Любовница на Фатик и Куйович осъдена за 44 грама марихуана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6163424 www.24chasa.bg
Филип Найденов-Фатик е живял на семейни начала с Невена до убийството му през август 2003 г.

Невена Стойчева е дъщеря на офицера от ДС Ангел Стойчев.

Той пред съда: “Дрогата е подхвърлена”

38-годишната Невена Стойчева изтърпява последните месеци от условна присъда за притежание на дрога, показа проверка на “24 часа”.

Будимир Куйович е в затвора заради 60 кг хероин, а съдружничката му Невена е осъдена условно за 44 г трева.

Бившата любовница на Филип Найденов-Фатик и партньор в бизнеса на Будимир Куйович е наказана с 2 г. условно за пакетче с 44 г марихуана, разкрива съдебно дело срещу нея, което никога не е било публично.

По ирония на съдбата имената на Фатик и на Куйович, с които Невена е живяла, са

символ на

мащабен трафик

на наркотици

през България. Първият е убит на столичния бул. “България” през август 2003 г., а вторият днес е в затвора заради 60 кг хероин. За връзките на двамата в политическите среди и в службите за сигурност се носят легенди, а и специални комисии в парламента са се занимавали с това.

Невена Стойчева обаче също не е случайна. Бащата на красавицата е Ангел Стойчев. Днес е на 70 г., бивш директор на столичната полиция, офицер от Държавна сигурност, а след пенсионирането си - бизнесмен. Докато работи в МВР, е вербувал за агент бъдещия депутат Рамадан Аталай, който тогава се труди в “Кремиковци”.

Ангел Стойчев е спряган за член на кръга “Монтерей” по името на ресторанта с това име. Там на по чаша вино и хапки често се събират старите ченгета, за да си спомнят за събитията отпреди 1990 г., както и да обсъдят политиката, икономиката, шоубизнеса и книги от класическата литература. Стойчев дори е спряган за собственик на ресторанта, който преди години носеше това име.

Оказва се, че вездесъщата

Държавна

сигурност е

безсилна да

покровителства

щерката

на ген. Стойчев както в ГДБОП, така и в прокуратурата и в съда. И то за притежание на 44 г марихуана.

7 февруари

2013 г., София

В центъра на града за пореден път се провеждат протести срещу монополите, след които падна първото правителство на ГЕРБ. По това време Бойко Борисов публично се усъмни, че зад компроматите срещу него тогава стои друг митичен кръг от служители на ДС - “Банкя”. Между другото ген. Ангел Стойчев е сочен и за член на тази неформална организация от стари другари, освен на кръга “Монтерей”.

Около 17,45 ч на същия ден двама оперативни работници от ГДБОП се движат със служебен автомобил без надписи в кв. “Младост 3”. Участват в специализирана операция с други техни колеги на територията на столицата.

В ГДБОП е получена оперативна информация, че 35-годишната тогава Невена Стойчева превозва наркотици с колата си. Ченгетата знаят и къде да я търсят.

Засичат я пред блок 390 в квартала, докато подкарва колата си “Рено Клио”. Подават звуков сигнал, за да я спрат, и тя се подчинява. Антимафиотите се представят на младата красива жена и деликатно й задават въпроса дали в автомобила има забранени от закона вещества.

Притеснена, Стойчева отговаря положително. Казва, че под седалката ѝ има трева. Оперативните работници я задържат на място и се обаждат на дознател. Два часа по-късно колегата им пристига, за да претърси колата на Стойчева. Извикани са и 2 поемни лица.

Разследващият първо напипва найлонов пакет под шофьорската седалка, увит в бяло хартиено тиксо. Вътре има марихуана, оценена по-късно на 264 лв. Подписан е протокол за претърсването от всички участници. Ровенето в багажника, жабката и под другите седалки не дава резултат. 44-те грама трева са единственият наркотик в колата на Стойчева.

Веднага след залавянето на дрогата в “Младост 3” ченгетата от ГДБОП и Невена Стойчева тръгват към жилището ѝ на ул. “Цанко Церковски” в кв. “Лозенец”, точно до районния съд, където жената ще се яви по делото няколко месеца по-късно. Апартаментът се води на името на брат ѝ Стоян (за него - виж карето). На друг етаж в същия вход живеят родителите им.

