Имотният пазар в България - сред най-бързо растящите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6137611 www.24chasa.bg

Цените у нас се вдигнали с 12% в края на миналата година 

Жилищният пазар в България е сред най-бързо растящите в света, показва класацията на консултантската компания Knight Frank, която изследва 55 пазара. По данни от Евростат консултантите поставят страната ни на 12-о място по ръст на цените - повишение от 8,8% през последното тримесечие на 2016 г. спрямо последното на 2015 г. и 1,6% в сравнение с предходното.

В същото време средният ръст на цените на жилищата за всичките включени в анализа 55 пазара е стигнал до 6% на годишна база през последните три месеца на 2016 г. спрямо 4,1% за същия тримесечен период на предходната година.

В Европейския съюз

България се нарежда

на пета позиция

по поскъпване

след Малта, Литва, Естония и Германия. Начело на класацията за периода октомври - декември 2016 г. е Исландия с 14,7% годишно увеличение на цените и 4,1% за тримесечието. Страната оглавява списъка за първи път.

На второ място е Нова Зеландия с повишение от съответно 12,7 и 3,2%. Трета е Малта с ръст от 12,4% на годишна база и 4,9% за тримесечието. Топ 10 на най-бързо растящите пазари на жилища в света се допълва от Канада, Турция, Литва, Китай, Естония, Германия и Норвегия.

Украйна остава най-слабият пазар в света с годишен спад на цените от 10,2% през последното тримесечие на годината и намаление от 3,1% спрямо предходното тримесечие. На второ място по спад е Тайван с понижение от съответно 6,5% и 1,7%, а на трето е Сингапур със съответно 2,6% и 0,8%. Топ 10 на най-слабите пазари се допълва от Кипър, Мароко, Италия, Гърция, Япония, Бразилия и Южна Корея.

Повечето държави от ЕС са сред държавите с умерен и слаб ръст - от 1 до 5%. На повечето пазари се отчита или стабилност, или ръстове, въпреки политическата и икономическата несигурност. През тази година

се очаква и ръст

на инфлацията

и затягане на паричната политика, което вероятно ще намали разликата между най-силно и най-слабо представящите се пазари, прогнозират експертите.

Близо 200 млн. лева нови кредити са изтеглени от банките и са вложени в имоти в България през 2016 г., показват данните на БНБ. Според тях през миналата година ипотечните кредити са нараснали с 2% и са вече над 8,8 млрд. лева.

Това означава, че само чрез изтеглени кредити са купени имоти за близо 180 млн. лева. Заедно със започнати преди това, но финализирани през миналата година сделки и с тези, сключени с готови пари, без да се тегли заем, на имотния пазар са завъртени близо 1 млрд. лева, твърдят брокери.

За засиления интерес към покупката на жилища говорело поскъпването им. Брокерите отчитат двуцифрен ръст в търсенето и в цените в България през втората половина на миналата година. Това се случвало

за първи път от

10 години насам

За 6 месеца жилищата поскъпнали с 12%, сочат данни на Сдружението на брокерите на имоти.

В столицата средната цена на квадратен метър жилищна площ е около 1000 евро. Най-търсени били по-малки апартаменти - например до 60 кв. метра. Жилища с две или три спални се търсели основно от семейства, които били готови да купуват и в по-непрестижни квартали.

В София на най-голям интерес се радват кварталите по южната дъга – от “Младост” до “Овча купел”, включително и затворени комплекси с изглед към Витоша. Интересни за купувачите стават и кварталите “Банишора”, “Дианабад”, “Кръстова вада”, “Витоша”, “Изток”, както и всички райони със съществуващи или строящи се линии на метрото.

По данни на Агенцията по вписванията търсенето и предлагането са били големи и във Варна, където повишението в броя на сделките е с почти 32%.

В Пловдив продължава тенденцията на растеж, но малко по-умерено - с 8,75%. Следват Бургас и Русе със съответно почти 5 и 4% ръст. Следвайки по-големите градове, с между 1000 и 1500 сделки за октомври - декември миналатагодина са Ямбол, Пазарджик, Стара Загора, Сливен, Казанлък и Велико Търново.

