Историк: Боядисаното великденско яйце символизира възкресението на Христос и новото начало

https://www.24chasa.bg/novini/article/6173586 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Боядисаното великденско яйце символизира възкресението на Христос и новото начало. Това каза за Радио „Фокус“ Зоя Димитрова, уредник в къща-музей Ванга и отдел „Етнография“ към Исторически музей – Петрич. По думите ѝ, традицията да се боядисват и багрят яйца датира от Древен Египет и Древна Персия.

„Археологическите разкопки, които са направени от историците, показват, че наистина историята с яйцата датира от древността, само че след разпъването на кръста на Иисус Христос, Мария Магдалена отива при императора и му поднася така нареченото червено яйце – символ на Христовата кръв. От тогава започва и традицията – на Великден винаги всеки един християнин да боядисва и да багри яйца в червен цвят“, обясни уредникът в културната институция.

Зоя Димитрова каза още, че впоследствие започват да се багрят яйца във всякакви цветове, поради факта че яйцето е начало на нов живот, а началото на новия живот символизира именно и възкресението на Иисус Христос – новото начало, новата природа, всичко ново, което е свързано само и единствено с добро. Тя допълни, че като част от обредността свързана с празника е и великденският заек, който като символ също е от преди разпространението на християнската религия.

„Заекът традиционно се свързва с плодородието и изобилието, а в древните ритуали и вярвания и с Луната и нейния цикъл. Съществува легенда, според която великденският заек някога е бил голяма красива птица, принадлежаща на богиня. Веднъж тя я превърнала в див заек, но тъй като той все още бил птица по душа, продължавал да прави гнезда и да ги пълни с яйца“, разказа Димитрова.

Уредникът в историческият музей в Петрич отбеляза, че има една подробност, която е много важна, а именно че великденският заек не е свързан с православната религия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.