100 хил. лв. за пресцентър и нито една пресконференция!

https://www.24chasa.bg/novini/article/6140256 www.24chasa.bg
МАКСИМ МИНЧЕВ

Международният пресцентър за изборите е отживелица, заяви за “24 часа” генералният директор на БТА Максим Минчев.

100 хил. лв. е отпуснало правителството с решение №31 от 30 януари т.г. за организацията на пресконференции веднага след вота. В крайна сметка обаче в пресклуба на БТА не дойде нито една политическа сила.

Според Минчев българските политически лидери са избрали европейската практика в първите часове след вота да правят кратки изявления в партийните си централи. От известно време партия ГЕРБ отлага политическите реакции на резултатите от вота за следващия ден - на спокойствие и свежа глава. Така постъпиха в неделя и другите участници в изборите.

Какъв е смисълът телевизиите да блокират десетки камери, които биха свършили друга полезна работа, а НСО и СДВР да ангажират десетки служители за охрана и накрая никой да не стъпи в пресцентъра, пита Минчев. Без полза часове наред пред БТА дежурели линейка на Правителствена болница и кола на пожарната.

Интерес към международния пресцентър проявили шепа чуждестранни журналисти, акредитирани в София, както и неколцина дипломати от Германия, Кувейт, Палестина и Малтийския орден.

А две от партиите вече заявиха пресконференции за вторник, които обаче ще са платени, поясни Минчев, като припомни, че брифингите в нощта след вота са били безплатни. По думите му БТА ще върне в бюджета част от отпуснатите 100 бона.