателите от ДОСТ.

В деня на изборите безплатни автобуси ще

докарат от

Турция 21 000

избиратели в

Кърджали

За транспортирането е наета туристическата компания “Метро Туризъм”. Тя е дъщерна на турската “Метро Туризъм”. Собствениците на фирмата са турци, като най-известен сред тях е Галип Йозтюрк, който през 2012 г. бе арестуван в Турция за участие в организацията на убийства заради родова вражда.

Традиционно в южната ни съседка на български избори гласуват около 60 000 души, като според ЦИК рекордът е бил през 2009 г., когато до урните отиват 90 000 изселници.

Тогава обаче секциите в Турция са близо 100. Новият избирателен кодекс намали броя им на 35 и затова гласовете от Турция вероятно няма да надхвърлят 35 000 - 40 хил. Това ще намали и броя на мандатите, които се определят от гласовете от южната съседка. Досега те са между 5 и 7 мандата. Партията на Лютви Местан обаче очаква да получи поне 15 депутатски места в новия български парламент и затова организацията за гласуване в България е свръхактивна.

Голям турски инвеститор е споделил, че за първи път е подложен на сериозен натиск от своето посолство в София да мотивира близо 400-те си служители в България да гласуват за ДОСТ.

Активизацията на изселническите дружества за българските избори на 26 март е започнала в началото на 2017 г. Включена е и турската държавна агенция за връзки с турците извън границите на страната. През нея се отпускат средства към България и изселнически организации. Част от парите вече дори са стигнали до страната ни чрез бивши депутати. С тези средства вероятно са закупени и храните, които полицията залови в склад в Кърджали, опаковани в торбички с рекламния знак на ДОСТ, обясниха източници от разследването. Това засега била и единствената издънка в организацията на гласуването, която попадала под ударите на българския Наказателен кодекс.

Освен изселниците в активизацията на българска територия е включена организацията на Сезгин Мюмюн “Федерация Справедливост България”. От години той е активист, с когото работи турското министерство на вероизповеданията “Дианет”.

Федерацията е известна със своята активнос при оповестяването на злоупотреби срещу правата на мюсюлманите в България. Самият Мюмюн е автор на идеята в България да бъде разкрит университет с преподаване изцяло на турски език.

Анкара използва и представителите на Дирекцията по религиозни въпроси за контрол върху главно мюфтийство.

Дейността на 50-те дружества на изселниците в Турция също е под конрола на турските власти и е финансово зависима от тях. Те на практика са турски неправителствени организации, които са регистрирани по турското законодателство и работят изцяло за интересите на Анкара в областта на етническите малцинства на Балканите.

Чрез изселническите дружества турската държава влияе и върху процеса на организирано подаване на заявления за гласуване, с което предопределя откриването на избирателни секции.

По време на избори в СИК на турска територия се говори само на турски и българската ЦИК реално не може да контролира избирателния процес в Турция.

Паралелно с пътуването на гласоподаватели към България турското правителство е потърсило съдействие от изселниците и за контрол на избирателните секции в Турция. Целта е в комисиите да влязат хора, които са с произход от България, но вече работят за турската държава. И тези държавни служители са получили вече отпуск, за да се посветят на организацията на парламентарните избори в България. Този контрол става възможен, ако българските партии не изпратят свои членове на секционните комисии в Турция, за да пестят разходи.

ЦИК спря още 2 клипа на ДОСТ,

единия с турски субтитри

Централната избирателна комисия за втори път спря предизборен клип на “Обединение ДОСТ” на Лютви Местан. В събота ЦИК се е самосезирала за нарушение на правилата за агитация от страна на ДОСТ заради публикувани на партийния ѝ сайт два клипа от по 30 секунди. Те са еднакви, но на втория има субтитри на турски език.

Заради кадри с турския посланик Сюлейман Гьокче миналата седмица ЦИК разпореди спиране на клип, с който партията агитираше. Тогава остро реагираха и останалите партии, тъй като се нарушава Виенската конвенция.

След излъчването на клипа СЕМ подаде сигнал до ЦИК и тя свали клипа.

“Предстоящите предсрочни избори на 26 март са важно събитие с национално значение и всякакво външно вмешателство или внушения, породени от участието на официални представители на чужди държави, са недопустими”, мотивира се в решението си комисията.

