Обущарят тотомилионер: Продължавам да копая градинката си в Съединение (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6207266 www.24chasa.bg
Тодор и съпругата му Елена в двора, където отглеждат всякакви зеленчуци.

Тодор Крантов пускал по 2 фиша седмично, понякога давал последните си пари

Сега ще остави малко за себе си, другите ще даде на децата. Разчита на тях да ги вложат разумно

Щях да припадна от вълнение, когато и 6-те ми числа излязоха. Надявах се да ударя голяма печалба през всичките 58 г., откакто играя тото, но никога не съм очаквал такава сума.

Скромната къща на обущаря, в двора е паркирана старата застава на внука му.
Скромната къща на обущаря, в двора е паркирана старата застава на внука му.

Така 78-годишният Тодор Крантов от Съединение описа преживяването си на 30 април, когато научил, че печели 7 940 616 лв. от 6/49. Това е най-големият джакпот в историята на тотализатора, който се пада на един човек.

Пенсионираният работник от обувния завод “Петър Ченгелов” в Пловдив обяснява, че се запалил по тотото като младеж. Само в казармата не пускал фишове. През другото време ходел до пункта два пъти седмично.

В продължение на 30 г. попълвал едни и същи числа - 3, 5, 12, 26, 29 и 47. Това са рождените дати и месеци на съпругата му Елена, сина Ангел и дъщерята Мариана. Жената на бай Тодор е 47-и набор, затова зачертавал и това число.

“Често го

укорявах, че

няма пари

за хляб,

а харчи последните си пари за тото. Даваше по 80 лв. на месец и нищо не улучваше. Само веднъж - четворка”, разказва Елена. Винаги в четвъртък и в неделя в 17, 45 ч мъжът ѝ сядал пред телевизора и не мърдал, докато не изгледа тиража.

“Абе, дядо, толкова време играеш, поне петица да беше ударил”, шегувал се Неделчо, единият от тримата му внуци.

Пенсионерът бил категоричен, че няма да сменя числата. На 30 април близките му били шокирани, след като разбрали, че е улучил шестицата. Елена седяла в хола, когато съпругът ѝ влязъл при нея.

“Бабо, не се притеснявай, най-после милионите дойдоха”, били думите му. В първия момент жената помислила, че се шегува, но после погледнала числата, които записал на листче, и онемяла.

“От 20 дни имах предчувствие, че в къщата ни ще влязат пари. Молех се мъжът ми да уцели една петица, за да си пооправим малко живота”, обяснява жената на тотомилионера.

Обадили се на сина и дъщерята, които веднага пристигнали в Съединение и взели родителите си при себе си в Пловдив.

“Тревожеха се, че може да дойде някой да ни пребие и да вземе фиша”, признава Елена. В Пловдив били до 4 май, когато бай Тодор заминал за София със сина и дъщерята да вземе чека в централата на тотализатора.

Възрастните съпрузи разказват, че няколко дни не могли да мигнат от стреса, който получили, след като им се паднали милионите. Двамата са категорични, че ще ги разпределят на децата си, тримата внуци и правнука. Най-големият е на 28 г., а най-малкият - на 3 г.

“На първо време ще им купим коли”, уточнява бай Тодор. За себе си още не е решил как ще харчи парите. Досега е живял скромно. Пенсионирал се е с 300 лв. след 40 г. стаж. Съпругата му е работила в пловдивския завод за чанти “Чайка” и сега взема 150 лв. пенсия.

“По 70-80 лева на месец ни отиват за лекарства.

Като си платим тока

и водата, не ни

остават много.

Децата ни помагат

с пари”, разказват двамата.

Синът Ангел е наследил професията на баща си. 50-годишният мъж е бригадир в частна фирма за производство на ортопедични обувки. Дъщерята Мариана била 7 г. в Англия с детето си, но се върнала, тъй като влажният въздух там не му понесъл. Съпругът ѝ починал преди 3 г. и в момента тя сама се грижи за сина си. Жената работи като контрольор по качеството в английско-немска фирма.

Заедно с брат си Мариана се грижи за родителите си. Възрастните се преместили от Пловдив в родния си град Съединение през 2001 г., след като се пенсионирали. Продали си пловдивския апартамент и в бащиния имот на бай Тодор в покрайнините на Съединение си построили малка къща.

“Парите не стигнаха да я измажем отвън, но сега ще я оправим. Пералнята ни е стара, ще си купим нова. Ще се посъветваме с децата дали да сменим обзавеждането”, коментират Крантови.

Съпрузите искат да оправят и двора си от 1,5 дка, където отглеждат всякакви зеленчуци, имат и лозе.

“Ще продължа да играя тото и да си копая градинката. Изкарваме вкусни домати”, обяснява бай Тодор. Той не възнамерява да използва парите за екзотично пътешествие, въпреки че никога не е бил в чужбина. Единствено съпругата му Елена е прекарала един месец в Лондон, докато дъщерята Мариана е живяла там.

“Не сме вече за самолети, тъй като сме с болни сърца. Пием по цяла шепа лекарства. Да ни се бяха паднали парите, докато бяхме по-млади. Сега сме само за балкан”, казва жената на обущаря милионер.

С бай Тодор решили, че ще помогнат на болни хора. Децата им не били против, но ги предупредили да се пазят от измами.

Синът и дъщерята

на Крантови още

не са казали на

родителите си какво

ще правят с парите

“Може да продължат да работят за стаж”, разсъждава бай Тодор, забравяйки за милионите. На сина си и дъщеря си той разчита да ги вложат разумно.

“Децата мислят и за нашата сигурност. Нямаме намерение да напускаме Съединение. Тук е домът ни, чувстваме се по-спокойни”, обясняват Крантови. Съпрузите не се тревожат, че могат да станат обект на нападение от местни роми.

“Нашите цигани в Съединение не крадат. Идете да видите в махалата какви къщи имат с басейни. Всички работят в Кипър”, казва Елена.

По думите ѝ първите хора, които ще почерпят, след като получат парите, са децата и внуците. После ще съберат и съседите.

“Радвам се, че милионите се паднаха на добри хора. Цял живот са си броели стотинките”, обяснява Ана Каменова, която всяка сутрин си пие кафето с Елена Крантова в близко заведение. Комшийката забелязала, че на 30 април, когато падна джакпотът, обущарят и жена му заминали с колата на децата си. Съседите се чудели къде са отишли, но на 4 май мистерията се разкрила.

“Същия ден в Съединение се понесе слухът, че бай Тодор е ударил милионите. После го чух и по новините. Браво на него”, казва Каменова.

Цонка Кесова, която живее срещу Крантови, също се радва, че им се е паднал джакпотът. Пред нея жената на обущаря наскоро споделила, че чак не ѝ се живее заради беднотията.

“На две малки пенсии сме, ако не са децата, не можем да изкараме месеца”, оплакала се Елена Крантова. Съседката Лина Генчева хвали сина и дъщерята на тотомилионера за загрижеността им. В почивните дни редовно идвали в Съединение, за да помогнат на родителите си за работата в градината. Наесен се включвали в затварянето на консерви.

Бай Тодор и съпругата му правели буркани от всякакви зеленчуци и плодове, за да има какво да ядат през зимата. Товарели и багажниците на колите на децата си.

“Семейството е

много задружно и

трудолюбиво. Кротки

и разбрани хора са

Заслужават тия пари, за да си вземат глътка въздух. Нека си ги харчат със здраве”, пожелават комшиите. Те се шегуват, че ул. “Никола Вапцаров” трябва да бъде прекръстена на “Улицата на милионера”, защото бай Тодор е най-големият късметлия в Съединение.

Преди него още двама в градчето са печелили от тотото - единият взел 15 701 лв., а другият 1 000 000 лв.

След голямата печалба на Крантов в Съединение кипи треска за милиони. Единственият тотопункт в градчето се радва на небивал интерес.

Местните пускат фишове и се надяват да имат късмета на обущаря.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"От вчера депутатите са с по-високи заплати. И това не е първоаприлска шега. Това е самата истина", написа във Фейсбук гневно Слави Трифонов и допълни: В тази извънредна ситуация, в тази трудна за всички българи ситуация, в която много хора губят работата си, парите си, а някои и живота си, българските депутати вече взимат повече пари

Както колегите си от ВМА вчера и медиците от болница Св. Анна излезнаха с послание, в което призовават всички: "Молим да останете вкъщи". Снимката на здравните работници от столичната МБАЛ обиколи социалните мрежи и събра хиляди харесвания. Снимка: Болница Св.

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той