Васил Иванов пред Слави: От 3 месеца записвам разговорите с колегите си от Нова тв (обзор, видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6179588 www.24chasa.bg
Слави Трифонов и Васил Иванов на пресконференцията СНИМКА: Десислава Кулелиева

Васил Иванов е записвал телефонните си разговори със свои колеги от Нова тв, сред които и Силва Зурлева, член на борда на директорите на "Нова броудкастинг груп". Правил го е през последните 3 месеца, стана ясно от пресконференцията, която той даде заедно със Слави Трифонов, Иво Сиромахов и Ивайло Вълчев.

Причината за пресконференцията е "Шоуто на Слави", което отново беше спряно от Би Ти Ви във вторник вечерта, 18 април. (Първия път беше на 27 март, когато Трифонов е прочел писмото, свързано с референдума му.) Снощи беше излъчено повторение на епизода от деня след Йордановден - концерт на деца, с водещ Иво Сиромахов.

Въпреки това "Шоуто на Слави" няма да прекрати договора си с Би Ти Ви, въпреки че при предишното спиране имаше подобна закана.

Васил Иванов показва снимка, на която Дарина Сарелска е с мъжа си и брат му депутата Недялко Славов.
Васил Иванов показва снимка, на която Дарина Сарелска е с мъжа си и брат му депутата Недялко Славов. СНИМКА: Десислава Кулелиева

Гост в предаването снощи трябваше да бъде Васил Иванов. Разследващият журналист на Нова тв, който ден преди това обяви, че напуска телевизията, изнесе още нещо на пресконференцията - съобщи, че Дарина Сарелска - директор на "Новини и актуални предавания" в "Нова Броудкастинг груп", е снаха на депутата от ГЕРБ Недялко Славов от Златоград. И според Иванов лично тя спира негови разследвания, заради което той си тръгва от Нова тв.

Васил Иванов показва снимка от сватбата на депутата Недялко Славов, на която му кумува кметът на Златоград Мирослав Янчев.
Васил Иванов показва снимка от сватбата на депутата Недялко Славов, на която му кумува кметът на Златоград Мирослав Янчев. СНИМКА: Десислава Кулелиева

За втори път Би Ти Ви

не излъчва издание на "Шоуто на Слави"

с обяснението, че то не отговаря на телевизионните стандарти. За втори път Слави Трифонов дава пресконференция по този повод на следващия ден.
Този път водещият не само преразказа какво се е случило, но и пресъздаде предаването така, както е било записано във вторник вечерта.

"Преди няколко дни с мен се свърза Васил Иванов и поиска да участва в шоуто, тъй като има да каже някои неща. Попитах го защо не го направи в Нова тв, където работи. Каза ми, че там не може."

С тези думи Слави Трифонов започна пресконференцията.
Веднага след това диктор изчете визитката на Иванов, публикувана на сайта на Нова тв. В нея пише колко международни и български награди е получил журналиста за разследванията си и как три пъти е бил обявяван пак за работата си за достоен българин в класацията на в. "24 часа".

Трифонов допълни, че през 2006 г. бомба избухва пред апартамента на Иванов, в който по това време са майка му и сестра му. Вероятно заради негово разследване. "Беше 1 кг тротилов еквивалент", обясни журналистът.

Оттук нататък пресконференцията продължи като интервю, в което Слави Трифонов задаваше въпроси, а Васил Иванов отговаряше. "Журналист съм от 24 години и имам представа къде какво мога да направя. Като се гледа медийната среда, няма къде да се каже на друго място", така Иванов обясни защо се е обадил на Трифонов да потърси трибуна, за да бъде чут.

По разказа му той дава в Нова тв предизвестие за напускане във вторник сутринта, 18 април, след което обявява във фейсбук, че ще гостува в "Шоуто на Слави". "Съобщих го в социалната мрежа, защото исках максимален брой хора и мои познати да го видят", каза Иванов. Получавал множество сигнали за различни нарушения и нямало как да обясни на информаторите си, че спират материалите му. И показа на видеостена, специално поставена в кино "Люмиер", където беше пресконференцията, снимката на Дарина Сарелска - директор на "Новини и актуални предавания" в Нова тв. Според него тя е човекът, който спира разследванията му.

"След тази пресконференция очаквам да махнат от сайта и визитката ми, която казва колко съм велик", каза журналистът. После направи кратък разбор на работата си в Нова тв. Преди изборите за местна власт през 2015 г. е снимал поне 15 кметове и техните нарушения, заради което трима от кметовете били махнати от постовете си. "Дойде 2015 г. и през октомври ГЕРБ спечелиха масово кметските избори", каза Иванов. По думите му на тези избори се плащало по 200 лв. за глас, тъй като с по три обществени поръчки избраните кметове избивали парите си. Няколко месеца по-късно обаче Дарина Сарелска съобщила на Иванов и на Марин Николов (двамата са екипът на предаването "Разследвания"), че повече няма да се занимават с кметове и обществени поръчки.

За да докаже, че такъв разговор е имало, Иванов пусна на пресконференцията записите, които е направил на своите колеги от екипа си - Марин Николов и копродуцента на предаването "Разследвания" Антон Съев. В тези разговори им обяснява как му спират разследванията и ги пита не са ли чули как Сарелска му казва да не се занимава повече с кметове и обществени поръчки. "Когато ми изпадне такъв случай, ще го предлагам", отговаря му Николов.

"Не е много етично да записваш колегите си",

каза му Слави Трифонов. "Но е важно за обществото", отговори журналистът.
И пусна поредния запис - със Силва Зурлева. Предварително й се извини, че ще го направи. В записа я пита дали ще потвърди пред шефа на "Нова Броудкастинг груп", че в ДАНС са им подали листче, на което пишело името на Дарина Сарелска. Направили го, след като им съобщили, че в екипа на Васил Иванов имало къртица. "Ти нямаш спирка", разсмя се на записа Трифонов.

Журналистът продължи с презентация пред видеостената, на която се появиха снимките на Дарина Сарелска и депутата Недялко Славов от ГЕРБ. Иванов обясни, че двамата са от Златоград и тя му е снаха - омъжена е за брат му. Показа и снимка от семейно тържество, на което са двамата братя и Сарелска. Според обясненията му Славов е бил депутат през първия мандат на ГЕРБ, при втория е областен управител на Златоград, а сега в 44-ото Народно събрание отново е депутат.

Недялко Славов създава своя фирма, регистрирана през 2013 г., когато вече не е в парламента - "Арнед пойнт", и в началото на 2014 г. получава обществена поръчка за 57 336 лв., продължи да разказва Иванов пред ксерокопия от документи, показани на видеостената. Обясни, че според него сумата е такава, тъй като до 60 000 лв. кметът можел сам да възложи поръчката, без да се минава през търг. Цитира две от общо 6 условия за какво е самата поръчка - "мониторинг и контрол и последваща оценка при използване на конкретни политики от общинската администрация" и "обществено консултиране на политики".

Според неговото разследване кметът на Златоград Мирослав Янчев, дал поръчката, е кум на депутата Славов. А съпругата на кмета била счетоводител на фирмата, която получава обществената поръчка, обясни още Иванов.

"Не вярвах, че ще правя разследване

срещу собствената си телевизия

- каза журналистът. И допълни - Но чрез ей-такива хора като Сарелска, натегачи, комсомолски тип, на такова средно ниво контролират медиите и журналистите. Това е връзката на телевизията, а този депутат очевидно е суперважен на ГЕРБ, защото е несменяем." След което обяви, че той самият е гласувал за ГЕРБ и харесва Бойко Борисов.

"По силата на договора, който имаме, Би Ти Ви реши да не излъчва предаването, затова ви го пресъздадохме", каза Трифонов, след като Иванов свърши с презентацията си.

На въпрос на "24 часа" защо все пак са направили предаването, въпреки че вероятно са подозирали спирането му, Слави Трифонов отговори:

"Харесвам Канна Рачева (споменава я, защото тя беше на пресконференцията и му зададе въпрос). Тя работи в Би Ти Ви новините. Тя е служител. Аз съм партньор на Би Ти Ви. На мен не могат да ми спират предаването, могат да не ми го излъчват. Моите взаимоотношения са такива. Партньор съм не на нейните мениджъри, а на нейните собственици. Преди време общувах с друг собственик - Ейдриън Сърбу (представител за България на СМЕ - компанията, която притежава Би Ти Ви - б.а), който сега е в затвора."

Слави Трифонов каза, че сегашният мениджър на Би Ти Ви Флориан Скала не му е партньор, а неговите началници са му партньори. Проблемите на Слави започнаха, откакто Скала пое управлението. Той се е разпоредил шоуто да бъде гледано предварително и да се спира, ако бъдат нарушени телевизионните стандарти.

"Аз се съобразявам с моята свободна воля, аз съм си началник", продължи още Трифонов. Той обясни, че при трето евентуално спиране на предаването ще стане ясно, че Би Ти Ви няма намерение да работи с продуцентската му компания "Седем осми".

Тогава пак ще е трудно сам да прекрати договорните си отношения с телевизията, но за да се случи, свалянията трябва да са систематични. "Не е въпрос за казус, а чисто договорни отношения. Не мога да коментирам писмото, което ми пратиха от Би Ти Ви, защото в договора ни има клаузи за конфиденциалност", каза още Слави.

Накрая той обяви, че в предаването тази вечер ще покаже разследване на неговия екип за Валери Симеонов, в което има всички гледни точки. "Най-вероятно и то няма да бъде излъчено", каза Слави. От екипа му раздадоха покани на журналистите за шоуто тази вечер.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА: 

Слави Трифонов даде пресконференция за второто спиране на шоуто (Видео)

Слави отговаря на "24 часа": Флориан Скала не ми е партньор, неговите началници са (видео)

Дарина Сарелска след пресконференцията на Слави: Васил показа себе си

Миролюба Бенатова: Васил Иванов не даде никакви доказателства срещу Сарелска

Маги Халваджиян след пресконференцията на Слави: Бях прав, всичко е предвидимо

Нова тв: Васил прекрачи границите на закона и професионалната етика

Анна Цолова за твърденията на Васил Иванов: Гнус, нечистоплътност, дъно!

Генка Шикерова за Васил Иванов: Мръсотията е част от теб!

Дарина Сарелска: Аз репортажи за девера си не съм правила, Васил за кума си - да!

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

70% от плодовете, зеленчуците и семената, от които ядем, са благодарение на тях Иво АНГЕЛОВ "Когато изчезнат пчелите, на човечеството ще му остават само четири години живот. Щом няма пчели, няма да има растения, няма да има животни, няма да има хора". Предупреждението е на великия учен Алберт Айнщайн

В цяла Европа са безплатни, а у нас!? Борислав РАДОСЛАВОВ Платено вече е едно от най-жизненоважните и поддържащи живота на трансплантираните у нас. Това разкри пред "България Днес" Евгени Георгиев, председател на Алианса на трансплантираните и оперираните "Бъдеще за всички". "Става дума за медикамента "Майфортик"

Българският дизайнер Живомир Домусчиев е обличал Ел Фанинг и Дженифър Лопес Виктория СТОЯНОВА С уникално българско творение, поп величието Лейди Гага се появи в клипа към последната си песен, разбра "България днес". Парчето в колаборация с поп идолът Ариана Гранде излезе преди дни, а модни критици не пропуснаха да отбележат ексцентричното