Цацаров за “ЦУМ гейт”: Не съм ходил на тайна среща, не съм нарушил закона (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6194228 www.24chasa.bg
Ясен Тодоров, Сотир Цацаров и Лозан Панов на заседание на Висшия съдебен съвет.

ВСС отказа проверка за случая

“На никого не е упражняван от мен натиск, нито са отправяни заплахи. Лицата, с които сме се срещали, не са обвиняеми, не са подсъдими, не са криминално проявени. Не съм отишъл на тайна среща, беше в центъра на София. Няма от какво да се срамувам. Не съм нарушил закона и служебните си задължения. Чужди сценарии и постоянните им сценаристи няма да коментирам.”

Това обясни пред Висшия съдебен съвет (ВСС) главният прокурор Сотир Цацаров за срещата му с бизнесмените Сашо Дончев и Георги Гергов, станала известна като “ЦУМ гейт”.

За проверка на фактите около срещата настояваха 6-има членове на ВСС, сред които и шефът на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Със 17 гласа “против” съдебните кадровици обаче отказаха. Дебатите им минаха под знака на черни лебеди, съпруги и сценарии за дестабилизация на държавата.

“Репутацията на главния прокурор трябва да е безупречна и всяко основателно съмнение за нея трябва да бъде отстранено чрез проверка и даването на ясни отговори”, каза Калин Калпакчиев и посочи, че ВСС и друг път е проверявал подобни случаи, визирайки скандала със сочения за лобист в съдебната система Красимир Георгиев-Красьо Черния.

Камен Иванов извади друг аргумент: “ВСС е длъжен да провери на какво основание собственикът на “Овергаз”

Сашо Дончев нарича

главния прокурор

нахалник”

Цацаров реши да хвърли повече светлина за срещата: “Не съм упражнявал никакъв натиск върху наблюдаващия прокурор по проверка - сега вече досъдебно производство (за безстопанственост в КЕВР – б.р.). Напротив, отказал съм. Бих се срамувал, ако определени разследвания не биха се развивали в насоката, в която очевидно някои не желаят да се развият”.

“Какво е обсъждано, не разбрахме”, попита Панов. Цацаров, чийто стол е до този на шефа на ВКС, му отвърна: “Извинете, г-н Панов, не сте в положение да ме разпитвате. Едва ли на вас дължа обяснения. Не съм направил нищо. Не коментирам версията на един от участниците, който в три различни интервюта я смени (Сашо Дончев - б.р.). По време на избори не се е провеждала”.

Димитър Узунов обаче прочете “ЦУМ гейт” другояче. “Целта е главният прокурор да бъде дискредитиран и унижен.

Да му бъде влошен

авторитетът”,

добави представляващият ВСС и обясни, че вади заключението от изтекли в медиите стенограми между десните политици Радан Кънев, Христо Иванов, бизнесмена Иво Прокопиев и други, прочули се като “АРГО гейт”. Гневът му изведнъж се изсипа върху Панов: “Нямате свян да стоите до главния прокурор. Вие сте обсъждан за президент”, добави Узунов. Колегата му Ясен Тодоров го подкрепи: “Цели се 3-месечно безсъние на главния прокурор”.

Шефът на Върховния административен съд Георги Колев също се включи в дебатите: “Целта на предложението за проверка е дестабилизация, за да се създаде впечатление у външни наблюдатели, че тук не всички са с чисти ръце”. “Никой не е накарал насила Цацаров да иде на срещата. Откога задаването на въпроси на главния прокурор представлява дестабилизация на държавата?”, попита Панов.

Узунов обаче го върна на скандала “АРГО гейт”: “Вашата съпруга Бети ли е, Черен лебед ли се казва, не зная? Вие постоянно коментирате политически въпроси”. Панов не се поколеба да разкаже за семейния си живот:

“Да, имам съпруга,

тя е журналист,

списва немскоезично списание. Човек, доказал своя авторитет. В книгата на Юрген Рот за българските демони е сред героите – журналист, способствал за истинността. Изпълнявала е проекти на немското правителство. Подала е искова молба спрямо някои медии, в които бе обвинявана, че е убийца и какво ли не още, това е терминологията, която вие използвате. Може да направите проверка”.

В темата за семейството се включи и Цацаров. Той каза, че съпругата на Панов изобщо не е виновна да понася негативи от това, че той е публична личност. “Много е лошо да се посяга върху семейството. Моята съпруга също носи негативи”, каза Цацаров и припомни на Панов, че в стенограмите на “АРГО гейт” бившият министър на правосъдието и лидер на “Да, България” е казал, че съпругата на Панов е “черен лебед” (неочаквано препятствие, което се появява изневиделица, а след това всички се тюхкат, че не са го забелязали, според книгата на писателя Никълъс Талеб - б.р.).

“Длъжни сме да установим дали наистина е упражняван натиск спрямо г-н Дончев от г-н Цацаров, както той го е възприел”, каза Соня Найденова, опитвайки се да върне фокуса на дебатите.

Колегата ѝ Румен Боев защити Цацаров и предположи, че “ЦУМ гейт” иска да отслаби прокуратурата. “С едни такива дрязги и шеги и закачки кой в кой офис си е пил кафето обезверяваме колегите”, обобщи Боев.

След като мнозинството отказа проверка, Калпакчиев поиска ВСС да приеме декларация, че “поведението на Цацаров не е нарушение на етичните правила на магистратите и че всеки прокурор, съдия и следовател може да се среща с когото си поиска и това е лична тяхна работа”. Предложението обаче бе отхвърлено.

Преди да започне заседанието на ВСС, 10 момчета с клоунски маски и агнешки глави в ръце застанаха пред входа на сградата. Те не се представиха. Не казаха срещу какво протестират. След 10 минути младежите изхвърлиха животинските глави на троатора пред ВСС и се отдалечиха.