Президентът Радев: Лоялното членство в ЕС не означава механично копиране на регулации

https://www.24chasa.bg/novini/article/6154012 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Десислава Кулелиева

Лоялното членство в ЕС не означава механично копиране на регулации. Това заяви президентът Румен Радев след среща на четири очи с председателя на Европейския съвет Доналд Туск в София. 

Президентът отговори на репортерски въпрос по повод решението на служебния кабинет за отмяната на постановление 208 за интеграцията на бежанци.  

Според него интеграцията на чужденци е твърде сложна и важна тема, за да се регулира с формални постановления, без да се отчита рискът за националната сигурност и за ЕС като цяло. По думите на президента интеграция без ясни критерии и механизми води до изолация, капсулиране и радикализъм, каквито се наблюдават в немалко европейски страни.

Държавният глава бе категоричен, че България няма да повтаря грешките на онези държави, които сега плащат скъпо за необмислени решения в миналото.

С председателя Туск обсъдихме кохезионната политика на Европейския съюз и мерките за укрепване сигурността на нашата граница, която е външна граница на ЕС, заяви още Радев. Той каза, че е срещнал подкрепа на идеята, предложена преди 20 дни на Брюксел, за общ оперативен план за защита на границите на съюза. 

Обсъдихме и отношенията ЕС-Турция, като заявих категоричната позиция, че е недопустимо Турция да се намесва в изборния процес и във вътрешните ни дела, каза още президентът. 

Радев и Туск са имали разговор на четири очи, а преди това вътрешният министър Пламен Узунов е изнесъл брифинг за охраната на границите ни. Председателят Туск е пристигнал в България снощи след визити в Словения и Македония. От София днес той заминава за Гърция. 

Туск благодари на президента Радев за дейността по укрепване границите на Европейския съюз като увери, че единството е в основата на успеха и завърши изказването си на български с думите "Един за всички, всички за един". 

Президентът Радев: Лоялното членство в ЕС не означава механично копиране на регулации