Съсловието АРГО за десните: Айде стига заедно!

https://www.24chasa.bg/novini/article/6161163 www.24chasa.bg
Иво Прокопиев на годишната среща на бизнеса СНИМКА: Йордан Симeонов

ЛИБРЕТОТО

Иво Прокопиев опакова

“Да, България” първо

като фондация за ресурси

Христо Иванов и Радан Кънев разследват кой пуснал тайната стенограма, защото от това губели и двамата. Най-вероятно ги е предал човек от втория ешелон на тайния кръг

“24 часа” публикува вчера първата част от срещата на кръга АРГО около издателя Иво Прокопиев на 28 юли 2016 г. В клуб “Ерато” на по-тихата част на столичния булевард “Витоша” - откъм Южния парк, Прокопиев и хората му уточняват детайли по политическия проект “Да, България”, който формално се учреди на 6 януари тази година. На срещата Прокопиев обяснява, че целта е

да се създаде фондация,

която да привлича

гражданското общество

и да го свърже с бъдещата партия. На издателя политологът Огнян Минчев препоръчал тя да е нито дясна, нито лява.

За да общуват по всяко време помежду си, съидейниците си създават секретна фейсбук група АРГО. Именно оттам по информация на “24 часа" изтичат стенограмите. Те са качени, за да могат отсъствалите да научат какво са си говорили участниците на юлската сбирка в клуб “Ерато”. Значението на думата “арго” е таен език на съсловие, на социална група. Тайните говори, наричани още тайни езици и арго (от френски - argot), са вид жаргон. През Средновековието служели за “професионалните” нужди на крадци, скитници и други като средство за защита от обществото.

Става ясно още, че основите на партията са положени в курорта Боровец - точно, както написа “24 часа”, макар че от кръга АРГО тогава яростно отрекоха. Стояна Георгиева от “Медиапул” споменава, че според Радан Кънев, който още не е дошъл, партията му ДСБ е изчерпана.

Всички са единодушни -

бъдещата партия трябва

да е анти - ГЕРБ

Автентичността на стенограмата не е отречена нито от Прокопиев, нито от Трайчо Трайков. В момента кръгът АРГО се оглежда кой е дръзнал да публикува съдържанието.

Двете течения в АРГО, които създадоха различни платформи с цел преди парламентарните избори да се съберат в едно, но до обединение така не се стигна - около Христо Иванов и около Радан Кънев, водят свое разследване.

До момента сигурното е едно - че

нито единият от двамата

лидери не е пуснал

секретния разговор

“Христо и Радан са изключително умни и съобразителни и са наясно, че от публикуването на този разговор губят и двамата. До момента следите водят към някой от втория ешелон на АРГО, който е разочарован от факта, че “Да, България” и “Нова република” не се събраха и се провалихме на вота”, обясни член на групата.

За улеснение на читателите публикувахме и либретото с участниците в операта и кратко описание на всеки.

Иво Прокопиев - бизнесмен, издател и ментор на политическия проект. 46-годишният предприемач, роден в Разград, има разностранни интереси. Старта му дава неговият съгражданин Никола Николов, един от икономическите гурута на СДС.

Христо Иванов - активист в неправителствения сектор.

Депутатите от Гражданския съвет (ГС) на Реформаторския блок (РБ) Гроздан Караджов (той се отказа от политическия живот засега), Мартин Димитров и Иван Иванов (тогава е зам.-шеф на парламента) - последните двама вече са при Радан Кънев.

Ключови представители на “Протестна мрежа”, които са гръбнакът на “Да, България” - Антоанета Цонева, Николай Стайков и Георги Илиев.

Николай Стайков е адвокат и журналист, който публикува в сайта Club Z, член на “Протестна мрежа”.

От същата организация е Георги Илиев, известен като Жоро Кафето - прякор, който му тръгна по времето на Орешарски като инициатор на пиенето на кафе като форма на интелигентен протест всяка сутрин пред огражденията на парламента.

