Плажовете пред пълна проверка за сезон 2017

https://www.24chasa.bg/novini/article/6123991 www.24chasa.bg

Около 120 ивици у нас ще са на концесия или под наем

Около 120 плажа в България ще имат частни стопани през лято 2017

В сайта на Министерството на туризма са обявени цени на чадъри и шезлонги по плажовете.

53 плажа вече са с концесионери, над 65 ще са ивиците с договор за наем. Общо плажовете у нас са към 216, но в това число се включват и съвсем малки късчета пясък или такива, до които няма достъп, обясняват експерти.

Горещо е на

търговете за плажове

и горещината не е от сезона, а от години заради много интереси. Има жалби до министерството, до КЗК или в съда.

Преди дни министърът на туризма Стела Балтова подписа нови договори за концесии на четири плажове - за “Свети Влас - Нов плаж”, “Обзор - юг”, “Къмпинг Оазис” и “Дюни - юг”.

За обявените през 2016 г. и неприключени концесионни процедури компетентните институции са се произнесли до момента в полза на Министерството на туризма, съобщават експертите на министър Балтова. За концесиите на “Къмпинг Нестинарка”, “Бургас - север” и “Поморие-централен” бяха постъпили жалби в КЗК. Тя се произнесе, че жалбите са неоснователни. За “Къмпинг Нестинарка” предстои сключването на договор. За “Бургас – север” ще има заседание на концесионната комисия, с което процедурата продължава от където е спряла. За “Поморие - централен” решението може да влезе в сила или да бъде обжалвано. Единствено се чака произнасяне на компетентните институции по жалбата за концесията на “Свети Влас - изток”. За плаж “Слънчев бряг – север” решение ще има след произнасяне на Върховния административен съд и Върховния касационен съд.

Що се отнася до търговете за наем на плажове- от ведомството отчитат, че вече има избрани компании за “Къмпинг Веселие”, “Устие на река Велека” и “Царево Василико”. Всички процедури за плаж “Несебър- юг” са приключили и той вече е предаден на наемателя. До края на март предстои втори търг за плажовете “Офицерски-запад”, “Попски плаж - север 5” и “Несебър- изток”. Причината за повторното им обявяване е липсата на кандидати или некоректно подготвени тръжни документи. Търгът за “Нов плаж Балчик” е прекратен поради процедурни нарушения и вече е обявен наново, съобщи министърът на туризма в интервю за “24 часа” преди дни. Защо е важно плажът да има концесионер или наемател?

Ако не се намери стопанин, областните управители са длъжни да организират почистване, спасители и здравни услуги на плажа, обясняват експерти. Това сериозно натоварва държавата с разходи.

Законът за концесиите, приет часове преди разпускането на парламента, разпореди морските плажове да се дават на концесия за срок до 20 г. От концесионера се изисква да осигури свободен и безплатен достъп и да постави указателни табели със схеми на отделните зони и условия на концесията. Депутатите решиха министърът на туризма да може да отдава морските плажове или части от тях под наем за срок от 5 години, при условие че прогнозната стойност на приходите на наемателя не е по-голяма от европейския праг по смисъла на закона.

Заедно с останалите институции Министерството на туризма предприема мерки за осигуряване на медицинското обслужване на туристите. По данни на Националната здравноосигурителна каса вече са сключени договори в трите черноморски области - Варна, Бургас и Добрич, с 571 общопрактикуващи лекари и 40 болници.

Започва

мониторинг

на плажовете,

за него ще бъде пусната обществена поръчка. Проверките по плажовете може да се очакват всеки момент.

Възможно е още през сезон 2017 г. край българското море да има чуждестранни спасители. Това ще стане, когато се приеме наредбата заводното спасяване, а по нея се работи спешно от експертите. Те ще предложат и по-гъвкаво работно време за спасителите според натовареността на плажа.

Министър Балтова съобщи, че през сезона ще бъдат проверени 388 туристически обекта по Черноморието (113 места за настаняване, 275 заведения за хранене, развлечения и 25 СПА обекта.

Цените на чадъри и шезлонги

в сайта на министерството

И тази година вероятно ще има туристи, ядосани заради територията, която стопанинът на плажа отрежда за хората със собствени чадъри.

Проверките през минали години показаха, че концесионери и наематели с малки изключения спазват големината на “закованата” им безплатна зона, но често я “заковават” на последна линия, в двата края на плажа или пред водните съоръжения.

За цените на чадърите - наемателите вече няма да могат да вдигат над написаното в договора. Но ще могат да намаляват цени.

От почти година всеки, тръгнал за даден плаж може да провери на сайта на Министерството на туризма какви са цените на плажните принадлежности на него.

Тези данни са събирани от инспекторите при проверките на плажа. Идеята е в бъдеще концесионерите да са длъжни сами да ги подават, за да няма разминавания с действителното.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бизнесмен и приятелката му оковани с железа и изхвърлени живи в река Камчия заради дълг към Краля на скрапа Невърнат дълг от едва 30 хиляди лева става причина за отвличане и последвало жестоко убийство в стила на италианската мафия на бизнесмена Венцислав Евтимов и неговата секретарка и интимна приятелка Димитринка Пекова.

Убитите нямат роднинска връзка Откритите дрехи в бидоните са евтини, произведени са преди 4-5 години Шивашки цехове и пазари са на мушката на криминалисти, разследващи двата разчленени трупа край Негован, научи "България Днес". Вече седмица от полицията не могат да разкрият самоличността на телата, намерени натъпкани в бидони край водоема на

Тирове със стоки минавали границата само на хартия заради схеми с ДДС Дело за митнически далавери през ГКПП "Кардам" от 2009 г. изискано от спецобвинението Далавери с фиктивен износ на зърно и брашно през ГКПП "Кардам" отпреди 10 години се нищят по делото срещу Миню Стайков! Към разследването срещу алкохолния бос за данъчни престъпления е изискан