Местан отговори на Доган с писмо от 2012 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6120427 www.24chasa.bg

Лидерът на ДОСТ каза: аз съм турчин, затова цитирам думите на Ататюрк "щастие е да се наричаш турчин". Няма намеса в българската политика, има комунистическа, националсоциалистическа пропаганда

В отговор на писмото на Ахмед Доган за ситуацията в Турция и отражението й върху България лидерът на ДОСТ Лютви Местан свика специална пресконференция

На нея показа писмо от октомври 2012 г., което по думите му Ахмед Доган му дал няколко месеца преди да се оттегли от поста лидер на ДПС, когато го пратил на конгрес на партията на Ердоган АКП. По думите на Местан в писмото се хвалят успехите на партията на Ердоган и се употребява изразът "стратегическа дълбочина".

Аз съм турчин, затова цитирам думите на Ататюрк "щастие е да се наричаш турчин", каза Лютви Местан. Според него няма турска намеса в българската политика, има комунистическа, националсоциалистическа пропаганда с цел показване на врага.

Лидерът на ДОСТ смята, че няма неоосманизъм като риск за България.

Местан каза още: "Аз успях да постигна диалог с Република Турция. Дълбоко съм убеден, че тя не ни е враг, а стратегически партньор, с когото трябва да имаме освободени от исторически предразсъдъци отношения".

Да се постави мост между ДОСТ и Турция, между Местан и Ердоган - каква е целта? Да се направи контрапункт и да се смачка ДОСТ, каза Местан.

"Всички социологически агенции твърдят, че ДОСТ няма никакви шансове да влезе в Народното събрание. И същевременно сме централна тема на предизборната кампания. Още със създаването си ДОСТ засяга интересите и на посткомунистически, и на други политически сили", каза Местан и говори за "просарайските социолози".

Относно агитацията на турски министър сред българските изселници, Местан коментира, че може да посочи десетки примери за изказана подкрепа от министър-председател за българска партия в хода на предизборната кампания.