Евродепутатът на РБ Светослав Малинов и Емил Мачиков, и двамата от ДСБ, човек на име Румен (вероятно съпругът на пиарката Ивет Добромирова Румен Василев), член на ръководството на “Да, България”.

На срещата в “Ерато” особено активна е Стояна Георгиева, шефката на “Медиапул”.

Сред действащите лица са и докторът по икономика и инвестиционен посредник Евгени Кънев (от ГС на РБ), докторът по конституционно право и преподавател в СУ “Св. Кл. Охридски” - съосновател на “Правосъдие за всеки”, и Атанас Славов. Присъстват и представители на български общности зад граница, сред които и Иван Киселов от Лондон - момчето, което провокира Бойко Борисов в Лондон с въпроса за огледалото.

 

Съсловието АРГО за десните: Айде стига заедно!

-  Партията на Христо Иванов била планирана още за президентските избори

- Прокопиев: Трябва да бъдем дългосрочни - за 5, 7, 9 г. Сега ситуацията не е ляво или дясно

(Продължение от вчерашния брой)

Евгени Кънев: Освен това е много важен езикът. При десницата имаме недостатък, че каквото мислим, това говорим,

няма разлика

между говорене

и действие, с

надеждата

да не изгубим

200 хиляди души,

които гласуват за нас. Първа задача е да намерим лидер, защото има поговорка, че българинът не върви след знаме, а след знаменосец. Само като намерим лидер, можем да преодолеем границата от 300 хиляди гласа. Вече имаме опит със Синята коалиция и знаем, че печелим 300 000 гласа, с малко късмет - малко повече.

Ана Димитрова (занимава се с българите в чужбина - б.р.): Зададохме един и същ въпрос по три начина - опозиция ли ще сме, или не?

Георги Илиев (“Протестна мрежа” (ПМ), предприемач): .... За да провеждаме леви политики, трябва да създадем продукта, който ще се разпределя.

....Константин Павлов - Комитата (блогър и публицист):

Ще водим ли

публична

политика, или ще

имаме двойно

политическо

счетоводство? Печелейки доверие и увеличавайки доверието в обществото. Пак ли да поизлъжем, за да вземем властта, и да превземем властта отвътре?... Налице е много ниско доверие в политическата класа. Този път ще го намали още повече...

Валентина Томова, ПР на ДСБ: Работила съм като редактор на сутрешен блок. Искам да предложа да се разделим на групи, за да се знае кой в каква област е силен и иска да работи.

Иво Прокопиев: Фондацията е този отпечатък на нашето поколение, който трябва да бъде пазител на интересите на българското общество. Това не е поставено като приоритет и България започва да изостава във всички области. Да имаме годишен мониторинг на прогреса - да следим показатели и индекси, които дават доста обективна представа как се развива държавата. По отношение на политическия проект - ако има енергия да се роди, той ще се роди. Трябва

да бъдем реално

дългосрочни - за

5, 7, 9 години например и спрямо такава перспектива да съдим какви компромиси е добре да бъдат правени и какви са неприемливи. В момента за ляво - дясно разделението ситуацията е толкова зле, че позицията е нагоре или надолу или напред или назад, а не ляво или дясно.

Евгени : На 6-и - 7-и месец, когато се говори в различни перспективи, се разделяме на ляво - дясно, и “Зелените” така избягаха.

Трайчо Трайков: Ние нарочно избегнахме да се брандираме, но нашите ценности - лични свободи, спазване на закони, това е дясно. Дори да не го наричаме дясно, то си е дясно.

Георги Илиев: Отбелязахме точка.

Христо Христев: Преподавател съм в Юридическия факултет на СУ. Имах късмета да работя с Христо Иванов. Аз се дефинирам като ляв човек в български условия. Контрапродуктивно е да водим такива дебати в публичното пространство.

Една от

причините

на РБ за

противоречивия

му успех е

припознаването

му за дясно Имаше дясно - НДСВ, ГЕРБ, Бареков. Ако излязат резултатите от тестове на хората между нас, то те ще покажат интересни неща. Как виждаме баланса на икономиката и къде сме в тези цели.

