Закон за височината на софийските небостъргачи пише общината (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6187817 www.24chasa.bg
ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА

Не трябва да запушват гледката към Витоша

Столицата с наредба за поддържане на историческите сгради

Промени в закона за застрояването на столицата трябва да въведат ограничение за максималната височина на небостъргачите в София.

Това обявиха кметът на столицата Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков на дискусията TREND: Идеалният дом на бъдещето, която организираха „24 часа“ и списание „Идеален дом“ със съдействието на „Оргахим“, „Идеал Стандарт“,BLD, Unique Estates, "ГС Строймаркет“, радио FM+ и фирма „Кнауф“.

Промените в закона вече се подготвят в общината и от арх Здравков, обясни Фандъкова. Най-важното в тях били регламентите за височината на сградите. Ще отпадне възможността за неограничени параметри, която съществува в момента, допълни кметицата на София.

„Подходът за много високо строителство в София не е много удачен. Първата на арх. Захариев е 125 метра, одобрих една за 202 метра, тръгваме по пътя на арабските шейхове, които се състезават кой ще построи най-високата сграда. Трябва да има ясни регламенти за височината на сградите. Комплексните градски центрове и зони позволяват тези пробойни в тортата. Трябват спешни законови промени, за да определим местата, където очакваме да се случват тези сгради. Ако имаме ясни правила няма да има въпроси. Характерната височинта за София е 75 метра, 125 е следващата стъпка. Може и повече, но това трябва да става в крайните части на града. Височината и формата трябва да осигуряват гледката към Витоша, а не да я затварят“, коментира арх. Здравко Здравков подготвяните промени.

Във всеки голям и развиващ се град има място за високите сгради, но това трябва да е много внимателно и премислено, каза още Фандъкова. Вероятно ще има няколко зони за такива сгради.

"Ако забодем високи сгради на Лозенския хълм, аз трябва да си ходя оттук", заяви пък Здравков. Според него зони за небостъргачи ще има след сегашния "Люлин" при продължение на метрото. Там можел да се направи квартал от високи сгради като парижкия "Дефанс".

Не може подобни ситита да се насочват само административно, те се диктуват от интереса на пазара, коментира плановете арх. Ангел Захариев. Новите модели са да се насърчават мултифункционалните зони, в които има офиси, жилища, магазини, допълни той.

103 са издадените разрешения високо строителство в София, съобщи още кметът на столицата и допълни, че за градът не е добре да се налагат мораториуми върху строителството, защото това ще спре развитието му.

В момента вече има частен интерес да се финансират нови метростанции на метрото, съобщи още Фандъкова.

Столицата подготвя наредба, с която да се подкрепят собствениците на исторически сгради да ги подържат. Ако трябва и ще ги задължим да го правят, каза Фандъкова. За целта се ползвал опита на Париж.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

ДесиСлава строши кантара, певицата удари 90 кила  ДесиСлава е победителка в антикласация за най-тежка фолкаджийка. Певицата, която от няколко години води тежка битка с килограмите, почти превъртя кантара и тежи над 90 килограма, отбелязаха наблюдателни нейни почитатели. Положението й се усложни в последната една година,

Нелепо припознаване става причина за смъртта на сириеца Локман Ибрахим. Според криминалисти наемникът, изпратен от хора на ВИС-2, е трябвало да убие брат му Бахзад, сочат от МВР за един от босовете на контрабандните канали у нас. Самата екзекуция е извършена късно вечерта на 19 юли 2004 г. Куршумите застигат 37-годишния сириец с български паспорт

Богдан и Янко с обща кръвоносна система, единият е добре, другият - в кома Борислав РАДОСЛАВОВ Сиамските близнаци са под ключ в социален дом в Бургас. До тях не се допуска никой друг освен семейството и всякаква информация за състоянието им е забранена. Това показа проверка на "България Днес". Богдан и Янко се родиха през август 2016 г.