Тъмните бири са по-полезни, имат повече антиоксиданти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6165533 www.24chasa.bg
Най-много антиоксиданти са открити в тъмните бири.

Не всичкото крафт пиво е “живо” предупреждава изследване

Тъмните бири имат повече антиоксиданти, което ги прави по-полезни. Това обясни за “24 часа” д-р Сергей Иванов, управител на Центъра по биология на храните и съавтор на изследване за качествата и показателите на пивото.

Например при тъмните бири антиоксидантите са средно 0,213 милимола на 100 милилитра. При традиционното светло лагер (виж речника по-долу - б. р.) пиво стойността е 0,096 милимола, а при нефилтрираните и непастьоризираните бири долна ферментация е 0,152-0,162 милимола.

СЕРГЕЙ ИВАНОВ

Още повече са антиоксидантите в тъмните ейл и стаут бири, които са произведени с горна ферментация по крафт технологията - 0,225-0,240 милимола на 100 мл.

Явно специалните малцове, които се ползват най-вече при тъмното пиво, увеличават съдържанието на полезните полифеноли, флавоноиди и антоцианогени, коментира Иванов. Антиоксидантната активност на пивото зависела от използваните суровини и пивоварна технология.

Микробиологичната чистота е определяща за качеството на бирата, е изводът на изследването на научния колектив от Центъра по биология на храните и Института по криобиология и хранителни технологии. Целта му е да се проследи съставът предимно на нефилтрираните бири у нас.

Изследвани са

12 марки местни

и вносни бири,

произвеждани от микропивоварни, които варят т.нар. крафт, или занаятчийско пиво с предимно горна ферментация, и от 4 големи пивоварни, които правят непастьоризирани и нефилтрирани бири с долна ферментация.

Това, което обединявало цялата категория е, че основните суровини за производство на пивото са малц, хмел, пивни дрожди и вода. Тези естествени съставки съдържали ценни биологично активни съединения - антиоксиданти, вторични метаболити с антибактериално, антивирусно и противовъзпалително действие, фитоестрогени, минерали и др.

Научният проект за първи път включва сравнителен анализ върху микробиологичните характеристики, чистота и антиоксидантния капацитет на непастьоризираните, нефилтрирани и крафт бири, които набират все по-голяма популярност сред българите.

“Напоследък често се твърди, че присъствието на живи дрожди в бирите е фактор за натуралност и здравословност, защото в тях има повече антиоксиданти и витамини, които се отделят от дрождите”, коментира д-р Сергей Иванов.

“Проведените у нас изследвания обаче показват, че не всички занаятчийски бири са “живи”, а в други има нежелани за органолептиката на пивото дрожди”, каза ученият. Причината била, че често процесът протича неконтролируемо, а и хигиената в някои крафт пивоварни не била на нужното високо ниво.

Целта ни не е да громим крафт бирата, но да обърнем внимание на хората, че невинаги тя непременно е по-полезна и качествена, каза Иванов. Той посъветва потребителите да бъдат много внимателни откъде и каква е занаятчийската бира, за която плащат 3-4 пъти по-висока цена от фабричната. Имало дори такава, която се

правела на

ишлеме извън

България

Крафт пиво се предлагало със срок на годност от 6 месеца, което го правело много съмнително.

В две от изследваните марки е установено наличие на млечнокисели бактерии, а в други три - на диви дрожди. Ацеталдехидът, който заедно с метиловия алкохол води до махмурлук, е около 3-4 пъти (около 30 мг/л) повече при “живото” пиво в сравнение с традиционното. В 4 от изследваните марки бира с живи дрожди ацеталдехидите достигат 27,4-29,5 милиграма на литър, докато при произведените във фабрични условия непастьоризирани бири с долна ферментация тези стойности били между 4 и 7 мг/л.

При произведените с долна ферментация у нас 4 марки непастьоризирани и нефилтрирани лагер бири резултатите от изследванията показват, че те са микробиологично чисти. В тези проби не се установяват бактерии, диви дрожди или други микроорганизми, които могат да се развиват в бирата и да предизвикат утайка, помътняване или да образуват нежелани метаболитни продукти.

РЕЧНИК:

Лагер бирите се произвеждат чрез долна ферментация, изискваща специално оборудване и технология, контролирани ниски температури за дълъг процес на ферментация и отлежаване. Това е най-масовият тип светла бира, който се предлага у нас.

При бирите с горна ферментация дрождите постепенно се отделят на повърхността в горната част на съда, ферментацията протича при по-висока температура (над 15°C), което води до по-активно размножение на дрождените клетки и повече метаболитни продукти в сравнение с традиционните лагер бири.

Антиоксидантният капацитет е експериментално определян количествен показател, изразяващ способността на всеки биологичен обект да обезврежда свободни радикали. Антиоксидантната способност е в пряка връзка със съдържанието на полифеноли, флавоноиди, пролин, глутатион и др. Антиоксидантите са важни за здравето, защото намаляват риска от редица заболявания и могат да имат благотворно влияние върху човешкия организъм.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Божигол чуква 33 г. с баджанака, Лозанова също идва на празника на бившия, татуира си името на вратаря 33 години празнува днес новата звезда на "Левски" Валери Божинов. "България Днес" научи от отлично запознати източници, че нападателят няма да прави шумен купон. Божигол ще посрещне Христовата възраст у дома.

Националите по риболов девети сред гръмотевици и мълнии Точно 734,51 килограма шарани улови България по време на традиционния шампионат на планетата в тази дисциплина. Това стигна на нашите риболовци да влязат в престижната десетката на най-добрите. Националите завършиха на девето място от 24 участващи държави. Шампион е ЮАР.

Млади влюбени в България открито демонстрираха чувствата си по случай днешния международен ден на любовта Св.