Експертна комисия е избрала новия изтребител, чака се решение на МС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6187420 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Междуведомствена работна група е приключила обобщаването на предложенията за придобиване на нов тип боен самолет, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Кой е победителят обаче ще стане ясно в сряда след заседанието на МС.

Оферти за доставка на съвременни мноцелеви изтребители са подали Португалия с логистичен пакет САЩ, Швеция и Италия.

Междуведомствената работна група бе назначена със заповед на министър-председателя Бойко Борисов по време на втория си мандат и с председател командирът на ВВС ген. Цанко Стойков.

В рамките на правомощията си работната група обобщи постъпилите предложения и изготви протокол, който ще бъде представен на правителството за вземане на решение за продължаване на процедурата, се казва в съобщението.

Окончателното публикуване на резултатите от конкурса ще стане след приемането им от Министерския съвет, който ще даде мандат за водене на преговори.

За осигуряване на прозрачност и приемственост в сферата на отбраната служебното правителство е готово да предостави резултатите от работата на междуведомствената група на парламентарните сили в 44-тото Народно събрание.

Инвестиционният проект за придобиване на нов тип боен самолет беше утвърден с решение на МС от 1 април 2016 г. На 13 март 2017 г. МО отвори три оферти - за употребявани F-16 MLU от Португалия и САЩ, за употребявани Eurofighter Typhoon от Италия и новопроизведени Gripen C/D от Швеция. България търси доставката на осем многоцелеви изтребители на първи етап и на още толкова машини от същия тип към 2022 г. Първият етап на проекта се оценя на 1.5 млрд. лева.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда

С условни присъди се разминаха шестима граничари, обвинени, че са прибирали подкупи, за да пропускат безпрепятствено камиони и автобуси през ГКПП Малко Търново. Като виновни за участие в престъпна банда за взимане на рушвети са признати Кирил Костов, Благой Димитров, Сергей Атанасов, Петко Грудов, Георги Ташев и Денис Юсеин

Невърнат дълг на сръбския кримитип Дарко Таминджич е най-вероятната причина за разстрела на столичния бизнесмен Любомир Пенев. В това са убедени хора, близки до разследването на кървавата трагедия от далечната 1999 г. Както повечето поръчкови покушения в годините на прехода и това до ден днешен не е разкрито