Българи лежат за убийство в Гърция, жертвата им жива

https://www.24chasa.bg/novini/article/6201444 www.24chasa.bg
ИВО БОГДАНОВ Снимки: архив

- Парадокс в съдебната система: труп няма, убийци има. 

- Братя Богданови от Монтана прекарват 6,5 г. зад решетките, единият още е в килия

Една безпрецедентна в гръцката съдебна система история с жертви двама братя българи и един румънец взриви гръцкото общество.

Наложени са присъди от първа и втора инстанция в страната за убийство без откриване на труп на жертва, за която впоследствие става ясно, че е жива. Звучи невероятно, но е факт.

Главните лица, заплетени в този скандален казус, са двама братя от Монтана - Иво и Константин Богданови. Те са арестувани през 2010 година и

осъдени на доживотен

затвор за убийство и

грабеж на поляк

- строителен работник,

за когото се оказва, че е жив и работи на бензиностанция в гр. Триполи.

Този невероятен случай започна да се разплита през декември 2016 г., когато предполагаемият “убит” през 2010 г. поляк Ричард Ханускевич умира от естествена смърт в болницата на Триполи, или 6,5 години след като българите са осъдени и лежат вече в затвора.

Още по-сензационното е, че въпреки изминалите четири месеца от разкриването на истината

45-годишният Иво Богданов,

с доказана невинност,

продължава да лежи в затвора

на Маландрино.

Какво всъщност се случва?

През 2006 година полякът Ричард Ханускевич, живеещ в района Агия Пелагия на остров Китира и работещ от време на време селскостопански и строителни работи, се запознава и създава връзка със своя сънародничка, която работи в хотел на острова. Връзката им продължава до 2009 г.

Три месеца след тяхната раздяла - през септември 2009 г. - добре почерпен,

Ханускевич чупи прозореца на

автомобила на българина, с

когото мислел, че тя живее,

предизвиквайки щета на стойност около 300 евро. Разгневен и нищо неподозиращ за съмненията на поляка, българинът извиква полиция. След констатираното нарушение полицаите предложили двамата да се споразумеят помежду си, тъй като на острова няма съд и прокурор и процедурата е тромава.

В продължение на година българинът чакал за обезщетението, но полякът отказвал да му даде парите. Така една вечер през май 2010 г. Иво, придружаван от брат си Константин, който пристигнал на остров Китира преди месец, за да започне работа заедно с поляк на име Артур Бурзава, който трябвало да бъде преводач, отиват в къщата на 53-годишния тогава поляк. Искали да решат финансовите проблеми, тъй като имали информация, че полякът се готви да напусне острова. 

Съгласно обвинителния акт последвала разправия и Иво

Богданов ударил

с алуминиева

пръчка поляка

Ричард Ханускевич. После, както твърдят обвиняемите, като залог за изплащане от страна на поляка на дължимите 300 евро той дал един телевизор, едно DVD, един декодер, които българите пренесли в къщата, където живеели, за срок от десет дни, през които полякът обещал да изплати дълга си.

След случката

Ханускевич

изчезва от

о-в Китира

и оттогава не дава никакви признаци на живот.

На 7 юли 2010 г. обаче на острова пристига сигнал от полския Интерпол, осведомяващ гръцките власти, че полякът, на когото са изгубени дирите, е

бил убит и трупът

е затрит от тримата,

които са го посетили в къщата му, за да решат финансовите си различия два месеца преди това. Веднага полицаите на острова арестуват тримата обвиняеми. На острова се появява и екип от отдел “Убийства”, но при всичките си издирвания не намира никакъв труп.

Въпреки това тримата обвиняеми за предумишлено убийство и грабеж са вкарани в затвора “Коридалос” в Атина.

През декември 2011 г. се провежда и съдебен процес в Смесения одиторски съд на Пирея и с пределно мнозинство 4-3 обвиняемите са обявени за виновни, като получават:

двойна доживотна

присъда (затвор)

за българина Иво

Богданов и по една доживотна присъда за неговия брат Константин и поляка Артур Бурзава.

