Държавата внесе иск за близо 300 000 лева срещу концесионера на "Оброчище" (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6156130 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

Държавата, чрез Министерството на енергетиката, внесе в Окръжен съд - Добрич иск за 298 410 лева срещу „Евроманган“ ЕАД заради неплатени концесионни задължения за мангановата мина „Оброчище”.

В общата искова претенция на държавата са включени неизплатено от концесионера задължение за доплащане за 2015г. - с падеж 15 януари 2016 г,. концесионно плащане за четвъртото тримесечие на 2016г. и дължимото изравнително плащане за същата година, както и дължимото доплащане за недобит манганов концентрат, заедно с лихвите върху тези задължения.

Окръжен съд – Добрич, остави без движение исковата молба, след като установи, че по нея не е внесена дължимата държавна такса в размер на 11 936 лева. Съдът даде 7-дневен срок за отстраняване на нередностите.

Същевременно Окръжната прокуратура-Добрич, се е самосезирала за изпълнението на концесионния договор, извън ангажиментите за плащане на годишни вноски – съобщи окръжният прокурор Пламен Николов. Това е станало, след като Инспекцията по труда-Добрич, е сезирала прокуратурата, че не получават достъп до мината, за да получат или връчат документи. „Това е причината да образуваме и преписка за пречка на държавен орган да върши задълженията си – добави Николов.

„От подписването на концесионния договор през 1999 г. никой от изпълнителната власт не е проверявал фирмата-концесионер дали изпълнява договора си, освен годишните плащания” – заяви Николов. „В него има клаузи за инвестиции, за подобряване на условията на труда, за безопасно извозване на шлаката при добива на манган.. За последното няма извършени проверки. Тези дни предстои да вземем решение как да постъпим за проверките, тъй като през годините за мината са отговаряли Министерството на икономиката и Министерството на енергетиката. Няма да се учудя, ако попаднем на схема на колективна безотговорност – образувана е група за нещо и т.н.” – добави прокурорът.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Димитър Бербатов не би се кандидатирал да управлява българския футбол, ако не е напълно готов за това. "Имам много амбиции, свързани с различни неща - каза той пред NOVA. - Да ръководиш целия футбол наистина трябва да си много готов. Да знаеш къде отиваш, как ще действаш, хората, с които ще работиш, защото не може да си сам. Да имаш съмишленици.

Жена е новият изпълнителен директор на Висшата лига. Сузана Динидж ще застане на поста от началото 2019-а. Тя ще замени Ричард Скъдамор, който бе начело на Премиършип 19 години. Динидж се превръща в първата жена, която заема толкова важен ръководен пост във футбола. Това на практика я превръща в най-могъщата жена във футбола и в британския спорт.

Английският "Фулъм" уволни мениджъра Славиша Йоканович. Бившият треньор на "Левски" бе начело на тима от 2015 година, като успя да го вкара във Висшата лига. Стартът там е отчайващ и в момента "котиджърс" са на последно място с 5 точки от 12 мача. На мястото на Йоканович застана Калудио Раниери. Италианецът направи "Лестър" шампион на Англия две