1500 лв. средната заплата в края на “Борисов 3”, на учителите вдигат със 100% (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6171457 www.24chasa.bg
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов представя управленската програма в Народното събрание. СНИМКА: Йордан Симeонов

Това залага програмата за пълен управленски мандат 2017/2021

Нарочно не обсъждали имена за министри - да не пречи на преговорите по приоритетите

Волен Сидеров: Досега бяхме пътници, сега ще караме влака

Кабинет ще има на 4 май, подсказа Цветан Цветанов

1500 лева ще стане средната заплата в края на мандата, а минималната - 650. Това е заложено в управленската програма, която подписаха лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и на “Обединените патриоти” Валери Симеонов, Волен Сидеров и Красимир Каракачанов. Последният отсъстваше от София и бе представляван от заместника си Искрен Веселинов.

Програмата е от 21 страници като символ за пълен мандат на третото правителство на Бойко Борисов - до 2021 г.

Сега средната заплата е 1012 лв., 460 лв. е минималната.

Особено щедра ще е новата власт към учителите, ангажиментът към които е да двойно увеличение на заплатите им.

Преди няколко дни е имало “вододел на преговорите”, призна Борисов - пенсиите, по които в крайна сметка се постигнало съгласие. Минималната от 161 лв. ще се увеличи до 180 лв. от 1 юли 2017 г., а от 1 октомври - на 200 лева.

Ще се

преизчислят

всички пенсии,

отпуснати

преди 2010 г.

на база средния осигурителен доход през 2009 г. Да се вдигат не само най-ниските пенсии, за да не се изкриви системата, бе предизборен ангажимент на ГЕРБ.

Пари за индексацията ще дойдат от ревизия на фалшивите инвалидни пенсии, която ще започне най-вероятно на 1 януари, обявиха партньорите. Държавата давала 1,7 млрд. лв. за пенсиите на мними болни.

ТЕЛК-овете ще бъдат прехвърлени към НОИ и решенията им ще се проверят под лупа, така щели да се спестят 450-500 милиона годишно. Предлага се и криминализиране на фалшивите решения за отпускане на инвалидни пенсии.

“Нямахме много варианти - другият бе да откажем съставянето на програма, да откажем участието в управлението и да отиваме на нови избори. Винаги се избира по-малката злина за държавата, а не за нас.” Така Симеонов отвърна на въпрос за цената на компромиса.

Патриотите искаха 300 лв. минимална пенсия. Борисов им благодари за отстъпките.

Бъдещият премиер оцени като добра управленската програма за третия си мандат и подчерта, че

за структурата

и състава на

бъдещия МС

до момента

умишлено не

била повдигана

и дума

“Днес видях, че ги има във вестници, и се учудих как ги знаят, без аз дори да съм мислил по тази тема, поне за моите. Тъй като самата програма и приоритетите щяха да се объркат, ако се знае кое на кой е, решихме да напишем документа, а след това да намерим най-подходящите хора”, отхвърли той спекулации за имена на министри.

Следващата седмица ще се работи върху коалиционното споразумение и едва третата фаза на преговорите ще е кадрова, каза и Симеонов.

Правителството ще бъде сформирано вероятно в първите дни на май, а защо не и на 4 май, посочи пък Цветан Цветанов.

Ние вече сме част от екипа, който кара влака, а не пътници във вагона, коментира лидерът на “Атака” Волен Сидеров. Похвали Борисов, че натрупал доста опит през мандатите си и е израснал като държавник. Сидеров припомни, че досега партията му 12 г. е в опозиция и постоянно е удряла на камък, дори в търсенето на информация. А се знае - реалната власт е МС и въобще в изпълнителната власт, която досега за “Атака” била затворен свят.

“Положихме тези усилия, защото влизаме в най-светлите дни. Утре е Разпети петък.

Всички

ще се мъчим

и след това ни предстои най-хубавият празник. Да славим Господа, защото без Господа нищо не може да се направи”, обобщи финализирането на преговорите Бойко Борисов и се прекръсти. После заръча към гражданите: “Да карате внимателно, защото българите свикнаха да карат по хубави магистрали и стотици хиляди заминават за няколко дни в чужбина.”

