Държавата внесе иск за близо 300 000 лева срещу концесионера на "Оброчище" (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6156130 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

Държавата, чрез Министерството на енергетиката, внесе в Окръжен съд - Добрич иск за 298 410 лева срещу „Евроманган“ ЕАД заради неплатени концесионни задължения за мангановата мина „Оброчище”.

В общата искова претенция на държавата са включени неизплатено от концесионера задължение за доплащане за 2015г. - с падеж 15 януари 2016 г,. концесионно плащане за четвъртото тримесечие на 2016г. и дължимото изравнително плащане за същата година, както и дължимото доплащане за недобит манганов концентрат, заедно с лихвите върху тези задължения.

Окръжен съд – Добрич, остави без движение исковата молба, след като установи, че по нея не е внесена дължимата държавна такса в размер на 11 936 лева. Съдът даде 7-дневен срок за отстраняване на нередностите.

Същевременно Окръжната прокуратура-Добрич, се е самосезирала за изпълнението на концесионния договор, извън ангажиментите за плащане на годишни вноски – съобщи окръжният прокурор Пламен Николов. Това е станало, след като Инспекцията по труда-Добрич, е сезирала прокуратурата, че не получават достъп до мината, за да получат или връчат документи. „Това е причината да образуваме и преписка за пречка на държавен орган да върши задълженията си – добави Николов.

„От подписването на концесионния договор през 1999 г. никой от изпълнителната власт не е проверявал фирмата-концесионер дали изпълнява договора си, освен годишните плащания” – заяви Николов. „В него има клаузи за инвестиции, за подобряване на условията на труда, за безопасно извозване на шлаката при добива на манган.. За последното няма извършени проверки. Тези дни предстои да вземем решение как да постъпим за проверките, тъй като през годините за мината са отговаряли Министерството на икономиката и Министерството на енергетиката. Няма да се учудя, ако попаднем на схема на колективна безотговорност – образувана е група за нещо и т.н.” – добави прокурорът.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният кримигерой Атанас Мечев, по-популярен като Наско Гаргата, избира с тайфата професионални фотоапарати, видя "България Днес". В компанията на респектиращите си авери разследваният от прокуратурата като тартор на наркобанда Наско доста компетентно боравеше с езика на фотографа при покупката на апарат.

Лошото момче на италианския футбол Марио Балотели има ново гадже. Това е певицата Елоди. Двамата се запознали в Милано, откъдето е изпълнителката. Според близки на нападателя на "Олимпик" (Марсилия) той е лудо влюбен в нея. Тя му отговаряла със същото. Новата любима на Супер Марио подобно на куп негови бивши гаджета има минало на модел.

Единственият, който може да спре Георги Аспарухов да вкарва голове е... съотборникът му Сашо Костов! Забавната история се разиграва по време на мач в Израел, в който "Левски" съсипва от бой домакините от "Апоел". "Сините" водят с 5:0, когато Сашо решава да се избудалка със своя съотборник. Приближава се до Гунди и му казва: "Хайде излизай.