Екипът на Ян Геел прави нова визия на центъра на София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6148553 www.24chasa.bg
Кметът на София Йорданка Фандъкова, главният архитект Здравко Здравков и Хенриет Вамберг от Gehl Architects.

Наесен ще е готов докладът на световноизвестния

урбанист за публичните пространства

Екипът на световноизвестния датски урбанист Ян Геел ще подготви визия за развитие на публичните пространства в историческия център на София. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

От началото на седмицата в София са архитектите Хенриет Вамберг и Лиза Мюлер от Gehl Architects за работна обиколка на града и обучение по методите на бюрото на Ян Геел на специалисти, граждански организации и общински служители. Координационен екип от около 50 български урбанисти ще направи теренни проучвания, които през юни ще бъдат дадени на екипа на Геел. Докладът на Геел пък трябва да е готов през септември и през октомври да се разгледа от СОС, обясни главният архитект на София Здравко Здравков.

“София е прекрасен и много красив град. Вече са направени много важни стъпки - инвестиции в градския транспорт, велоалеи и пешеходни зони. Тези усилия трябва да продължат, но това изисква време. На Копенхаген му трябваха 40 г., за да промени модела на придвижване от автомобил към велосипед. Знаете, е Рим не е построен за един ден”, каза Вамберг. Тя посочи, че градът има много история и красиви църкви, около които обаче масово има паркинги. За “Св. Неделя” например тя заяви, че това е най-тъжната църква, която е виждала, защото е заобиколена от коли. Същият пример тя даде и с “човека на коня”, показвайки снимка на Паметника на Цар Освободител, и Орлов мост. Уникално било, че от едната страна на пешеходната зона на “Витошка” се вижда планината, а от другата страна - църква. Подобно нещо нямало в друг град. Малките кафенета в центъра пък създавали усещане, че си в Париж. Градът бил много зелен, но трябвало да се използва потенциалът на минералните извори и каналите на Перловската река. Като български специалитет Вамберг определи използването на всякакви по вид, цвят и размери настилки и павилиони.

Тя казала на Фандъкова, че София е като една хубава къща, която обаче има нужда от подреждане.

“Първо трябваше да я укрепим, защото къщата беше съсипана и можеше всеки момент да падне. Затова в последните години се съсредоточихме основно в изграждане на базова инфраструктура, каквато липсваше. Сега обаче вече дойде време да подредим и вътре къщата”, каза Фандъкова.

Зелена велоалея по бул. "Патриарх Евтимий"

Първата зелена велоалея в София може да е по бул. “Патриарх Евтимий”

Идеята за велотрасе, оградено от дървета и зеленина, е на екипа на главния архитект на столицата Здравко Здравков.

Според предложението зелената велоалея ще е в средата на булеварда. Движението по него отново ще е еднопосочно, но разделено от зеленото велотрасе, а паркирането ще е само от едната страна.

“Търсим възможност за изграждане на велоалея по булеварда, след като приключи работата по строителството на метростанциите от третата линия, и това предложение предстои да се обсъди”, обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Работата по двете метростанции, които се строят по бул. “Патриарх Евтимий”, трябва да приключи догодина. Тогава ще се направи и ремонт. Идеята е с него да се обособи и велоалея.

Фандъкова подчерта, че се работи по проекти за свързване на съществуващите велоалеи в центъра, за да се оформи веломрежа. Става дума за велоалеите по булевардите “Витоша”, “Евлоги и Христо Георгиеви” и при площад “Руски паметник”. (24часа)