Пред нас не стои въпросът дали ще сме в опозиция, или в управление. ...

Мирослава (Роми): Участвам в много неща - “Протестна мрежа”, Софийски дискусионен форум (СДФ), “Корал”. Неволно изказването ми ще прозвучи като обобщение... Един въпрос е нравствено емоционален - нямаме вдъхновение. Вторият - нямаме хора. Третият - не сме си формулирали идеята. Ако нямаме хора, абсолютно няма да се справим.... Трябва ни нещо, в което има живот и вдъхновение, дишаща алтернатива, а не опозиция.

Мартин Димитров (очевидно пристига от парламента): Извинете че закъснях, но

приемахме

Закона за

съдебната власт

и обвиниха

“Протестна

мрежа” в разни

грехове,

които ме навеждат на мисълта, че са прави. (Смях.) Какво ще стане, ако решим да не се занимаваме с политика? Ще се направи правителство ГЕРБ - БСП и ще има отвращение от него. За ГЕРБ е важно да няма алтернатива, която да не им посочва грешките. Тяхната цел е да няма такава опозиция. Ние знаем какво ще се случи, но не знаем кога. Въпросът е какво правим в такава ситуация. Говорим за ляво и дясно.

.... Като говоря с Ники Стайков, той казва: “Аз съм над ляво- дясно. Да говорим за корупция. От такава алтернатива ще има нужда в България.”

... Въпросът е - управление или опозиция?

.....Накрая нещо последно - демократичната общност, която сте вие - като Трайчо (по-дясно) или като Ники Стайков (по-леви демократични), винаги се намира причина да не тръгнем заедно. Всеки опит с тази група хора да се съберем е имало причина. Винаги е имало някаква причина. Знаем ги тия и не ни харесва този подход и използват две думи да не се направи. Винаги се е намирало причина да се разделим и се почва с компромисите. Ако не са тези, да са други, а те са лоши. И може би това е причината.

Николай Стайков: Един много бърз отговор, да отговоря на Мартин. Понеже съм бил журналист и съм наблюдавал отблизо приватизацията на Костов, наблюдавал съм и по времето на царя, и на следващия майтап. (Голям смях.) В момента, в който влезеш в управлението, няма ляво и дясно, има правилно и грешно. Искам да се върна към това как да се консолидираме. Искам да припомня една годишнина отпреди, за левия фронт - 70 години ОФ. Изключително интересно е да се наблюдава как беше отпразнувано 70 г. ОФ. Прави се инициативен комитет и влизат всички в него, които споделят ценностите му. Виждаш огромна гражданска медийна политическа общност, каквато ние нямаме. Виждаме една грамадна мрежа на БСП, която пази БСП да не се сгромоляса, а да отмира по чисто биологични причини. 7 партии, няколко ветерански и прочее организации, тракийски дружества и подобни, също и Съюза на читалищата...

Георги Илиев: Преди да разбереш кой е шеф...

Иван Иванов: Шеф е Стоян Денчев.

Николай Стайков: Това е една отиваща си, но не отишла си мрежа, която продължава да работи. Ние в продемократичния и проевропейски сектор нямаме такава мрежа, изключая отделни пикове като 2013 г., когато имахме нещо. Ако анализираме списъка на лявата мрежа на влияние, има адски много организации, ползващи обществен ресурс - военноинвалидите разполагат с огромен ресурс, има още организации, ползващи...

Антоанета Цонева: А за България?

Николай Стайков: Гледаме да се закачим някъде. Не мога да си представя институтът на Антоанета (Освен на “Протестна мрежа” Цонева е шеф и на Института за развитие на публичната среда - б.р.) да се закачи за политически проект. Това от донорите ще се определи като политически проект... И

ако работим по

западните

правила, не

можем да го

направим. Затова

и фондацията е

добър проект,

за да се консолидираме.

Светослав Малинов: Ще си запазя правото на второ изказване. Отсъствал съм от предишните срещи. Има неща, които не чух, а са основни. Не съм чужд на гражданската логика, но ще поддържам политическо-партийната перспектива.

