Международният славянски съвет: Без нови разделителни граници в Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6187728 www.24chasa.bg

Да съхраним духовните ценности на нашите общества, призоваха представители на 8 държави на конференция в София

Ръководители на славянските комитети от осем страни – Беларус, България, Полша, Русия, Сърбия, Словакия, Украйна и Чехия, подписаха от името на Международния славянски съвет възвание за обединяване усилията на славянските народи в борбата за един по-справедлив и мирен свят.

Това стана в рамките на четвъртата международна конференция "Славянска духовност и национална идентичност" в петък и събота в София. Организатори са Славянското дружество в България и Национално движение "Русофили".

Възванието е адресирано до президентите на славянските страни, до държавните дейци, активистите и привържениците на славянското движение. То призовава за превръщане на славянската идея в реална обединителна и стабилизираща духовна сила, за включване на славянския свят във функционирането на Обединена Европа и утвърждаване на славянската духовност като обща цивилизационна матрица.

Да не се допускат нови разделителни граници на Стария континент и между славянските народи, както и да се противодейства на опитите за трансформиране на славянските общества в примитивен политически инструмент за обработка на общественото мнение в полза на корпоративни, егоистични и геополитически интереси на великите държави, се казва още в документа. Авторите настояват да се съхранят и предадат на поколенията традиционните за славянските народи ценности и добродетели като чувство за колективизъм, съборно начало, благотворителност, милосърдие, благоразумие, солидарност и взаимопомощ.

С доклади и научни съобщения в конференцията, посветена на славянската идея, участваха Олег Грачев – член на Президиума на Международния славянски съвет и член на ръководството на Украинския славянски комитет, Барбара Кригер – член на Президиума на Международния славянски съвет и зам. председател на Полския славянски комитет, доц. Ян Минарж – член и вицепрезидент на Международния славянски съвет и на Чешкия славянски комитет, д-р Дагмара Боллова – член на Президиума на Международния славянски съвет и зам.-председател на Словашкия славянски комитет, проф. Сергей Костян – вицепрезидент на Международния славянски съвет.

От българска страна доклади и научни съобщения представиха Николай Малинов – член на Международната славянска академия на науката, изкуството и културата и председател на НД "Русофили", Стоил Фердов – член на Международната славянска академия на науката, изкуството и културата и председател на Славянското дружество в България, проф. Захари Захариев – председател на фондация "Славяни", проф. Орлин Загоров, Минчо Минчев – гл. редактор на в. "Нова зора", проф. Ваня Добрева, д-р Георги Димов, ген. Емил Миланов.

Специално приветствие към форума изпрати вицепрезидентът Илияна Йотова.