Ние, като производители на агнешко месо, не можем да определяме крайната цена. Тя се определя от прекупвачи, които купуват от нас живи агнета. С тези цени, на които те ги купуват в момента, не би било логично крайната цена в магазинната мрежа да е по-висока от 10-12 лв. Това каза за „Фокус“ Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите.
„Цените за Гергьовден при нас, производителите на живи агнета, са по-евтини от тези на Великден. И би било логично цената да не поскъпва в магазинната мрежа. Преди Великден беше 5 лв., сега е 4 лв. - 4,50 лв. Би било спекулация, ако в магазинната мрежа месото се продава по-скъпо“, посочи той. „Преди Великден и преди Гергьовден наистина има много силно търсене, но не трябва търговците да спекулират с това, че идва празник“, коментира Синапов. По думите би било спекулация, ако продавачите продават агнешкото по-скъпо, отколкото в дните преди Великден. „Ние, като производители на агнешко месо, не можем да определяме крайната цена. Тя се определя от прекупвачи, които купуват от нас живи агнета“, каза председателят на Националната асоциация на животновъдите. Според него на гърба на българските производители се продават новозеландски дълбоко замразени агнета и румънски агнета. „Преди Великден, а и сега наблюдавам магазините, денонощно се внасят от Румъния агнета, а никъде по магазините не видяхме „Произведено в Румъния“. Всичко се продава за българско“, съобщи Синапов.