ЦИК: Декларация пред член на СИК при гласуване в чужбина ще продължава да се попълва

https://www.24chasa.bg/novini/article/6136531 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

ЦИК няма да преразгледа решението за попълване на декларация пред член на СИК при гласуване извън страната, каза Камелия Нейкова, член и говорител на Централната избирателна комисия, цитира БТА. В тази декларация, основното, което гражданинът заявява е, че няма да гласува на друго място в изборите за народни представители.

Избирателите извън страната, които са подали заявление за гласуване преди изборите, са вече в списъците и не се налага да попълват декларация по образец. Тази година хората, подали подобни заявления, са повече, само в Турция са 19 000, тоест опашките пред секциите вероятно ще се по-малки, каза Нейкова.

Близо 26 000 български граждани за първи път имат право да гласуват на тези избори. Това са хората, които са навършили 18-годишна възраст след президентските избори през есента на 2016 година.

Според Нейкова снимането на опашките пред секциите не е нарушение на Изборния кодекс, всички медии снимат хората, които чакат пред изборните помещение и това не се смята за нарушение, посочи тя.