При претърсването на нощното шкафче

в спалнята на

Невена не е

намерена дрога,

но има друга

находка

Сред дамските ѝ принадлежности е открита торбичка от плат, в която има 54 патрона и 2 гилзи. По-късно се оказва, че боеприпасите са за оръжия, произведени в периода 1892 - 1968 г.

Преди да попаднат в спалнята на Невена, полицаите са били в къща в Батак (родното място на баща ѝ Ангел Стойчев), обитавана от бившия ѝ приятел Митко Хаджиев. Връзката ѝ с него е след Фатик и Куйович.

В имота избухнал пожар и много от вещите Митко Хаджиев преместил в апартамента на Невена в София. За патроните тя дори не подозирала, че са в нощното шкафче.

Марихуаната от колата на Невена Стойчева е иззета в полза на държавата, а патроните, намерени в спалнята ѝ, са унищожени. Разследването приключва бързо и тя е предадена на съд няколко месеца след ареста.

По делото като неин защитник се явява баща ѝ ген. Ангел Стойчев. Според него марихуаната в колата на дъщеря му е подхвърлена, а тя била силно уплашена и затова признала пред полицаите. Опасявала се, че ще се саморазправят с нея. Бащата иска от съда да оправдае Невена. Един от доводите му е, че

притежанието

на марихуана в

много страни е

декриминализирано

и не се преследва от закона.

В крайна сметка Невена Стойчева е осъдена на 2 г. условно на първа инстанция заради дрогата, а за боеприпасите е оправдана. Втората и последна инстанция по делото потвърждава присъдата ѝ. На 27 юли т.г. условната присъда ще е изтърпяна и следват още 3 г. изпитателен срок, през които Невена не трябва да бъде хващана с дрога, ако не иска да лежи в затвора. Това е първата ѝ присъда. Чистото съдебно минало на жената ѝ помага за лекото наказание.

Преди години Невена Стойчева също

се явявала пред

съда, но като

ответник по

гражданско дело

Ищец е Адриана Тюркмен, съпругата на Филип Найденов-Фатик. Спорът е за къща с двор в кв. “Бояна”, която Фатик прехвърлил на близки на Невена. Той има дъщеря от връзката си нея - Никол. Фатик има 2 деца и от Адриана. Когато ражда втората дъщеря на Фатик, тя научава, че малко преди това той е станал баща и от връзката си с Невена Стойчева.

Филип Найденов-Фатик е наследник на оръжейния търговец Исмет Шабан.

Официалният му бизнес е внос на коли и търговия с имоти, но името му винаги се е свързвало с канали за трафик на каптагон, които по времето на комунизма са контролирани от ДС и от баща му.

Фатик е близък с всички знакови мутри от 90-те. Убит е през август 2003 г. Нито стрелците, нито поръчителите са разкрити.

На погребението

му се събират

босове от

ВИС 2, СИК,

политици, звезди от шоубизнеса, бизнесмени.

Връзката на Фатик с генералската дъщеря Невена Стойчева продължава няколко години и е прекъсната от куршумите, които го убиват.

Години след това започва и съдебната сага на Невена със съпругата Адриана Тюркмен, която в крайна сметка успява да докаже, че мъжът ѝ е прехвърлил къщата, без тя да знае, и си я връща.

Следващият мъж, който има важно място в живота на генералската дъщеря, е черногорецът Будимир Куйович.

Той неведнъж е сочен от МВР за наследник на Фатик в трафика на дрога. След убийството на Филип Найденов

Невена и Куйович

стават

съдружници

в търговско дружество. Приписват им и любовна връзка. Куйович е живял с последната си българска съпруга Валерия в апартамент на Невена в кв. “Лозенец”. Освен като наркотрафикант черногорецът е

известен и с

многобройните

си връзки с жени

в България. От перничанката Теодора Здравкова има и дъщеря.

Будимир Куйович е свързван с наркотрафик в България още от средата на 90-те заедно с приближения му Драгомир Райкович. Неведнъж в миналото са разбивани цехове за производство на амфетамини, предназначени за Близкия изток, с които се свързва Будимир Куйович. Подвизавал се в България с различни имена. Най-известният скандал с него е фалшивият паспорт, издаден му през лятото на 2007 г. от служители на МВР, за да се проведе оперативна комбинация за разкриване на наркоканал. По това време Куйович има забрана за влизане в страната.

Съдружникът на Невена Стойчева е арестуван на 30 декември 2007 г. заради 60 кг хероин. Дрогата пътува за България. Открита е в тайник на мерцедес на КПП Капитан Андреево.

През 2010 г. Куйович окончателно е осъден на 16 г. затвор като организатор на пратката. Той все още излежава присъдата си. След ареста си Куйович твърдеше, че е плащал подкупи на висши ръководители на МВР до 2007 г.

Братът Стоян Стойчев се измъкна сух след заловени 80 кг амфетамини

На 26 ноември 2007 г., точно месец преди ареста на Куйович заради хероина, на магистрала “Тракия” е спрян джип “Тойота”, в който полицаите откриват 80 кг амфетамин. Шофира Тодор Джурков. Той е полицай, родом от Батак, както и братовчед на Невена Стойчева и 6 години по-големия ѝ брат Стоян Стойчев.

При операцията същия ден

Стойчев е арестуван

до хотел “Плиска”

Той карал друг джип, с който ескортирал колата на братовчед си. Тогава от МВР обявяват името му с инициали и го сочат за организатор на канала. Дрогата била натоварена от къщата му в Батак.

По това време Стоян Стойчев е съдружник с Будимир Куйович, както и сестра му Невена, а преди това е бил част от бизнеса на братя Пехливанови от СИК. Тогава се предполага, че каналът е един и същ - хероинът влиза в България в посока Западна Европа, а амфетамините заминават за Близкия Изток.

Синът на генерала е освободен още в деня на задържането. Зад решетките попада само шофьорът на джипа, братовчед му Тодор Джурков. Стоян Стойчев е само свидетел. Друг разпитан по разследването е дясната ръка на Куйович - Драгомир Райкович. Арестите на Куйович и Стойчев съвпадат с трусове по върховете на МВР.

Полицаят Тодор

Джурков е осъден

на 2 г. и 3 м. затвор,

след като поема цялата отговорност за дрогата и признава вината си пред съда. Излиза на свобода през 2010-а. Други замесени в трафика на амфетамините не са съдени.

За събитията покрай Куйович говори и стенограма на Народното събрание от комисия, която разследва скандалите с паспорта на черногорския наркобос през април 2008 г. Ето какво казва на заседанието тогава депутатът и бивш шеф на НСС Атанас Атанасов:

“Важно е да се посочи какво се случи с оня скандал със семейство Стойчеви. За това, че един полицай от Пловдив, за когото на пресконференция от ГДБОП заявиха, че е муле, продължава да бъде в ареста, а този, който беше задържан за 24 ч като организатор на производството и търговията, впоследствие изобщо не беше подаден на прокуратурата. Отговорът е прост: връзката пак отново е “Монтерей”.

Ето и част от изказването на Елеонора Николова, която днес е шеф на БОРКОР:

“И аз мисля, че тази комисия бе създадена в един много добър момент, за да забравим един друг факт, случил се на 26 ноември 2007 г., когато бяха заловени 80 кг амфетамини у сина на ген. Ангел Стойчев от кръга “Монтерей”, а именно лицето Стоян Стойчев. Това е една

сюжетна линия,

която аз искам

да не забравяме,

защото показва нещо много сериозно - че създаването на производство на каптагон през 70-те години, издигнато като ранг на държавна политика по време на режима на Тодор Живков, покровителствана от Държавна сигурност, е продължило и в годините на прехода.

Защото нека да си спомним, че дъщерята на Ангел Стойчев, Невена Стойчева, е живяла с малкия Фатик, който беше разстрелян, а след това се е подвизавала заедно с Будимир Куйович. Тази връзка на кръга “Монтерей”, на каптагона и на синтетиката показва, че тези канали са съществували, експлоатирани и имат стремеж да продължат да бъдат експлоатирани.

С това трябва да се занимава Народното събрание, а не с това какво са направили 5-има полицаи в Разград."

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният блус музикант Буги Барабата е починал тази нощ! Скръбната вест съобщиха негови колеги от радио "Z Rock". Не се съобщават причините за кончината на 58-годишния музикант. Той бе една от най-колоритните фигури в българския блус и рок. Истинското му име е Марио Събев. Той е роден на 24 декември 1960 г.

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.