ОЩЕ АКЦЕНТИ ОТ ПРОГРАМАТА

Образованието -

приоритет №1,

нов начин на

финансиране на училищата

Ежегоден ръст на бюджета за образование е заложен в програмата. Промяна в системата на делегираните бюджети от 2018 г., като финансирането на училищата зависи не само от броя на децата, но и от качеството на образователния процес - това пише в програмата 17/21.

Освен удвояване на заплатите на учителите управляващите ще въвеждат и мерки за защита на неприкосновеността им. Целта е професията да стане желана и в нея да отиват най-способните студенти - това обясни наскоро Борисов.

Развитие на професионалното образование в партньорство с бизнеса, повече спорт в училище - за здраве и срещу агресията, увеличаване на парите за наука и високотехнологични паркове са също акценти в програмата. Ще се наблегне на кариерното ориентиране на учениците и повишаване на уменията им в предприемачеството и информационните технологии.

Гъвкава заетост,

за да се раждат

повече деца

Въвеждане на гъвкави форми за заетост, за да имат възможност жените да съвместяват по-добре професионален и личен живот - такава мярка като част от насърчаването на раждаемостта фигурира в управленската програма. По този начин майките няма да се откъсват от пазара на труда и ще дават своя принос в растежа на икономиката.

Грижата за всички деца, а не само на тези в риск - това гарантират още партньорите. Ще стане с написване на Закон за детето и семейството. Ще се насърчава отговорното родителство, като се отрежат от социалните помощи тези, чиито деца не ходят на детска градина и училище. Получаващите помощи пък ще полагат стриктно определени часове обществено полезен труд.

Чрез промени в Семейния кодекс ще се разшири подкрепата на кандидат-осиновителите, осиновителите и децата - преди, по време на и след осиновяването, се обещава в програмата.

Данъците

същите, но

без нови

облекчения

В рамките на мандата преките данъци няма да се пипат - нито ще се покачват, нито ще се намаляват. 10% остават данък печалба и данък общ доход за гражданите, пише в управленската програма. Но се уточнява - не се допускат допълнителни данъчни облекчения.

До интегрирането на България в Европейския банков съюз и еврозоната, което ще е цел на управляващите, валутният борд остава неприкосновен.

Ставката на ДДС остава 20 процента. Праговете за регистрация по ДДС на фирмите се запазва на 50 000 лева до края на мандата.

Друга цел е постигане на балансиран бюджет към 2020 г., т.е това означава бюджет без дефицит.

В програмата е записано и обещанието на ГЕРБ отпреди изборите, че ще се работи за увеличаване на брутния вътрешен продукт до 120 млрд. лева. Сега е малко над 90 млрд. лв.

Тунел под Шипка, бърз

път до Русе и Видин

Ускорено доизграждане на автомагистрала “Хемус” и тунел под връх Шипка. Това са част от обещанията на бъдещите управляващи за мандата в главата за инфраструктура.

Довършване на “Струма” между Благоевград и Сандански, изграждане на автомагистрала “Калотина - София”, скоростен път Русе - Велико Търново и Видин - София са заложени също като приоритетни за управление 2017-2021. Доизграждане на южната дъга на софийския Околовръстен път, на отсечката Бургас - Слънчев бряг и обхода на Пловдив, разширение на софийското метро и проектиране на интермодални терминали във Варна и Видин проектират още в програмата.

Заложено е развитието на морския и на речния транспорт, въвеждането на интелигентни транспортни системи, привличане на инвестиции в инфраструктурата, повишаване на сигурността. Специално внимание е акцентирано и на повишаването на качеството на услугите в железопътния сектор.

Планира се дългосрочна стратегия за БДЖ. Купуване на нови влакове и изграждането на жп линията София - Септември, на жп участъка София - Волуяк и част от жп възела София. Предвидена е модернизация на жп линиите Пловдив - Бургас и Драгоман - София, а също - на жп възел Пловдив.

Включен е и по-справедлив модел за плащане на пътищата чрез въвеждане на смесена система: електронна винетка за леки коли и толтакса за изминато разстояние за камиони.

Унифициране на системите за управление на оперативните програми, съфинансирани от ЕС, с оглед пълната електронизация и подчиняване на едни и същи правила залагат още партньорите. Помислено е и за подготовката за участие в преговорите за бъдещето на кохезионната политика и за бюджета на ЕС след 2020 г., включително за използването на председателството ни на ЕС през 2018 г.

Защита на BG

производителите

на храни

Приемане и прилагане на нов Закон за храните, на политики за защита на българските производители в областта на храните. Това записаха партньорите в управленската си програма.