Най-малко сделки - между 30 и 50, за последното тримесечие са сключени в градове като Трън, Ивайловград, Малко Търново, Златоград, Ардино.

Заради ниските лихви по депозити основно

имоти се търсели с

инвестиционна цел

- след покупката да бъдат давани под наем. В тези случаи купувачите били по-претенциозни и не бързали със сключването на сделка.

С цел инвестиция се търсели жилища ново строителство и в райони, където имало голям брой потенциални наематели. Според брокери политиката на банките да свалят лихвите и по ипотечни кредити е преобразила пазара и търсенето се е увеличило с 30%.

Новите строителни проекти се опитвали да отговорят на повишеното търсене, а 25% от купувачите влагали в имот още със започването на строежа, въпреки че сделките “на зелено” се считат за сравнително рискови. Прогнозите за тази година са, че цените ще се задържат и дори може леко да се повишат.

1,6 трилиона евро ще се
похарчат за имоти в света

През тази година само в имоти по света ще бъдат вложени 1,6 трилиона евро. Това сочи доклад на консултантската компания CBRE.

По-високата доходност от вложенията в имоти продължава да е основният двигател на интереса към сектора, твърдят от компанията. Най-предпочитаният регион бил Северна Америка.

Като най-популярни за покупка на жилища били градове като Лондон, Лос Анджелис и Сидни, а най-притегателният сегмент от пазара са офис площите, логистичните имоти също ставали все по-популярни.

Повечето инвеститори посочвали, че през тази година ще разполагат или с по-голям капитал за инвестиции в имоти в сравнение с 2016 г., или поне със същия. Само 16% от анкетираните възнамерявали да намалят инвестициите си в недвижимости.

Въпреки нестабилната политическа среда в глобален план и предстоящите избори във Франция и Германия инвеститорите в имоти оставали сравнително спокойни. Основните им опасения са свързани с възникването на нов икономически шок и по-бърз от очакваното ръст на лихвите.

Експертите посочват, че по същото време на миналата година инвеститорите били притиснати от несигурността на капиталовите пазари, но сега акциите поскъпвали, а икономическото доверие се увеличавало. Има обаче несигурност около това накъде ще се насочи икономическата политика, като повечето очаквания са промените да отблокират растежа.

В доклада на консултантите се посочва, че дълговете на развиващите се икономики изглеждат проблематични, както и финансовата ситуация в Гърция.

Според проучването тенденцията за покупка на първокласни активи, както и на качествени второкласни ще се обърне частично през 2017 г. Засилвал се интересът към активи, които се смятат за неатрактивни, но са подценени и имат голям потенциал за поскъпване.

Почти половината от инвеститорите изразяват опасения заради цените на водещите пазари.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нелепо припознаване става причина за смъртта на сириеца Локман Ибрахим. Според криминалисти наемникът, изпратен от хора на ВИС-2, е трябвало да убие брат му Бахзад, сочат от МВР за един от босовете на контрабандните канали у нас. Самата екзекуция е извършена късно вечерта на 19 юли 2004 г. Куршумите застигат 37-годишния сириец с български паспорт

Богдан и Янко с обща кръвоносна система, единият е добре, другият - в кома Борислав РАДОСЛАВОВ Сиамските близнаци са под ключ в социален дом в Бургас. До тях не се допуска никой друг освен семейството и всякаква информация за състоянието им е забранена. Това показа проверка на "България Днес". Богдан и Янко се родиха през август 2016 г.

Нова серия финансови проблеми и дела заплашват богатството на Ветко Арабаджиев, показа проверка на "България Днес". След обвиненията за пране на пари и последвалия запор на част от богатството му за олигарха са се присетили от НАП и руският гражданин Семьор Данилюк. Заради неплатени дългове и данъчни задължения приходната агенция и чужденецът са