Демонстранти нахлуха в Събранието на Македония, бият депутати със столове (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6194336 www.24chasa.bg

Демонстранти нахлуха в Събранието на Македония и превзеха пленарната зала, където преди минути етническият албанец Талат Джафери  беше избран за председател на парламента и произнесе реч на албански, предава Радио „Свободна Европа“.

Стотина демонстранти са стъпили по седалките на парламента и пеят химна на Македония. Друга част от протестиращите се опитват да влязат в залата за пресконференции, където в момента се намира Зоран Заев, депутати от албанската ДСИ и журналисти.

Според „Свободна Европа“ атмосферата е много напрегната и демонстрантите се опитват да счупят бравата на вратата на залата за пресконференции. Навсякъде се чуват скандирания „Македония“, „Няма да ви се размине“, „Избори“, пеят се песни с обидно съдържание за албанците.

Протестиращи нахлуха в македонския парламент Снимки: Ройтерс
Протестиращи нахлуха в македонския парламент Снимки: Ройтерс

Демонстранти бият със столове депутати от СДСМ, предава македонското издание МКД. Окървавени са Зоран Заев, Дамян Манчевски, Максим Димитриевски, Оливер Спасовски, Петре Шилегов. Кореспондентът на изданието предава за „Фокус“, че се е чул изстрел от огнестрелно оръжие.

Раненият Зоран Заев (вдясно) СНИМКА: НОВА МАКЕДОНИЯ
Раненият Зоран Заев (вдясно) СНИМКА: НОВА МАКЕДОНИЯ

Полиция влезе в Събранието на Македония. Това съобщи за „Фокус“ главният редактор на македонското издание МКД – Александър Дамовски, който се намира в парламента на Македония. По негова информация са бити няколко депутати от ВМРО-ДПМНЕ заедно с лидера на Алианс за албанците д-р Зиедин Села.

Демонстранти нахлуха в Събранието на Македония, бият депутати със столове (видео)

Протестите се организират от Гражданското сдружение "За единна Македония" от края на месец февруари. Те протестират всеки ден и искат провеждане на нови предсрочни парламентарни избори. Пред влезлите в парламента говорят лидерите на гражданското сдружение. Депутатите от новото парламентарно мнозинство и известно време бяха заключени в стаята за пресконференции, заедно с група журналисти, но протестиращите успяха да влязат и някои са ударили Зоран Заев и депутати от неговата парламентарна група, предава БГНЕС.

Демонстранти нахлуха в Събранието на Македония, бият депутати със столове (видео)

Влизането в Народното събрание стана минути след като депутатите от Социалдемократическия съюз /СДСМ/ на Зоран Заев и народните представители от албанските партии избраха Талат Джафери за председател на македонския парламент.

Изборът стана след като председателстващият днешното заседание Трайко Веляновски прекрати заседанието, но в пленарната зала останаха депутатите от СДСМ и тези от албанските формации. За Джафери обаче не гласуваха депутатите от двете албански партии - Движението "Беса" и тези от ДПА. Той бе избран с 61 гласа в 120 местния парламент. СДСМ има 49 депутати, а партията на Али Ахмети ДСИ - 10 и Албанският алианс, който има само 3-ма народни представители.

В същото време депутатите от ВМРО-ДПМНЕ скандираха - "Това е държавен преврат". След като положи клетва Джафери се обърна на албански език към народните представители. След като депутатите от ВМРО-ДПМНЕ изпяха македонския химн депутатът от "Беса" Зекирия Ибраими поиска да бъде изпълнен и албанския химн. След това всички албански депутати започнаха да изпълняват албанския химн.

Припомняме, че през днешния ден СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ си отправиха поредните тежки обвинения. Зоран Заев предупреди партията на Груевски, че "парламентарното мнозинство ще избере председател на Народното събрание". От ВМРО-ДПМНЕ отговориха, че "амнистираният престъпник Заев се опитва да извърши държавен преврат и да създаде паралелни структури, защото е изнудван от чужденци и от наркобосове".

Гражданското сдружение "За единна Македония" публикува декларация с призив "всички граждани от всички краища на Република Македония да се съберат пред сградата на парламента в Скопие". Декларацията бе публикувана минути след като протестиращите влязоха в сградата на Народното събрание.