В неделя ЦИК реагира и за новите два клипа, вече качени на партийния сайт.

“При тази фактическа обстановка комисията приема, че единствената цел на втория клип е провеждане на предизборна агитация на език, различен от българския. Вторият клип с вградените субтитри не съответства на законовите изисквания на Изборния кодекс, по-специално на разпоредбата на чл. 181, ал. 2, съгласно която предизборната кампания се води на български език”, посочват от ЦИК.

ЦИК постановява премахване на клипа със субтитрите от сайта на ДОСТ и спиране разпространението му във всички медии и в интернет, гласи решението на комисията.

“24 часа” с 5 въпроса към

водачи на листи в Кърджали

Вестник “24 часа” зададе 5 въпроса към водачите на листи в Кърджали:

1. Трябва ли да бъде обявен турският посланик за персона нон грата?

2. Трябва ли да се премахне двойното гражданство?

3. Как да се преосмисли гласуването в Турция?

4. Да направи ли България публична турската намеса в ООН, ЕС?

5. Трябва ли българските партии да имат свои представители на изборите в секциите в Турция?

Първи отговори даде Александър Симов от БСП. Ще публикуваме отговорите и на водачите на другите партии.

 

Александър Симов:

Турският посланик да бъде обявен

за персона нон грата - държи

се като функционер на ДОСТ


- Трябва ли да бъде обявен турският посланик в София за персона нон грата?

- Задължително трябва да бъде обявен за персона нон грата! Заради това, че той нарушава всички дипломатически конвенции, Виенската конвенция. Той се меси във вътрешните работи на България и се държи като партиен функционер на ДОСТ. Подобно поведение не само не трябва да бъде толерирано, но трябва да бъде санкционирано моментално. Българската държава трябва да даде знак, че няма да търпи такава намеса във вътрешните си работи.

- Трябва ли да се премахне двойното гражданство?

- Не смятам, че трябва да се премахне. Двойното гражданство в България според мен е добре уредено, така че не виждам причини. Едното няма връзка с другото. Двойното гражданство е нещо съвсем нормално, една от свободите, които българските граждани имат. И тук проблемът е в слабата държава, която не се намесва, а не в двойното гражданство.

- Как да се преосмисли гласуването в Турция?

- Не смятам, че трябва да има някакво преосмисляне на гласуването в Турция. Въпросът е там да може да се въведе един по-честен изборен процес, без открита намеса и влияния върху гласоподавателите там. Ние не можем да си позволим да лишим толкова много български граждани от право на глас. И не смятам, че това е нормално. Но трябва да намерим начини да осигурим по-голяма честност на вота.

- Да направи ли България публично достояние намесата на турската държава във вътрешната политика на България - в ООН, ЕС?

- България трябва открито да започне да говори за тази турска намеса. Не знам дали трибуни като ООН са най-подходящите, но е време тази тема да стане една от водещите теми, които България повдига навсякъде. Но това е преди всичко вътрешна тема, която касае нашата вътрешна политика, т.е. ние трябва да я поставим в центъра на политическия дебат в момента, а не да се правим, че въобще не съществува.

- Трябва ли българските партии да имат свои наблюдатели в секциите в Турция?

- Добре е да имат повече наблюдатели на изборите в Турция като един от начините да се постигне по-голяма честност на вота и по-голяма прозрачност на изборния процес, тъй като винаги ще има съмнения, че там някъде се извършват неясни политически въздействия.

 

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Приятелят на олимпийската медалистка от ансамбъла по художествена гимнастика Цветелина Найденова - Марсел Величков шокира с нецензурни видеа, пише HotArena. Marso, както е псевдонимът на рапъра е най-скандалният изпълнител в момента и видеата му предизвикаха редица коментари на отдавна свикналата на скандални клипове публика.

Смърт заради прекомерна употреба на алкохол застигна актьора лилипут Върн Тройър. Известният като Мини Ми от "Остин Пауърс" малък човек е висок едва 81 см. Той напуска този свят на 49 години. Приживе Тройър признава, че има сериозни проблеми с

Много се спекулира по темата дали тийнсензациите Дара и Гери-Никол са приятелки или враждуват. Многократно двете се правиха на дружки на светски събития, но хората в обкръженията им твърдят обратното, пише HotArena. Истината била, че пред камерите и прожекторите дамите просто се отдавали на лицемерие.