През април двуцифрено поскъпват газ, парно и вода

https://www.24chasa.bg/novini/article/6146632 www.24chasa.bg
Обсъждането на цените на тока в КЕВР в четвъртък не предизвика особени вълнения. На 4 април ще е откритото заседание за поскъпването на парното. СНИМКА: Румяна Тонева

От КЕВР предлагат по-ниска
цена на ВиК услугите за бедните

От 1 април природният газ поскъпва с 29,7%. От същата дата водата в София поскъпва с 18%.

През април  двуцифрено поскъпват газ, парно и вода

От 7 април цената на парното и топлата вода в 8 града се увеличава от 18 до 37%. От този ден цената на тока се увеличава с под 1%.

Обяснението на председателя на КЕВР Иван Иванов за драстичното увеличение на топлинната енергия е, че в разходите на топлофикациите делът на газа е 80%.

През първото тримесечие цената на газа бе увеличена само с 4,65% вместо с 13,53 на сто. Комисията за енергийно и водно регулиране тогава реши да не променя цената на парното по средата на зимния сезон.

А на “Булгаргаз” бе заявено, че при поевтиняването на газа в предишни тримесечия има надвзет приход - тоест намалението на цената е било по-малко и дружеството е натрупало резерви.

Освен това цената на парното не е пипана и при поскъпването на природния газ през третото тримесечие с 2%.

На открито заседание за цената на газа представители на неправителствени организации питаха защо, след като

по формулата с

“Газпром”

увеличението

трябва да е

13%, сега е

близо 30 на сто

Според министъра на енергетиката Николай Павлов, ако промените в цените не са били отлагани, а са били правени навреме, скокът сега нямало да е толкова драстичен, а именно около 13%.

В четвъртък в КЕВР се проведе обществено обсъждане на цените на тока, които също трябва да се увеличат заради поскъпването на природния газ от 1 април.

Увеличението на тока за битовите потребители и малкия бизнес при ЧЕЗ, “Енерго-Про” и ЕВН ще е между 0,93% и 0,97%. По време на заседанието енергодружествата нямаха възражения срещу тези промени.

Ще се увеличи обаче таксата “задължения към обществото”, която се плаща от всички потребители. С тази цена се покриват разходите за субсидирането на зелената енергия, на тока на топлофикациите, както и на американските централи. Таксата

“задължения

към обществото”

се увеличава

с 3,5%

От 35,77 лв. за мвтч тя става 37,02 лв. Срещу това поскъпване най-вече възразява бизнесът. (Виж карето - б.а.)

И омбудсманът Мая Манолова изпрати остро становище до председателя на КЕВР Иван Иванов срещу драстичния скок на цената на природния газ.

След близо 9 месеца обсъждане на 5-годишния бизнес план на “Софийска вода” и на цените на ВиК услугите в София в сряда комисията се произнесе. Сумарно доставката на вода, отвеждането и пречистването ще

струват 2,16

лв. за куб. м -

увеличение с 18%

през 2017 г. Планирано е до 2021 г. цените на ВиК услугите в София да достигнат 2,69 лв. без ДДС.

Председателят на КЕВР Иван Иванов уточни, че е гласувал “против”, тъй като смята, че нормата на възвръщаемост на “Софийска вода” е икономически необоснована. “24 часа” научи, че още един член на комисията е бил против.

Нормата на възвръщаемост (печалбата) на дружеството е 17%, които обаче са записани в договора за концесия, а ВАС се е произнесъл, че не могат да бъдат променяни.

В петък ще е закритото заседание за цената на газа, което ще реши поскъпването, на 7 април се решават окончателно цените на парното и тока. Паралелно започва и нова въртележка за цените на газ, ток и парно от 1 юли. До 31 март енергийните компании трябва да внесат в КЕВР предложения за нови цени от средата на 2017 г.

Заради увеличението на енергийните цени производители на хляб и на оранжерийни зеленчуци прогнозират и поскъпване на техните стоки.

Председателят на КЕВР Иван Иванов предлага да има по-ниска цени и на водата за бедните. Той припомни, че се предвижда по-ниска с 30% тарифа на тока за енергийно уязвимите домакинства. Проектът е в социалното министерство, но заради смяна на правителства се забавяло определянето на критериите за уязвими потребители.

Без увеличение на

добавката “задължения

към обществото”

Четири организации на работодателите - КРИБ, БСК, БТПП и АИКБ, и още 4 асоциации на голямата индустрия - БФИЕК, БАМИ, БМГК и БКХП, изпратиха отворено писмо до председателя на КЕВР. “Изразяваме категорично несъгласие с предвиденото увеличение на цена “задължения към обществото”. Окачествяваме подобна мярка като “най-мързеливото” решение за електроенергетиката”, пишат работодателите. Те смятат, че има резерви и буфери в сектора. Настояват да се търсят алтернативи, които да не водят до увеличение на “задължения към обществото”. Смятат, че решенията на КЕВР за цената на газа са закъснели и се връщат като бумеранг. Те водят до шоковото поскъпване, натоварващо бизнеса. И си оставят възможност за протести.

“Софийска вода”:

Влагаме 200 млн. лв.

в модернизация за 5 г.

“Обсъжданията на приетия бизнес план с КЕВР и Столичната община бяха продължителни, трудни, но винаги конструктивни. Благодарение на показания професионализъм и висока експертиза от всички институции в крайна сметка бе финализиран смислен, прагматичен, изпълним и много полезен бизнес план за следващите 5 г.”, обявиха от “Софийска вода”. От дружеството ще инвестират над 200 млн. лв. в следващите 5 г. в модернизация на ВиК мрежата.

“Компанията веднага започва изпълнение на приетия бизнес план”, каза Арно Валто, изпълнителен директор на “Софийска вода”. Дружеството си е поставило за цел да намали загубите с 20 млн. куб. м за 5-годишен период. Предвиждат се създаване на мобилен център за посещаване на населените места в близост до София, въвеждане на безплатен телефон за обслужване на клиенти”, подчерта изпълнителният директор.

Инвестициите са изключително важни, тъй като само ВиК мрежата в София е дълга 5500 км. Това изисква значителни средства за поддръжка и подобряване, включително и на най-енергийно ефективната пречиствателна станция за отпадъчни води в цялата група на “Веолия” - тази в Кубратово. “Веолия” има сериозен ангажимент към софиянци, сега вече имаме и ресурса да го изпълним”, подчерта Фредерик Фарош, директор на “Веолия” за България. Решението на регулатора, с което се приема бизнес планът на “Софийска вода”, е важно не само за компанията, но и за целия воден сектор, се казва в становището.