Фалшивите новини и как да се борим с тях

https://www.24chasa.bg/novini/article/6153402 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Темата за фалшивите новини, как да разберем коя новина е фалшива и как да се борим с това коментира Вени Марковски, председател на УС на "Интернет общество - България", цитира БТА.

Той отбелязва, че Международната федерация на библиотекарските асоциации и институции (МФБАИ) е създала таблица, която улеснява хората за установяване на фалшивите новини.

Според МФБАИ има поне осем начина да се провери една информация:

Кой е източникът - провери кой е сайтът, кой е собственикът му и т.н.

Прочети повече от заглавието - често заглавието е сензационно, но информацията в статията не отговаря на него.

Провери кой е авторът - потърси дали е действителен автор или измислен.

Източници - провери какви източници са цитирани в самата статия, дали те самите заслужават доверие.

Провери датата на публикацията - често стари новини се рециклират и пускат като нови, дори и вече да не са актуални.

Шега ли е - възможно е публикуваната информация да е сатира, добре е да се провери авторът.

Проверка за обективност - дали това, което знаете по дадена тема не влияе върху преценката ви за него.

Попитай експертите - потърсете някой експерт по темата, за да ви каже дали информацията е вярна или не, отбелязва експертът. Вени Марковски посочва, че най-лесно е да се започне с отсяване на източниците.

Кога трябва да се маркират източници

като съмнителни, недостоверни

или нечестни с аудиторията си?

Не е толкова трудно да се отговори на този въпрос: Ако читателят е статия в някое онлайн издание, в която се съдържа очевидно невярна информация, но на сайта статията продължава да стои без в нея да има публикувано уточнение, че еди-коя-си част от статията е била невярна или неточна, че редакцията съжалява за това и че виновният автор е наказан, то би следвало да се отнася към такова издание като съмнително. Читателите не бива да се доверяват на такива издания, а и следва да ги наричат издания в кавички, за да може техните приятели да знаят, че става дума за съмнителни източници на информация, а може би и на фалшиви новини, посочва Марковски.

Съответствие на заглавието

с информацията в самата статия

Типичен пример: сензационни заглавия, например за увеличаване на пенсиите. В статията обаче се съобщава, че някаква парламентарна комисия е разгледала проект на закон, който евентуално някога би бил приет, но не се съобщава, че това е само проект, че се приема в края на мандата на НС и няма да има никакво време този проект да стане закон, нито пък има приложена справка за това откъде ще дойдат допълнителните средства. Всеки може да потърси в Интернет по ключови думи "вдигат", "пенсиите" "парламентарна комисия" (без кавичките) и да се убеди, че такива заглавия се срещат от десетилетия и не са монопол само на един вестник.

Има ли начин да се разбере кой

е авторът и какви интереси преследва?

В някои случаи този начин за разпознаване на фалшивите новини е сравнително лесен - ако авторът е утвърден журналист, който е публикувал нееднократно сериозни материали, то е малко вероятно той/тя да заблуждава аудиторията си. Много е важно да се различава личното мнение от информационната статия. Има известни журналисти, които отдавна не пишат информационни материали, а публикуват лични мнения. За масовия читател, слушател или зрител, може да е без значение, но авторите, които спазват правилата на журналистическата етика, не биха смесили лично мнение с отразяване на фактите, казва Марковски.

Какво означава проверка на източниците

и трябва ли читателят да се занимава

с такава проверка?

Обикновено не е необходимо, особено ако човек вече има съмнение, защото източникът не е надежден, заглавието е сензационно или авторът е неизвестен. Проверката на датата е нещо елементарно, но въпреки че е задължение на всяка медия и читател, много често се случва стари сензации да се появят като нови. Много често аудиторията приема новините през своите познания по дадена тема. Старо правило в Интернет е, че не се спори с хора с вече оформено мнение - независимо от фактите и аргументите, които се използват, те няма да си променят мнението. Мнението е над всякакви факти, следователно една статия, която не отговаря на предубеденото и субективно мнение, отхвърлящо историческите факти, е в състояние да оцени една новина като фалшива, коментира експертът.

Ако все още се чудите дали новината е фалшива или не, винаги можете да потърсите мнението на експерти по темата. Единственият проблем в случая е, че у нас много често експертите се изкушават да нарушат някой от начините за определяне истинността на една или друга новина - обикновено това се случва заради субективната им оценка. Все пак, по определени теми има хора, които са се доказали като експерти и оценката им може да бъде приемана като меродавна, отбелязва Марковски.

Има ли смисъл да се борим

с фалшивите новини?

Всеки, който подминава фалшивите новини, рано или късно ще стане тяхна жертва. Ако читателите видят фалшива новина, те трябва да я коментират именно като такава. Достатъчно е да установят, че е фалшива, използвайки който и да е от посочените по-горе начини, за да се чувстват задължени да реагират. Мълчанието пред фалшивите новини води до тяхното безпрепятствено разпространение и до възможността още повече хора да им повярват, казва експертът.

Понякога пък фалшивата новина се разпространява от известни лица - политици, общественици и тогава дори експертите се чудят дали да се обаждат и да си причинят някакви проблеми, коментира Марковски.

Смисъл да се борим с фалшивите новини

има - и той е голям

Смисълът е в това, че добре информираното общество е по-трудно за манипулиране, не се подвежда лесно и защитава правата си, включително и правото си на достъп до информация за действията на властта. Обратното - общество, което дава вяра на фалшивите новини, може да се излъже да повярва и на лъжите на управляващите, не се отнася критично към тях и в резултат основните му конституционни права ще бъдат нарушени, посочва експертът.

Смисълът е и в това, че независимите медии и агенции са сред основните стълбове на правовата и демократична държава. Без тях положението на държавата в световните класации по свобода на словото и независимост на медиите ще става все по-плачевно.

За щастие, в България все още има независими медии и агенции, откъдето можем да черпим информация за действително случващото се, а не за евентуалното. За истината, а не за злоумишлената партенка, казва Марковски.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа