Мними инвестиции на дружества надували цената на газа (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6188006 www.24chasa.bg
Журналисти чакат пред КЕВР зам.главния прокурор Борислав Сарафов и агентите на ДАНС СНИМКА: Алексей Димитров

Спецзвеното “Антикорупция” образува дело срещу членове на КЕВР, все още няма обвиняеми

Докато членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заседаваха по жалби на потребители, сградата на “Дондуков” №8 бе атакувана в ранния следобед в понеделник от прокурори и агенти на ДАНС. Влизането им в КЕВР е заради дело срещу членове на комисията за престъпление по служба. То е поето от спецзвеното “Антикорупция”.

От комисията казват, че секретарка е влязла на заседанието, за да съобщи за “гостите”, и председателят Иван Иванов е напуснал. Останалите продължили да се занимават с жалбите.

Борислав Сарафов

“Разследването

е за длъжностни

престъпления,

извършени в предходен период. В момента то не включва дейността на настоящия състав на комисията. Но не изключвам да се разпростре и върху по-голям период, включително и сега”, каза зам. главният прокурор Борислав Сарафов. Той лично ръководеше екипа от прокурори и агенти, които влязоха в комисията. Около 16 ч Сарафов си тръгна от КЕВР. Половин час след него и служителите на ДАНС, но без да изнасят документи.

По думите на Сарафов разговаряли с шефа на регулатора и експерти и уточнявали детайли.

В най-общи линии разследването било за бездействие и неупражнен контрол върху сключени неизгодни договори. Според Сарафов така членове на КЕВР “увредили финансово националния интерес”. “Размерите на щетите още не може да се кажат, защото разследването е в начален етап”, каза зам. главният прокурор.

На въпрос дали то се отнася до дейността на членове на КЕВР по времето на предишния шеф Ангел Семерджиев, Сарафов отказа подробности.

Делото било образувано след сигнал до главния прокурор от 16 януари 2017 г.

Сотир Цацаров го разпределил на спецзвеното “Антикорупция”. Сигналът бил изпратен още до председателя на парламента, министъра на вътрешните работи и до шефа на ДАНС. “Нали не очаквате да кажа името на човека, за да бъде упражнен натиск върху него”, уточни Сарафов.

След като проверили твърденията, прокурорите образували дело.

То се води в няколко посоки.

Едната е дали членовете на КЕВР са контролирали изпълнението на основни елементи от бизнес програмите на газоразпределителните дружества, обясниха от прокуратурата. Разследващите трябва да изяснят и дали действително инвестициите, които тези дружества са направили, отговарят на заявените от тях и утвърдени от КЕВР. Години наред регулаторът определя висока норма на възвръщаемост (печалба) на газовите компании тъкмо заради инвестициите им в газовата мрежа.

Изпълнението на тези задължения - контрол за съответствие на действително направени инвестиции в газоразпределителните мрежи със заявените в утвърдените от КЕВР бизнес планове,

има пряко

отношение върху

цената на газа

за крайния потребител, казаха от прокуратурата.

Разследването ще се занимава и със станалото през март 2015 г. вливане на търговски дружества в “Софиягаз”, впоследствие преименувано на “Овергаз мрежи” АД. Прокурорите ще изясняват дали действията на членовете на КЕВР не са довели до запазване на необосновано високата продажна цена на газа.

Друга насока на разследването е свързана с подадена на 20 януари 2011 г. от “Овергаз Инк”АД жалба до комисията (тогава се нарича ДКЕВР) срещу “Булгартрансгаз” ЕАД. Тя е за непредоставяне на достъп до газопреносната система и до газохранилището “Чирен”.

“В задълженията на регулатора е да разглежда жалби и да се произнася по тях в двумесечен срок”, обясниха от прокуратурата. Въпреки че били сезирани в законния срок, членовете на комисията не се произнесли по жалбата и не взели каквото и да е решение.

Това обаче е довело до образуване на дело за злоупотреба с господстващо положение пред Европейската комисия срещу Българския енергиен холдинг (БЕХ), “Булгаргаз” ЕАД и “Булгартрансгаз”. Делото все още не е приключило. Глобата може да е до 10% от оборота на Българския енергиен холдинг, което е до 200 млн. евро.

“От бездействието на длъжностни лица от ДКЕВР, които заемат отговорно служебно положение, могат да настъпят немаловажни вредни последици - както налагане на финансови санкции, така и

разстройване на

енергийната

система на

държавата”,

твърдят от прокуратурата.

Друга насока на разследването е да се прецени дали няма извършено престъпление и при последното определяне на цените на газа, топлоенергията и водата в София. То доведе до значителен скок на цените за крайния потребител, припомниха от прокуратурата.

Ще се изяснява дали има действителна обоснованост на цените от страна на крупните енергийни доставчици.

“Ние разследваме дейността на държавния орган, а не на частни търговски дружества”, уточни Борислав Сарафов. Така той отговори на въпрос защо разследването срещу членове на КЕВР е седмица след като стана ясно, че собственикът на “Овергаз” Сашо Дончев се е опитвал да оказва натиск върху главния прокурор.

В четвъртък 6-има членове на ВСС ще искат проверка по случая.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Издатели изненадани, че писали на президента

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Селекционерът Димитър Пенев и няколко човека от делегацията на България се почерпили с вино за $169 бутилката след победата на България над Франция с 2:1 на "Парк де Пренс". Това разкри пред колекционерското издание "Господ е българин" коментаторът Петър Василев. Президентът на БФС Валентин Михов организирал специална вечеря по повод успеха в

В турска болница е приет Димитър Желязков, след като здравето му сериозно се е влошило, научи "България Днес". Хоспитализирането на Митьо Очите се оказва основната спънка за връщането му в България, разкриват негови приближени. Несебърският Ал Капоне бе заловен край тузарски хотел в Истанбул в началото на август.

Има диплома Оперната певица лекува с космическа енергия Оперната певица Весела Нейнски владее техниките на хипнозата, научи "България Днес". Участничката във "ВИП брадър" е сертифициран терапевт от Българската асоциация по хипноза и хипнотерапия, показа проверка на вестника. Самата Нейнски признава, че е вкарвала много хора в транс.