Бобът поскъпна с 23% за година, свинското – надолу с 20 на сто

https://www.24chasa.bg/novini/article/6163554 www.24chasa.bg
Истински кашкавал от малки ферми и натурално прясно мляко бяха сред най-търсените продукти на пазара в София. СНИМКА: Йордан Симeонов

През последната седмица доматите са с по-високи цени, а краставиците с по-ниски

Бобът е най-поскъпналият хранителен продукт у нас за последната година - с 23% до близо 3,40 лв./кг на едро, показва анализ на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. С почти толкова - 20 на сто, пък е поевтиняло свинското месо през март спрямо същия месец на 2016 г.

При доста от основните храни се наблюдава възходящ тренд. Например при захарта има трайно поскъпване още от началото на 2015 г., което се е запазило и през по-голямата част от следващата година. След стабилизиране на цените те за март 2017 г. вече са с 11 на сто по-високи на годишна база.

Поскъпване се отчита и на почти всички млечни продукти. Най-силно обаче е при маслото, което е с ръст от 13 процента годишно. Кравето сирене е поскъпнало с 6%, кашкавалът - с 3%, а прясното мляко - с 2 на сто. Само при киселото мляко се отчита леко намаление от 1 процент.

С 10-11% по-скъпи са и яйцата за този Великден. Тяхната цена на едро в момента е средно 20 ст. бройката. Цената на олиото обаче бележи спад на годишна база от 2%, а брашното поевтинява със 7 на сто.

Тенденциите при всички видове месо, а не само на свинското също са за низходящ тренд. В диапазона 5-10% е поевтиняването на пилешкото и колбасите.

Наблюдението на цените на рибата обаче показва поскъпване на годишна база при копърката и пангасиуса в интервала от 5 до 8 на сто. Поевтиняване има на рибата хоки със 7 процента.

Като цяло Държавната комисия по стоковите борси и тържища отчита леко понишение на цените през последната седмица. Индексът, който експертите изчисляват, е паднал от 1,470 през март до 1,447 към 7 април.

През последната седмица поскъпване е отчетено при вносните домати с 6,2% до средно 2,05 лв./кг на едро. Леко нагоре е и цената на българската оранжерийна продукция - с 1,6% до 2,60 лв. за кг.

При краставиците обаче тенденцията е обратна - вносните поевтиняват с 6,7%, а българските - с 9,6 на сто. Най-голям спад на седмична база има при репите - с 20,7% до 65 ст. връзката на тържищата.

Агнешкото струва

средно 13,50 лв./кг

13,50 лв./кг е средната цена на агнешкото в седмицата преди Великден, показват данни на земеделското министерство. Според анализа пазарът е относително спокоен, като дори в някои области са регистрирани изменения в посока надолу.

Цяло агне се продава между 12 и 14,30 лв. за килограм кланично тегло. Най-скъпа е традиционната мръвка за Великден в София, а най-евтина - в Русе. В 6 области през последната седмица агнето е поевтиняло с между 0,4 и 3,5 на сто. Най-съществено е намалението на цените в Кърджали и Хасково. Средно за страната в големите вериги цялото агне струва 13,51 лв./кг.

При агнешкия бут пък цените са в интервала от 13,35 лв./кг в Габрово до 15,20 лв. в Добрич и Шумен. Седмично понижение е регистрирано само в Пловдив и Пазарджик - с по 1,3%. Любопитно е, че според данните на земеделското министерство средната цена на едро на бута е по-висока от тази на дребно в големите вериги и дори в по-малките търговски обекти.

Агнешката плешка пък струва между 12,55 лв./кг в Габрово и 15,42 лв. в Благоевград. И при тази разфасовка цената на едро е по-висока, отколкото на дребно.

Над 120 фермери продаваха

храни на пазар в София

Над 120 български производители продаваха директно продукцията си на Великденския фермерски пазар, организиран от Столичната община. За целта беше затворена част от ул. “Оборище” между храм паметника “Св. Александър Невски” и бул. “Васил Левски”.

Малки ферми предлагаха истински сирена, кашкавали, месо и месни продукти, мед, сезонни зеленчуци. Разбира се, не отсъстваха и пресните яйца и великденски козунаци.

На фермерския пазар имаше и зона за хранене и забавления. Най-малките посетители боядисваха огромни яйца. Общинското “Пазари юг” предлагаше и цветя за Цветница, собствено производство.

От Столичната община обещават подобни фермерски пазари да станат традиция и да се провеждат веднъж месечно. 

Без субсидия, ако

инвестицията в лозе е

само на 50% от имота

Ако проверка установи, че инвестицията в лозе е само на 50% от площта по договор, субсидията не се дава и платената авансово помощ трябва да се върне. Това предвиждат промени в наредбата за прилагане на лозаро-винарската програмата 2014-2018 г., пуснати за обществено обсъждане.

Ако неизпълнението е над 20, но под 50 на сто от площта по договора, субсидията се намалява с двойния размер на установената разлика. Ако глобите не бъдат възстановени доброволно на фонд “Земеделие”, той ще ги усвои от банковата гаранция.

13 дка е средната площ на лозе у нас, показват пък данни на Евростат. Точно толкова е и за целия ЕС.