От европейска

гледна точка в

България има

десница и

тя е ГЕРБ

Това е място, където ключови различия не съществуват и там лявото и дясното не съществуват. Има ги и левицата, и десницата, но в гласувания рядко се разделяме. Ние в България нямаме предусловията на демокрацията и там са различията. Когато имаш спорове върху предусловията, е контрапродуктивно да се концентрираш върху разликите ляво - дясно.

Това е важно за част от избирателите. За мен лично е, но не е по принцип. В началото на прехода това беше много важно и беше написано на небето - всеки знаеше какво е и нямаше нужда да се дефинира. Кризата настъпи, когато големите постижения ЕС и НАТО станаха част от националния консенсус. Какво да правим - старите политици изпаднаха в криза и трябваше да измислят тема. Битката с монополите, примерно. Това се връща в България. Отново имаме дебат по предусловията и затова откриваме хора отляво, които са ни по-близки.

Ако Борисов си

отиде, няма да

има нова

енергия

Вижда се, че освен РБ десницата няма други хора, които да претендират за нещо различно, а и самият РБ се раздели.

.... Учредявал съм ДСБ, Синята коалиция и РБ. И трите проекта отговориха на остра нужда и имаха точен тайминг на създаване. Мощно политическо лидерство, Костов, нужда от единство. И накрая -

как да бъдем

по-заедно от РБ

Аз бих казал: “Айде стига толкова заедно.” Но думата “заедно” остава, не искам да иронизирам. Понякога и заедността вреди, не само разделението. Избирателите искат нещо, което да противостои на това, което се задава - ужасяващата коалиция между ГЕРБ и дъб, (Вероятно има предвид БСП или ДПС, от стенограмата не става ясно.) РБ, понеже се пръкна от нищото, я предотврати. Но ако се случи - разграбване и подялба на ресурси, и освен това геополитическа преориентация и слабост. Затова моментът е подходящ за по-смело движение. Ние,

представлявайки

тези граждани,

няма какво

да губим

Не се получи РБ да представлява тези граждани. И знаем - изборите са чудесна възможност за раждане на политически формации - осигурен от закона и държавата начин за раждане на нови партии. Тези президентски избори - през тях да се създаде този нов политически субект. Ако изборите отминат ѝ не се получи този пробив, отиваме към този сценарии. Аз мисля, че няма да успеем да се справим с пробива, защото ще започнат да се затварят вратите. Според моя опит - 2-4 години.

Гроздан Караджов: ... Много е опасно, ако се тръгне без идеология. Има едно подхлъзване по това - статуквото и промяната.

Утре ние ще сме

статуквото.

Идеологията

казва какво

можеш и

какво не

...Статукво “промяна” също не е трайно, но ако сложим най – важните неща и аз имам идея за тези неща, това беше основната грешка на блока - амалгама не за срещащи се материи. Видяхте колко лесно се отлепи, все едно се разпаднахме.

Финал с коментар в понеделник.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Шокиращо високи сметки за парно през март притесниха столичани! Мнозина абонати на софийската "Топлофикация" проплакаха, че трябва да платят прекалено много пари за месец, който е в края на отоплителния сезон. Особено драматично е положението при столичанин, който е получил сметка за 341 лева, а за същия месец миналата година тя е била 171 лева.

"Реал" (Мадрид) излиза като фаворит в първия полуфинален сблъсък от Шампионската лига срещу "Байерн" (Мюнхен). Такова мнение изрази голмайсторът на баварците Роберт Левандовски. Той обърна специално внимание и на суперзвездата на "кралския" клуб Кристиано Роналдо. Чаканият с огромен интерес двубой е тази вечер от 21,

47-годишният актьор за кратко наля корем и бузи Асен Блатечки е голям българин и обича да си похапва! Папараците на "България Днес" уловиха артиста, който видимо е качил няколко килограма в последно време. На същото мнение са и посетителите на театър "Сълза и смях", където Блатечки играе в постановката "Когато котката я няма".