Министър Янев: Армията може само частично да изпълнява конституционните си задължения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6168007 www.24chasa.bg
Стефан Янев СНИМКА: Архив

Българските въоръжени сили могат само частично да изпълняват конституционните си задължения за защита на териториалната цялост, независимостта  и суверенитета на страната, както и за адекватно участие в колективната отбрана на НАТО. Това заяви Стефан Янев - вицепремиер и служебен военен министър след заседанието на МС.

Министрите са приели доклад за състоянието на отбраната за 2016 г., който ще бъде предложен за одобрение от Народното събрание. Основната причина за това състояние на армията е системното недофинансиране на бюджета за отбрана. Според министър Янев като резултат 25 - 30% от щатните места в армията не са заети. Също така бойната техника е остаряла морално и физически.

В момента в МО се подготвя национален план с мерки, които ще позволят средствата за отбрана да достигнат 2% от брутния вътрешен продукт до 2022 г. В момента те са около 1,3%. Той също ще лъде внесен за одобрение в МС и в парламента.

В отговор на въпрос Янев заяви, че сегашното състояние на армията няма да се отрази негативно на проектите за доставка на нови изтребители и нови патрулни кораби, тъй като те ще се финансират целево. Министърът изрази увереността си, че скоро ще бъде утвърден и третият проект - за доставка на бойни машини за Сухопътните войски. 

Пистата на бившето военно летище край бургаското село Равнец ще бъде запазена, каза още министърът по повод идеята там да бъде изградена индустриална зона. За нуждите на ВВС ще трябва да се съхрани комуникационната и светлинната инфраструкура.