В Апелативния съд, който се свиква през юни 2015 г., присъдите са намалени. Двете доживотни на Иво стават една доживотна и шест години за грабеж, докато

другите двама са осъдени на

10 години за съучастие

в убийство и шест месеца за грабежа.

През декември 2016 година обаче става чудо. Установява се случайно, че “убитият” през 2010 година поляк през цялото това време е живял в Акадия и дори работел в бензиностанция на стария национален път Триполи - Спарта в района Дзива. През декември 2016 г. влиза за лечение в болницата на град Триполи, където умира от естествена смърт. Трупът му е разпознат от жена му и брат му.

От този миг започва втората голгота за невинните виновни.

Четири месеца след разплитане на “убийството” и при доказана невинност Иво Богданов продължава да лежи в затвора.

Според адвоката Йоргос Кацивас, защитаващ Иво Богданов, от тяхна страна е подадена

молба до

Върховния съд

с искане за

освобождаване

от затвора на Иво Богданов.  “За съжаление, бяха осъдени невинни хора на доживотен затвор, без да е намерен труп, без никаква находка, дори и никакви следи от документирани доказателства. За съжаление, не бе чуто мнението на защитата нито на първа, нито на втора инстанция”, заяви за в. “24 часа” адвокат Кацивас.

“Според гръцкото законодателство съдията има право по преценка и усмотрение дори и без наличие на труп да наложи доживотна присъда. В момента очакваме ДНК тест от Полша за потвърждаване на самоличността на починалия Ричард Ханускевич, независимо че е разпознат от близките му, но дотогава и до насрочване на ново дело за преразглеждане на шокиращия казус очакваме от Върховния съд да се издаде постановление за освобождаване на Иво Богданов”, допълни адвокат Кацивас.

От българското посолство в Атина също не стоят със скръстени ръце. Веднага са

поискали по официален ред

цялата преписка по казуса

от гръцките министерства – външно и съдебно, но до момента нямат отговор, а невинният Иво Богданов продължава да стои зад решетките.

В същото време семейството на Богданов в България е съкрушено и живее на прага на оцеляването. “Малката ми дъщеря почти не познава баща си, а синът ми на 20 години получи инсулт от силния стрес. Беше студент по ядрена физика, но след инсулта не може да продължи образованието си. В момента работи на две места - и през деня, и вечерта, за да се издържаме”, сподели през сълзи съпругата на Иво Богданов - Снежина, която разчита само на малката си заплата.

Константин Богданов - единият от осъдените, който вече е лежал пет години в затворите на Домокос и през юни 2015 г. излиза от затвора, се свърза с в. “24 часа”, като

поиска да се

даде гласност на

отчаянието им

за освобождаване от затвора на брат му, който вече 6,5 години лежи невинен зад решеките. 

Що се отнася до обезщетението, което Иво Богданов и останалите лежали в затвора може да поискат, след като бъдат обявени за невинни - то се изразява в нищожната сума от 30 евро за всеки ден, прекаран в затвора, уточни за “24 часа” адвокат Кацивас. А по въпроса за моралните травми, нанесени на семейството и невинните виновни, няма институция, която да плати за това.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът Диян Мачев стана неузнаваем, видяха папараците на "България Днес". Джобносантиметровият комик пусна такава брада, че дори най-големите му почитатели трудно го разпознават на улицата. Дидо стана популярен като водещ на забавната тв игра "Семейни войни" и бе обявен за българския Дани де Вито, заради приликата си с американския актьор.

Расистки скандал беляза дербито между "Манчестър Сити" и "Манчестър Юнайтед" от Висшата лига. Феновете на "гражданите" са отправяли обиди към халфа на "червените дяволи" Фред . Инцидентът стана, когато той се опитваше да изпълни ъглов удар през второто полувреме. Към него освен обиди полетяха и предмети. Един от тях го удари

 Притежава цяла серия банкноти с цар Борис III        Българин пази уникална колекция от над 1000 български монети, сред които от 1879 г. до наши дни. Сред тях е и първата монета, на която пише "България". Притежател на безценната колекция е Костадин Везьов, който от близо две десетилетия живее в САЩ. Той е и човекът, който през 2016 г.