Държавата внесе иск за близо 300 000 лева срещу концесионера на "Оброчище" (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6156130 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

Държавата, чрез Министерството на енергетиката, внесе в Окръжен съд - Добрич иск за 298 410 лева срещу „Евроманган“ ЕАД заради неплатени концесионни задължения за мангановата мина „Оброчище”.

В общата искова претенция на държавата са включени неизплатено от концесионера задължение за доплащане за 2015г. - с падеж 15 януари 2016 г,. концесионно плащане за четвъртото тримесечие на 2016г. и дължимото изравнително плащане за същата година, както и дължимото доплащане за недобит манганов концентрат, заедно с лихвите върху тези задължения.

Окръжен съд – Добрич, остави без движение исковата молба, след като установи, че по нея не е внесена дължимата държавна такса в размер на 11 936 лева. Съдът даде 7-дневен срок за отстраняване на нередностите.

Същевременно Окръжната прокуратура-Добрич, се е самосезирала за изпълнението на концесионния договор, извън ангажиментите за плащане на годишни вноски – съобщи окръжният прокурор Пламен Николов. Това е станало, след като Инспекцията по труда-Добрич, е сезирала прокуратурата, че не получават достъп до мината, за да получат или връчат документи. „Това е причината да образуваме и преписка за пречка на държавен орган да върши задълженията си – добави Николов.

„От подписването на концесионния договор през 1999 г. никой от изпълнителната власт не е проверявал фирмата-концесионер дали изпълнява договора си, освен годишните плащания” – заяви Николов. „В него има клаузи за инвестиции, за подобряване на условията на труда, за безопасно извозване на шлаката при добива на манган.. За последното няма извършени проверки. Тези дни предстои да вземем решение как да постъпим за проверките, тъй като през годините за мината са отговаряли Министерството на икономиката и Министерството на енергетиката. Няма да се учудя, ако попаднем на схема на колективна безотговорност – образувана е група за нещо и т.н.” – добави прокурорът.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Подведена от двама прокурори да признае убийството на мъжа си Николай Димов. Така Анита Мейзер обясни различните версии, с които излизаше в съдебна зала в продължение на двегодишната сага с Темида.В петък в 9 сутринта силиконовата миска пристигна в Съдебната палата в София, за да застане пред Върховния касационен съд.

Една позабравена класика в спортните двойки "футболист-гимнастичка" се завръща. Юноша на "Левски" се оказа мъжът до капитанката на "златните момичета" от ансамбъла Симона Дянкова, научи "България Днес". Чаровната варненка е с халфа Никола Яначков. Двамата са заедно от няколко години. Запознали са се във Варна,

Десет години след разстрела на футболния бос Николай Попов-Мартеницата свидетел хвърля светлина върху екзекуцията му. Босът на "Локо" (Пловдив) е покосен от три куршума навръх 1 март 2005 г. Ченгетата работят по три версии за покушението - дългове, даден голям заем на известен подземен бос и наркотрафик или контрабанда.