Г-н премиер, чия е мина “Оброчище”, която не плаща заплати, ток и концесии?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6159257 www.24chasa.bg
Миньорите излязоха няколко пъти на протест.

Ако Мая Манолова не беше тръгнала да брани миньорите, нямаше да бъде осветена една от най-тайнствените сделки на приватизацията при Иван Костов

Ако Мая Манолова не беше тръгнала да брани заплатите на миньорите от Оброчище”, никой нямаше да се зарови в тайните на единствената в Европа мина за добив на манган. Всъщност рудникът край добричкото село Оброчище е един от четирите подобни в света.

Г-н премиер, чия е мина “Оброчище”, която не плаща заплати, ток и концесии?

За 10 години предприятието е натрупало 28 милиона лева дългове.
Дължи 200 000 лева за ток на “Енерго-Про”, Министерството на енергетиката заведе дело за неплатени концесионни такси за 300 хиляди лева, има огромни разходи за лихви, но не е ясно от кого е получило кредити и на кого плаща тези лихви и т. н.
На кого точно правителството на Иван Костов продава това държавно предприятие? Кой е собственикът днес? Възможно ли е държавата да не се интересува кой е собственикът на мина, която черпи от подземните природни богатства на България?

Г-н премиер, чия е мина “Оброчище”, която не плаща заплати, ток и концесии?

Четирима министри на икономиката и енергетиката от Румен Овчаров насам са били питани тия дни кой е собственикът на “Евроманган”. Мълчание.

Хора от минния бранш си припомнят, че приватизацията на рудника край село Оброчище е била извършена подозрително тихо. Швейцарци са я купили от държавата България. През 2000 г. акциите от “Евроманган” на части започват да се прехвърлят в офшорни дружества. Днес сред служителите споменават на ухо четири имена на български бизнесмени - Христо Ковачки, Красимир Михайлов (собственик на мина “Ораново”, в която загинаха миньори при срутване през 2013 г.), Иво Прокопиев и Николай Банев. Имената са им познати от новините и вероятно затова и ги посочват като свои собственици.

Като слух се разказва, че в момента на едно от българските пристанища е струпано огромно количество манган и се чакат тайнствени китайци да платят стоката и парите да потекат към Оброчище.

Вчера “24 часа” попита Министерството на енергетиката чрез пиара на настоящия министър Николай Павлов кой е собственик на мината. Оказа се, че за ведомството е напълно достатъчно да знае, че фирмата собственик е в Кипър.

Според данни от Търговския регистър “Евроманган” се притежава от кипърската фирма “Пойтнър трейдинг”. Тя пък се държи от друга компания от Кипър - “Белсерв консълтанс”. Директори на втората фирма са Мария Папапавлу и Марта Калеши. Папапавлу е едноличен собственик на “Магиава холдингс”, която преди 3 години придоби “Мини Черно море” от предишния собственик – регистрираната на Сейшелските острови “Севар”. Преди това пък мината бе на бизнесмена Христо Ковачки.
Марта Калеши е директор и на кипърската “Дарклет”, която в момента притежава “Топлофикация - Габрово” - също бивша собственост на Ковачки.

Промените бяха направени заради законовите изисквания енергийни дружества да не са собственост на офшорки. Тогава няколко енергийни дружества на Ковачки, които бяха придобити от офшорки, отидоха в компании от Кипър и Великобритания. От екипа на Ковачки отричат “Евроманган” да е негова.

Омбудсманът Мая Манолова се оказа насред тази анонимна собственост, когато в средата на март работниците започнаха протести заради ниски заплати и забавеното им изплащане за януари.

Миньорите настояват възнагражденията им да бъдат увеличени с 30%. Според сигнали, получени в КНСБ, заплатите в мината са между 460 и 610 лв. От синдикатите твърдят, че възнагражденията не отговарят на минималните осигурителни прагове, тъй като в отрасловия колективен договор за 2017 г. е записано, че минималната месечна заплата в сектора е 644 лв.

В четвъртък Манолова съобщи, че е постигнато споразумение по основните въпроси.
Заплатите да бъдат увеличени със 158 лева, надбавката за прослужено време от 0,6 на 0,8%, ще се плащат ваучери за труд през почивните дни и др.
Когато тръгна скандалът със заплатите, се разбра, че мангановата мина в Оброчище не плаща за ток, въпреки че работи. Задълженията към “Енерго-Про” вече са достигнали 200 000 лева, научи в. “24 часа”.

Въпреки сериозния дълг от енергоразпределителното дружество не могат да спрат тока на мината, тъй като съществува риск от огромна авария.
В мината работят денонощно помпи, които отводняват шахтите. Ако бъде изключено електрозахранването, ще има наводнение и срутвания, които могат да причинят огромни щети. Освен това евентуално наводняване ще унищожи мината и добивът в нея няма как да бъде възобновен.

Оказа се, че задълженията на мината в Оброчище към “Енерго-Про” не са единствените. Заради неплащане на концесионното възнаграждение към държавата в четвъртък Министерството на енергетиката е завело иск срещу мината. Дълговете са за близо 300 000 лева.

Претенцията е за неизплатено от концесионера задължение за доплащане за 2015 г., плащане за четвъртото тримесечие и изравнително за миналата година. Включено е и дължимото доплащане за недобит манганов концентрат заедно с лихвите върху тези задължения.

Окръжната прокуратура в Добрич е започнала проверка след сигнал на директора на Инспекцията по труда в града, че ръководството на “Евроманган” възпрепятства проверки на инспекторите. Те проверяват работните места в рудника, за да е сигурно, че се спазват правилата за безопасност и няма опасност от срутване.
Проверка през февруари установи липса на метална обшивка в част от районите и необезопасена галерия. През 2015 г. в мината имаше срутване, при което загина един миньор, а други трима бяха приети в болница.

Прокуратурата анализира и концесионния договор. В него има клаузи за инвестиране - не само в добива, но и за подобряване на условията на труд и на мерките за безопасност, както и по съхранението и начина на превозване на шлаката от добива на манган. Според окръжния прокурор Пламен Николов никой от Министерството на енергетиката не е проверявал обективно дали концесионерът изпълнява и другите си задължения по концесионния договор, освен това дали плаща годишна концесионна такса.

Стачкуващите миньори също искат правителството да преразгледа концесионния договор с “Евроманган”. Според тях компанията умишлено се тласка към фалит.
В Търговския регистър няма публикувани отчети на “Евроманган”. Според регистър КАПИ обаче за 10 години - от 2008 г. досега, дружеството нито веднъж не е отчело печалба, а натрупаната загуба е над 28 млн. лв. Компанията има огромни разходи за лихви, но не е обявено към кого и лихвата е декапитализирана.

Изпълнителният директор на “Евроманган” Дейвид Уелингс преди дни заяви пред сайта Topnovini, че към основните заплати работниците получават ваучери за храна, пари за стаж, бонус за добро изпълнение и допълнително заплащане за извънреден труд. Той признава още, че през последните три месеца временно е бил отменен безплатният транспорт за работниците до някои селища. По думите му обаче за последната заплата работниците са били предупредени, че ще има забавяне.
“Точно преди избори е възможно така организираният протест да има и други цели”, смята Дейвид Уелингс, визирайки протестите на миньорите преди предсрочните парламентарни избори на 26 март. Англичанинът и българка, с която живеят на семейни начала, общуват с работниците.

Те ли са истинските собственици? Или украинците Игор Шпагин и Людмила Соколенко, които са в борда на “Евроманган”?

“24 часа” официално задава въпроса към служебния премиер. Г-н Герджиков, кой е собственикът на “Евроманган”?