Прокурорска проверка какво тече от чешмите (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6182251 www.24chasa.bg
Зам. главен прокурор Ася Петрова

Върховната административна прокуратура (ВАП) разпореди на главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев да провери дали водата за питейно-битови нужди у нас е безопасна.

Обвинители, чийто шеф е зам.главният прокурор Ася Петрова, се самосезирали от медийни публикации, че превишени стойности на естествен уран има във водоизточниците в Хасково и Първомай.

“Водата за питейно-битови нужди е основна жизнена потребност. Водата заема място при стоките и услугите, без които е немислимо съществуването на отделния индивид”, казват от прокуратурата.

До 22 май Кунчев ще уведоми прокуратурата за мерките, с които държавата контролира водата, и тези срещу регионалните здравни инспекции (РЗИ) у нас.

Министерството на здравеопазването обаче съобщи, че не е открито съдържание на уран над нормите в питейната вода в Първомай. Това станало ясно от окончателните резултати на Националния център по радиобиология и радиационна защита.

Експертите изследвали 18 проби от вода в Първомай и селата Крушево, Православен, Бяла река, Караджалово, Градина, Милево, Белозем и Борец.

На министъра на здравеопазването Илко Семерджиев било докладвано, че в нито една от пробите няма наличие на уран, което да надвишава границата от 0,03 мг/л.

По-рано районната прокуратура в Хасково започна разследване срещу длъжностни лица, които са укрили информация за уран в питейната вода в областния град. Прокурорската проверка досега е установила, че има доказателства за престъпление, тъй като тревожните данни за водата били известни от края на септември м.г.

Че радиоактивна вода тече от чешмите в Хасково, се разбра дни преди Великден. Тогава местните власти препоръчаха водата да не се пие и да не се готви с нея. Спрени бяха и опасните кладенци.

Резултати за качеството на водата все още не са съобщавани. Освен в РЗИ - Хасково, тестове се правят и в специализирана столична лаборатория.