Румен Петков подаде сигнали в прокуратурата и ДАНС срещу Марешки и ДОСТ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6146445 www.24chasa.bg

Румен Петков подаде сигнали срещу партията на Веселин Марешки "Воля" и ДОСТ, съобщи той пред "24 часа".

"Събрахме и предоставихме на прокуратурата данни за участие на повече от 40 души от "Воля" в друга политическа партия, която е имала активно участие в политическия живот на страната. Партия, чиито учредители са станали учредители и на ДОСТ, без да се отпишат. По същество съдът е препотвърдил регистрацията на старата партия, което прави незаконно участието на "Воля" в изборите", обясни Петков.

В случая става въпрос за партия "Национално движение за свобода и демокрация", която също е учредена от аптекарския бос. Прокуратурата изиска миналата седмица всички материали по регистрацията на двете формации и започна проверка, която още не е приключила.

Петков посочи, че е сезирал и ЦИК за раздаването на агитационни материали в аптеките на Марешки.

"Това са поредица от брутални нарушения на Изборния кодекс и на Закона за политическите партии", обясни той. 

"Г-н Марешки използваше аптеките си за пропагандна дейност. Там висяха предизборни политически афиши. Той използва по същия начин и бензиностанциите. Друг е въпросът, че горивата в тях са твърде, твърде спорни като произход", добави политикът.

Според него представителите на ГЕРБ и БСП в ЦИК въобще не разгледали сигналите за груби нарушения на изборното законодателство. "Смаян съм от този факт", добави Петков.

Той уточни, че сигнали подавали още от Асоциацията на фармацевтите, както и други институции.

"ЦИК твърде радушно се отнесе към г-н Марешки, може би очаквайки - всеки един от представителите на тези две партии и техните политически ръководства, че той и неговите депутати ще им бъдат патерица", смята Петков. "Това е много грозен подход, който всъщност отвращава почтения българин, който прави осъзнат избор, защото вижда, че се извършват прекалено грозни спекулации и престъпления", смята Петков.

Сигналите срещу ДОСТ пък били породени от загриженост за националната сигурност.

"ДАНС и прокуратурата трябва да предприемат действия и да се заличи регистрацията на ДОСТ с аргумента, че се извършват противоконституционни действия и действия, с пряко посегателство върху националната ни сигурност", каза Петков.

За нас този въпрос е принципен, а не на спекулация, както е при патриотарите, защото те очевидно са влюбени в ДОСТ и без ДОСТ не могат. Ако го няма ДОСТ, се обезсмисля тяхното съществуване, а ашия стремеж е да запазим националната сигурност.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От неловка среща очи в очи с бившия си любовник, който едва не я прати в гроба, се спаси красавицата Симона Тодорова! Тя можеше да се появи вчера в Бургаския окръжен съд на разпоредителното заседание срещу душманина си Михаил Станчев, но не намери сили да го стори. Това не попречи на младата дама да поиска от някогашната си тръпка 70 бона

Славата на българския спорт обсъдиха насред улицата топжурналистът Крум Савов и бившият президент на "Левски" – София, Томас Лафчис, видяха топпапараците на "България Днес". Легендарният вратар от близкото минало и Савов кахърно дискутираха драмите в родния футбол и гръмотевичните падения на българските национали на зеления килим.

Дегизирана на шопинг. Така топпапараците на "България Днес" изловиха певицата, дизайнер и текстописец Ваня Щерева. Русата авторка си напазарува, без да бъде разпозната от фенове, в столичен магазин, тъй като се бе скрила зад шапка с козирка, дълъг черен панталон и бяла риза, закопчана почти до брадичката.