Великденски катехизис, или как християните ходят на църква

https://www.24chasa.bg/novini/article/6172831 www.24chasa.bg

Храмът се обикаля 3 пъти за здраве

Първо се покланяме пред иконата на Христос, после пред Богородица

Великденски катехизис, или как християните ходят на църква

Да забравим житейските грижи когато се изправяме пред Бог

В събота срещу неделя на Възкресение Христово православните обикалят три пъти храма за здраве. Числото три е израз на Светата Троица. Вървим със свещ в ръка и след това си тръгваме с мисълта, че всичко е приключило.

“Това е една от най-масовите заблуди. Напротив - тогава започва всичко”, казва Борислав Аврамов, който отговаря за мисионерската дейност и работата с младежта във Варненската и Великопреславска митрополия.

Малко хора знаят, че църквата се обикаля и на Разпети петък срещу събота. Ритуалът изразява погребално шествие и съпреживяване на погребението на Христос.

Традицията с обикалянето на храма в първите минути след Възкресението е

най-посещаваното

църковно събитие

в последните години. След това повечето хора си тръгват вкъщи и не присъстват на най-важната част - Великденската света литургия.

“Все повече млади българи започват да свързват Великден не само с боядисването на яйца и месенето на козунаци, но и да разбират дълбокото значение на този празник, който църквата нарича празник на празниците. Те прекрачват прага на храма не само да запалят свещ за здраве, но и да останат на богослужението. А знаем, че тъкмо в светата литургия се съсредоточава целия сакрамент на вярата. По време на това тайнство миряните стават дейни участници в нея, а не просто слушатели на красиви песнопения”, казва и богословът д-р Благовест Върбаков, който е преподавател в Историческия факултет на СУ.

Какво трябва да знае православният християнин, когато отива в храма, и то не само за Възкресение Христово?

Облеклото - скромно и чисто. Трябва да се стремим повече към вътрешна красота, смирение, целомъдрие и любов към Бог и ближния. Облеклото в храма прикрива тялото от човешките очи и пази от съблазън. Затова късите рокли, предизвикателни тоалети, прозрачни блузи и дори голи рамене са крайно неуместни.

Жените трябва да са облечени в женски дрехи. Или както пише в Библията: “Жена не бива да носи мъжки дрехи и мъж не бива да се облича в женско облекло: всеки,

който прави това,

гнусен е

пред Господа,

твоя Бог”, Моисей (Втор. 22:5).

Още по пътя към храма за Великден и за всички останали църковни празници трябва да забравим за житейските грижи, за да застанем пред Бога с мирни сърца, учи православието. Затова в първото прошение на светата литургия казва: “С мир на Господа да се помолим.” Да се смирим пред Бога и ближния и да си простим взаимно от душа е нужно не само на Сирни заговезни, но преди всяка божествена служба. В храма трябва да влизаме със страх Божий.

Препоръчва се миряните да пристигнат в църквата десетина минути преди богослужението. Така ще имат време да купят свещи, да се помолят и да се поклонят пред иконите.

Още при влизането в църковния двор е редно да спрем, да се помолим и да се прекръстим веднъж или три пъти . Как да се кръстим - палец, показалец и среден пръст се събират, а безименният и кутрето се прегъват към дланта. Трите събрани пръста символизират православната ни вяра в Светата Троица, а сгънатите пръсти са символ на двете естества на Исус Христос - божественото и човешкото. Кръстният знак започва с челото (Отца), после към корема (Сина) и на двете рамене (Светия Дух).

При кръстенето мъжете свалят шапките си, след което могат да ги сложат, но само до влизането в храма. Там мъжете влизат и стоят с непокрити глави. От древността жените пристъпват прага на храма с покрити глави, като следват наставлението на св. ап. Павел: “Всяка жена, която се моли гологлава, засрамя главата си”. И днес в малките храмове по селата възрастните жени без изключение са със забрадки за разлика от по-младите в градовете.

Ако е студено и носим ръкавици, се свалят, когато се кръстим. В църковния двор

не е позволено

да се пуши,

да се хвърлят боклуци и да се говори на висок глас. Не е редно да се влиза в двора с домашните любимци. Снимки се правят единствено с позволение и благословение на настоятеля на храма.

При влизането в църквата също се спира за молитва и прекръстване - един или три пъти. В Божия храм ръцете не се държат в джобовете и зад гърба, не се яде и не се дъвче. В храма не се внасят други храни, освен хляб, вино, елей и жито, които се използват в богослужението. За благославяне са позволени плодове и мед, а великденски яйца се внасят за освещаване само в притвора, до входните двери, а не в средната част на храма. Не се застава и с гръб към светия олтар.

Когато се наложи да пресечем пространството пред централните двери на иконостаса, за да преминем от едната половина на храма в другата, трябва да спрем до тях, да се прекръстим и да направим лек поклон. Ако по време на богослужение архиереят или свещеникът стои в средата на храма, не бива да се преминава пространството между тях и светия олтар.

По време на богослужение не е редно да се разхождаме из храма и да разглеждаме иконите и стенописите.

Поставяме свещи и се покланяме пред иконите така, че да не пречим на останалите. Първо се покланяме пред иконата на Исус Христос, после пред Богородица и накрая при останалите. Погрешно е да слагаме с ръце кръст върху иконите, а след това да целуваме пръстите си. Към тях се пристъпва с благоговение, кръстим се, целуваме ги и след това палим свещ.

Излишно е, но все пак да споменем, че в храма не се говори и не се смеем. Прието е познатите да се поздравяват помежду си с лек поклон, като оставят разговора за после. Ръкуването в храма не е благоговейно.

Когато идваме в храма с малки деца, не трябва да им позволяваме да тичат, да играят и вдигат шум. Ако детето заплаче, нужно е веднага да го изведем, докато се успокои.

Припява се с отците и църковните певци тихо. По време на богослужение се седи само ако сте болен, немощен или прекалено уморен. Краката не се кръстосват.

Не е желателно да напускаме храма преди края на богослужението. По-рано можем да си тръгнем поради немощ или сериозна необходимост. Преди да излезем от храма, трябва да се прекръстим с лице към светия олтар, прекръстваме се и преди да излезем от църковния двор, като се обърнем с лице към храма.

l

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Група ентусиасти любители на българските и традиции показаха нагледно в социалните мрежи как трябва да се играе хоро спазвайки необходимата дистанция между участниците. Видео: Facebook / Христо

Очаквания пик на COVID-19 според всички експерти се очаква да настъпи в България през следващите 2-3 седмици. Състоянието на болниците и отделенията в страната, които ще трябва да приемат нарастващия брой заболели обаче буди силна и оправдана тревога. Снимки на хора публикувание в социалните мрежи от инфекциозните отделения във Видин и Велико

Вносът на боклуци у нас продължава и по време на карантината, наложена заради разпространението на епидемията от коронавирус, съобщават от предаването "Господари на ефира".  Противно на очакванията ограничаването на придвижването в страната да спомогне за изчистването на въздуха, се оказа, че нивото на замърсяване в България отново е над нормата