Пенсионерите ще доплащат за изработката на зъбните протези

https://www.24chasa.bg/novini/article/6194019 www.24chasa.bg
Илко Семереджиев СНИМКА: Надежда Гърбова

Изработката на плаковите зъбни протези, които здравното министерство обяви преди седмица, че ще станат безплатни за възрастни хора над 65 г., всъщност ще се доплаща.

Законът за здравното осигуряване предвижда покриване само на дейността на зъболекарите. Затова трудът на зъботехниците ще се доплаща от пенсионерите.
Това обяви здравният министър Илко Семерджиев при отчета на свършената работа.

"Законът за здравното осигуряване предвижда в своя чл. 45 единствено покриване на денталната част, не на зъботехническата. Ето защо, без никакво доплащане ще бъде услугата при денталния лекар. Но стойността на самата протеза следва да бъде покрита и това ще бъде т. нар. доплащане, поради невъзможност това да се осигури по законов път. Ако следващият екип на министерството, който ще има зад гърба си парламент, реши да промени това, може спокойно да го направи така, че да помогне на хората в напреднала възраст при изработването на плакови протези при зъботехническите лаборатории", каза той.

Най-напред новата услуга ще бъде включена в пакета услуги за възрастните над 75 години, които от 1 юли ще могат да се възползват от нея. За хората от 70 до 75 г. и от 65 до 70г. това ще се случи поетапно съответно от 1 януари и 1 юли 2018 г.
Средствата за покриване на денталната дейност са от резерва в бюджета на здравната каса. Заделената сума е 20 млн. лв.

Анексът към Националния рамков договор за денталните дейности за 2017 г., регламентиращ новата услуга е почти готов и предстои да бъде подписан, а наредбата към него ще бъде обнародвана в "Държавен вестник" на 3 май, заяви Семерджиев. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона