Тъмните бири са по-полезни, имат повече антиоксиданти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6165533 www.24chasa.bg
Най-много антиоксиданти са открити в тъмните бири.

Не всичкото крафт пиво е “живо” предупреждава изследване

Тъмните бири имат повече антиоксиданти, което ги прави по-полезни. Това обясни за “24 часа” д-р Сергей Иванов, управител на Центъра по биология на храните и съавтор на изследване за качествата и показателите на пивото.

Например при тъмните бири антиоксидантите са средно 0,213 милимола на 100 милилитра. При традиционното светло лагер (виж речника по-долу - б. р.) пиво стойността е 0,096 милимола, а при нефилтрираните и непастьоризираните бири долна ферментация е 0,152-0,162 милимола.

СЕРГЕЙ ИВАНОВ

Още повече са антиоксидантите в тъмните ейл и стаут бири, които са произведени с горна ферментация по крафт технологията - 0,225-0,240 милимола на 100 мл.

Явно специалните малцове, които се ползват най-вече при тъмното пиво, увеличават съдържанието на полезните полифеноли, флавоноиди и антоцианогени, коментира Иванов. Антиоксидантната активност на пивото зависела от използваните суровини и пивоварна технология.

Микробиологичната чистота е определяща за качеството на бирата, е изводът на изследването на научния колектив от Центъра по биология на храните и Института по криобиология и хранителни технологии. Целта му е да се проследи съставът предимно на нефилтрираните бири у нас.

Изследвани са

12 марки местни

и вносни бири,

произвеждани от микропивоварни, които варят т.нар. крафт, или занаятчийско пиво с предимно горна ферментация, и от 4 големи пивоварни, които правят непастьоризирани и нефилтрирани бири с долна ферментация.

Това, което обединявало цялата категория е, че основните суровини за производство на пивото са малц, хмел, пивни дрожди и вода. Тези естествени съставки съдържали ценни биологично активни съединения - антиоксиданти, вторични метаболити с антибактериално, антивирусно и противовъзпалително действие, фитоестрогени, минерали и др.

Научният проект за първи път включва сравнителен анализ върху микробиологичните характеристики, чистота и антиоксидантния капацитет на непастьоризираните, нефилтрирани и крафт бири, които набират все по-голяма популярност сред българите.

“Напоследък често се твърди, че присъствието на живи дрожди в бирите е фактор за натуралност и здравословност, защото в тях има повече антиоксиданти и витамини, които се отделят от дрождите”, коментира д-р Сергей Иванов.

“Проведените у нас изследвания обаче показват, че не всички занаятчийски бири са “живи”, а в други има нежелани за органолептиката на пивото дрожди”, каза ученият. Причината била, че често процесът протича неконтролируемо, а и хигиената в някои крафт пивоварни не била на нужното високо ниво.

Целта ни не е да громим крафт бирата, но да обърнем внимание на хората, че невинаги тя непременно е по-полезна и качествена, каза Иванов. Той посъветва потребителите да бъдат много внимателни откъде и каква е занаятчийската бира, за която плащат 3-4 пъти по-висока цена от фабричната. Имало дори такава, която се

правела на

ишлеме извън

България

Крафт пиво се предлагало със срок на годност от 6 месеца, което го правело много съмнително.

В две от изследваните марки е установено наличие на млечнокисели бактерии, а в други три - на диви дрожди. Ацеталдехидът, който заедно с метиловия алкохол води до махмурлук, е около 3-4 пъти (около 30 мг/л) повече при “живото” пиво в сравнение с традиционното. В 4 от изследваните марки бира с живи дрожди ацеталдехидите достигат 27,4-29,5 милиграма на литър, докато при произведените във фабрични условия непастьоризирани бири с долна ферментация тези стойности били между 4 и 7 мг/л.

При произведените с долна ферментация у нас 4 марки непастьоризирани и нефилтрирани лагер бири резултатите от изследванията показват, че те са микробиологично чисти. В тези проби не се установяват бактерии, диви дрожди или други микроорганизми, които могат да се развиват в бирата и да предизвикат утайка, помътняване или да образуват нежелани метаболитни продукти.

РЕЧНИК:

Лагер бирите се произвеждат чрез долна ферментация, изискваща специално оборудване и технология, контролирани ниски температури за дълъг процес на ферментация и отлежаване. Това е най-масовият тип светла бира, който се предлага у нас.

При бирите с горна ферментация дрождите постепенно се отделят на повърхността в горната част на съда, ферментацията протича при по-висока температура (над 15°C), което води до по-активно размножение на дрождените клетки и повече метаболитни продукти в сравнение с традиционните лагер бири.

Антиоксидантният капацитет е експериментално определян количествен показател, изразяващ способността на всеки биологичен обект да обезврежда свободни радикали. Антиоксидантната способност е в пряка връзка със съдържанието на полифеноли, флавоноиди, пролин, глутатион и др. Антиоксидантите са важни за здравето, защото намаляват риска от редица заболявания и могат да имат благотворно влияние върху човешкия организъм.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Към важна бизнес среща бърза актьорът Любомир Ковачев, видя "България Днес". 37-годишният артист се срещна с неизвестен мъж на столичната улица "Г.С. Раковски". Двамата запазиха строгия тон и се запътиха към неизвестна посока. Въпреки мрачното време Ковачев бе облякъл модерно кожено яке, което трудно го стопляше в студа.

Освирквания и обиди отнесоха силиконови мадами, които се събраха на годишна среща във великотърновска дискотека. Каймакът на родните едрогърди мацки начело с Анна Мария Чернева, Виктория Петрова, Катрин Вачева и други техни оперирани приятелки се впусна в бурен купон. Изкусителките, които са с титли от конкурса "Мис Силикон",

Не е хваната на местопрестъплението на Каменните гъби Певицата Софи Маринова няма да влезе в затвора, разбра "България Днес"! Преди месец фолкфурията пусна най-новата си песен, чийто клип е заснет върху защитения обект Каменни гъби край Кърджали. След проверка на вестника в Наказателния кодекс по силата на чл.