Пенсионерите ще доплащат за изработката на зъбните протези

https://www.24chasa.bg/novini/article/6194019 www.24chasa.bg
Илко Семереджиев СНИМКА: Надежда Гърбова

Изработката на плаковите зъбни протези, които здравното министерство обяви преди седмица, че ще станат безплатни за възрастни хора над 65 г., всъщност ще се доплаща.

Законът за здравното осигуряване предвижда покриване само на дейността на зъболекарите. Затова трудът на зъботехниците ще се доплаща от пенсионерите.
Това обяви здравният министър Илко Семерджиев при отчета на свършената работа.

"Законът за здравното осигуряване предвижда в своя чл. 45 единствено покриване на денталната част, не на зъботехническата. Ето защо, без никакво доплащане ще бъде услугата при денталния лекар. Но стойността на самата протеза следва да бъде покрита и това ще бъде т. нар. доплащане, поради невъзможност това да се осигури по законов път. Ако следващият екип на министерството, който ще има зад гърба си парламент, реши да промени това, може спокойно да го направи така, че да помогне на хората в напреднала възраст при изработването на плакови протези при зъботехническите лаборатории", каза той.

Най-напред новата услуга ще бъде включена в пакета услуги за възрастните над 75 години, които от 1 юли ще могат да се възползват от нея. За хората от 70 до 75 г. и от 65 до 70г. това ще се случи поетапно съответно от 1 януари и 1 юли 2018 г.
Средствата за покриване на денталната дейност са от резерва в бюджета на здравната каса. Заделената сума е 20 млн. лв.

Анексът към Националния рамков договор за денталните дейности за 2017 г., регламентиращ новата услуга е почти готов и предстои да бъде подписан, а наредбата към него ще бъде обнародвана в "Държавен вестник" на 3 май, заяви Семерджиев. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световният номер едно в тениса Новак Джокович разкри коя е тайната на успеха му. Сърбинът се върна на върха в световната ранглиста, след като спечели "Аустрелиън Оупън". "Семейството е основата на успеха и баланса в живота - сподели Ноле. - Йелена ми помогна особено в емоционален план след операцията

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Националът Спас Делев се сдоби с нова татуировка. Рисунката е ниско долу на левия му крак. Поредният татус по тялото на футболиста се намира точно под този на футболна топка.  Нападателят посети студиото в понеделник. Каква е новата рисунката засега не е ясно. До момента Делев има над 10 татуировки по себе си