Васил Божков прави музей от Телефонната палата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6182161 www.24chasa.bg
Телефонната палата е била купена от Васил Боков за 17,25 млн. евро.

От офиса на бизнесмена се въздържат от коментар, докато БТК не обяви официално победителя в наддаването

Васил Божков е новият собственик на Телефонната палата в София, научи в. “24 часа”.

Бизнесменът е купил емблематичната сграда в центъра на София на търг в сряда. Той е бил организиран по поръчка на досегашния собственик на Телефонната палата - БТК.

Явили са се трима купувачи, съобщиха запознати със сделката.

Наддаването е започнало от 14 млн. евро, като е имало стъпки за покачване на цената. Всеки от участниците е подавал офертите в затворени пликове.

Васил Божков е спечелил търга с цена от 17,25 млн. евро. От офиса на бизнесмена се въздържаха в четвъртък от коментар, докато БТК не обяви официално името на победителя.

От телекома потвърдиха, че е имало търг, но информацията кой го е спечелил ще бъде обявена официално в следващите дни.

Търгът за Телефонната палата бе насрочен в началото на март, а продажбата бе поверена на консултантската компания “Фортън”.

Сградата има 6 етажа с разгъната застроена площ 13 400 кв. м, 3000 кв. м подземно ниво, а прилежащият терен е 4100 кв. м. Кандидатите за участие в процедурата можеха да заявят интерес до 15 март.

При предишните опити за продажба се говореше, че Телефонната палата ще стане хотел, офис или търговски център. Липсата на собствен паркинг обаче е един от недостатъците. Освен това палатата е паметник на културата, което означава, че всякакви промени ще трябва да се съгласуват с Националния институт за недвижимо културно наследство.

Преди близо 10 г. БТК реши да продаде 600 имота. Тогава за Телефонната палата цената варираше от 16,8 млн. до 22 млн. евро. Дори се появи купувач - ирландската “Уест инкорпорейтид” с цена 22,5 млн. евро. До сделка обаче не се стигна, защото купувачът не плати.

През 2013 г. отново се появи информация, че се водят преговори с международни вериги хотели, които да вземат палатата. Тогава спряганата цена бе 20 млн. евро.

Вероятно Васил Божков ще превърне Телефонната палата в музей, каквато дългогодишна мечта има той като един от най-известните у нас колекционери.

Бизнесменът притежава една от най-богатите частни колекции, в нея има над 200 златни, сребърни, бронзови и керамични съдове от различни епохи. Божков е основател и на фондация “Тракия”, която се занимава с организиране и подпомагане на издирването и опазването на културни ценности, финансира и археологически разкопки.

През януари 2007 г. частната колекция на Божков бе изложена и в Европарламента в Брюксел. Самият бизнесмен се сля дискретно с гостите си и изслуша словата на тогавашния зам.-министър на културата Иван Токаджиев, на акад. Светлин Русев и проф. Иван Маразов. Под нито един от експонатите, които предизвикваха всеобщо възхищение, също не бе отбелязано, че са от частната му колекция.

От 3 до 5 милиона евро струва на аукцион всеки един от 20-те антични ритона на Васил Божков, които бяха изложени в Националния исторически музей. Тези древни чаши за вино са неговата голяма страст

Той показа общо 220 великолепно реставрирани вази, гривни, шлемове, фиали, чаши, златен венец и златна маска в изложбата “Тракия и древният свят (ХV-I в. пр. Хр.)”. Някои митове, изобразени върху предметите, за първи път се срещат в иконографията на древния свят, подчерта кураторът проф. Иван Маразов.

100 от скъпоценните предмети са били показвани в Москва и тогава са били застраховани за 53 млн. евро. Директорът на НИМ Божидар Димитров дори се пошегува, че тяхната сбирка плюс тази на Археологическия музей са равни по стойност с колекцията на бизнесмена.

Архитекти и строители твърдят, че Телефонната палата е изключително подходяща за  музей. Сградата разполага с големи помещения, които лесно може да бъдат превърнати в изложбени зали. Стълбищата са достатъчно широки и могат да поемат повече посетители.  В момента в Телефонната палата се намира изложбената зала “Виваком арт хол”, както и две заведения.

Трима бизнесмени имат разрешителни

“Има 3 разрешителни за частни музеи, но досега такива още няма. Те са издадени от Министерството на културата на Васил Божков, братя Бобокови и Димитър Иванов. Чух обаче, че наскоро ще отвори един, няма да кажа кой - още е тайна”, сподели пред “24 часа” акад. Светлин Русев.

Той единствен у нас има т.нар. социализирана колекция, която няма статут на музей, но е достъпна за публиката - това е дарението на родния му град Плевен и “Ателие колекция Светлин Русев”, в която могат да се видят над 450 експонати - уникати от античното и средновековното изкуство до картини от най-ценените български и чуждестранни художници (в депото има още над 1000). Но сбирките му нямат статут на музей.

“Не съм и искал. Защо ми е? Има куп изисквания - сграда, бюджет, инвестиции, много е сложно, много бумащина, а и държавата да контролира какво излагам”, обясни Светлин Русев.

Такъв статут не е искал и Боян Радев - той обаче има своя зала с дарения в НИМ. Димитър Иванов показва част от колекцията си във Военноисторическия музей.

Васил Божков често гостува с експонати от своята колекция в световни изложби. За нея се грижи известният изкуствовед проф. Иван Маразов. Братя Бобокови от години мечтаят за нумизматичен музей, събират уникална колекция и имат прекрасна сграда в центъра на Русе.

Ако има друг пример за частна експозиция, това е “Музейко” на фондация “Америка за България”, но той е със статут на детски научен център.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нелепо припознаване става причина за смъртта на сириеца Локман Ибрахим. Според криминалисти наемникът, изпратен от хора на ВИС-2, е трябвало да убие брат му Бахзад, сочат от МВР за един от босовете на контрабандните канали у нас. Самата екзекуция е извършена късно вечерта на 19 юли 2004 г. Куршумите застигат 37-годишния сириец с български паспорт

Богдан и Янко с обща кръвоносна система, единият е добре, другият - в кома Борислав РАДОСЛАВОВ Сиамските близнаци са под ключ в социален дом в Бургас. До тях не се допуска никой друг освен семейството и всякаква информация за състоянието им е забранена. Това показа проверка на "България Днес". Богдан и Янко се родиха през август 2016 г.

Нова серия финансови проблеми и дела заплашват богатството на Ветко Арабаджиев, показа проверка на "България Днес". След обвиненията за пране на пари и последвалия запор на част от богатството му за олигарха са се присетили от НАП и руският гражданин Семьор Данилюк. Заради неплатени дългове и данъчни задължения приходната агенция и чужденецът са