Експертна комисия е избрала новия изтребител, чака се решение на МС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6187420 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Междуведомствена работна група е приключила обобщаването на предложенията за придобиване на нов тип боен самолет, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Кой е победителят обаче ще стане ясно в сряда след заседанието на МС.

Оферти за доставка на съвременни мноцелеви изтребители са подали Португалия с логистичен пакет САЩ, Швеция и Италия.

Междуведомствената работна група бе назначена със заповед на министър-председателя Бойко Борисов по време на втория си мандат и с председател командирът на ВВС ген. Цанко Стойков.

В рамките на правомощията си работната група обобщи постъпилите предложения и изготви протокол, който ще бъде представен на правителството за вземане на решение за продължаване на процедурата, се казва в съобщението.

Окончателното публикуване на резултатите от конкурса ще стане след приемането им от Министерския съвет, който ще даде мандат за водене на преговори.

За осигуряване на прозрачност и приемственост в сферата на отбраната служебното правителство е готово да предостави резултатите от работата на междуведомствената група на парламентарните сили в 44-тото Народно събрание.

Инвестиционният проект за придобиване на нов тип боен самолет беше утвърден с решение на МС от 1 април 2016 г. На 13 март 2017 г. МО отвори три оферти - за употребявани F-16 MLU от Португалия и САЩ, за употребявани Eurofighter Typhoon от Италия и новопроизведени Gripen C/D от Швеция. България търси доставката на осем многоцелеви изтребители на първи етап и на още толкова машини от същия тип към 2022 г. Първият етап на проекта се оценя на 1.5 млрд. лева.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

9-килограмов пъпеш отгледаха в свиленградското село Сладун! Сладкият плод е дълъг близо половин метър и е един от най-големите родни екземпляри. Пъпешът израства толкова великански в дома на 72-годишната Гина Койнова. Пенсионерката нито знае сорта на гиганта, нито как е успял да достигне колосалните си размери.

"Раната започна да зараства, но белегът ще остане за цял живот. Не само като тежък спомен, но и като резка на ухото ми." Това заяви пред "България Днес" отец Иван няколко дни след като разбеснял се мъж нападна хора в приюта му в софийското село Нови хан. При злополучното нападение беше засегнато ухото на духовника,

Най-трудното нещо в света! Така човекът амфибия Яне Петков от Сандански определя новото си екстремно предизвикателство. На 7 септември т.г. той ще бъде спуснат в басейн с олимпийски размери, като ще бъде закопчан с белезници и с тежести, напъхан в чувал, който ще бъде завързан. Целта на Петков е да изплува жив от трудната ситуация.