Заложено е увеличаването на дела на произведените в България храни в търговската мрежа. А също - стимулирането на добрите и ограничаване на нелоялните търговски практики по веригата на доставки на храни. Това е един от акцентите, който фигурира и в програмата на БСП и който е бил поставен от Корнелия Нинова на срещата с Бойко Борисов във вторник.

Приемане на закон за браншовите организации - и това е точка от управленската програма на ГЕРБ и патриотите в сектор “Земеделие”. Предвижда се финансова подкрепа с фокус върху малките и средните предприятия, стимулиране на доходоносно селскостопанско производство и равнопоставеност на пазара.

Критика!

Борисов: Този служебен

кабинет е слаб и

си позволява много

Герджиков му оставя папка с препоръки и предложения. Бил сигурен, че ще я вземе

Заради международното положение и заради сегашния служебен кабинет ГЕРБ и патриотите са били длъжни да се договорят - така мотивира Бойко Борисов усилията по напасването на управленските програми на партньорите. И разкритикува правителството начело с Огнян Герджиков. Борисов за първи път коментира законодателната инициатива за въвеждане на уседналост, което изключваше българите в чужбина от гласуването за парламент и президент, и бе категоричен, че за ГЕРБ това е неприемливо.

Нарече служебното правителство “безспорно слабо” и обясни, че заради това и заради липсата на парламент не можело да се рискува безвластието да продължи - нещо, до което щяло да се стигне без съгласие между ГЕРБ и патриотите.

“Ако ние не бяхме направили тези компромиси,

БСП и “Обединените

патриоти” нямаше да

могат да направят

коалиция

дори с “Воля”

Чисто математически, ако ние не се бяхме разбрали, трябваше да идем на нови избори следващите няколко месеца и отново да се озовем в същата ситуация”, посочи Борисов.

Той отново очерта неблагоприятната външна ситуация: “При всичките преговори, които текат за Брекзит и касаят десетки хиляди българи, които живеят в чужбина, при мигрантския поток и това, че

отношенията между САЩ

и Русия не са били

никога по-лоши,

Турция ни е на границата, Македония е без правителство, Сърбия, Унгария - всеки ден протести.”

Междувременно стана ясно, че служебният премиер Огнян Герджиков подготвя папка с препоръки към кабинета “Борисов 3”. Новината съобщи самият Герджиков в Босилеград, Сърбия, където бе на кратко посещение.

Много препоръки ще има в папката. Ще има и такива, свързани с образованието и икономиката и за този изостанал край на Сърбия, каза той. Щял да настоява да се създадат възможности за инвестиции в този край. България има интерес Сърбия час по-скоро да стане член на ЕС - нещата ще са по-различни, когато сме заедно, подчерта премиерът.

В папката ще присъстват и проблемите на Западните покрайнини и аз ще ходатайствам те да се решат, каза още той. Неговият кабинет няма време да решава тези проблеми, тъй като му остават само 3 седмици.

На въпрос на медиите дали смята, че Борисов ще приеме папката с препоръката, Герджиков посочи, че всички държавни мъже са длъжни да надграждат. “Той няма да откаже папката и съм убеден в това, но не знам доколко ще вземе под внимание нещата, които ще му предложа”, коментира още професорът.

Той се оказа едва вторият български премиер, който посещава Босилеград. Първият бил Стефан Стамболов в края на XIX в.

Бъдещият

премиер с

благословия

от патриарха

“Нека светлината на Възкресение Христово да огрява жизнения Ви път, а Божието присъствие да Ви помага да преодолявате изпитанията и успешно да изпълнявате високоотговорното и народополезно служение, което Бог Ви е възложил.”

Това написа във възкресенски поздрав до Бойко Борисов патриарх Неофит. В началото на празничното си обръщение за Пасха, което изпрати до бъдещия министър-председател, главата на Българската православна църква пожела на всички душевни и телесни сили, надежда и радост.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Рапърът Кристо не е пропял канцонети, но все пак мина на италианско, видяха топпапараците на "България Днес". Звездата, който е по-прочут с гаджетата си с еднакви имена, отколкото с парчетата си, седна на чиния спагети в столицата с другар. Че не е захвърлил рапа в името на операта и канцонетите, Кристо демонстрира в типичния си стил на обличане

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12