Експертна комисия е избрала новия изтребител, чака се решение на МС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6187420 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Междуведомствена работна група е приключила обобщаването на предложенията за придобиване на нов тип боен самолет, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Кой е победителят обаче ще стане ясно в сряда след заседанието на МС.

Оферти за доставка на съвременни мноцелеви изтребители са подали Португалия с логистичен пакет САЩ, Швеция и Италия.

Междуведомствената работна група бе назначена със заповед на министър-председателя Бойко Борисов по време на втория си мандат и с председател командирът на ВВС ген. Цанко Стойков.

В рамките на правомощията си работната група обобщи постъпилите предложения и изготви протокол, който ще бъде представен на правителството за вземане на решение за продължаване на процедурата, се казва в съобщението.

Окончателното публикуване на резултатите от конкурса ще стане след приемането им от Министерския съвет, който ще даде мандат за водене на преговори.

За осигуряване на прозрачност и приемственост в сферата на отбраната служебното правителство е готово да предостави резултатите от работата на междуведомствената група на парламентарните сили в 44-тото Народно събрание.

Инвестиционният проект за придобиване на нов тип боен самолет беше утвърден с решение на МС от 1 април 2016 г. На 13 март 2017 г. МО отвори три оферти - за употребявани F-16 MLU от Португалия и САЩ, за употребявани Eurofighter Typhoon от Италия и новопроизведени Gripen C/D от Швеция. България търси доставката на осем многоцелеви изтребители на първи етап и на още толкова машини от същия тип към 2022 г. Първият етап на проекта се оценя на 1.5 млрд. лева.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Хиляди протестиращи хотелиери и ресторантьори окупираха парламента и Министерски съвет и блокираха движението на Орлов Мост. Демонстрацията се състоя въпреки постигнатото споразумение с Министерството на финансите, според което Наредбата за въвеждане на софтуерите за управление на продажбите се отлага с 6 месеца

Откриха лек срещу коронавируса! Китайските молекулярни биолози са установили, че едно от антителата, открито по време на епидемията от атипичната пневмония от 2003 година, може да неутрализира новия вирус. Според учените това ще позволи достатъчно бързо да бъдат създадени първите ефикасни средства за потушаването на епидемията

Бебе почина само два дни след раждането си. На 23 януари следобед в монтанската многопрофилна болница се ражда здраво момченце. Два дни всичко е наред, но през нощта срещу третия нещо се случва, в резултат на което детето почива. Бременността на майката Изабела протича нормално, в деветия месец получава болки и е приета в лечебното заведение