Анна-Мария Гюзелева три години по-късно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6207743 www.24chasa.bg

Животът й е подчинен на паметта на нейния съпруг

На 16 май 2017 г. се навършват три години от смъртта на големия оперен певец Никола Гюзелев. Покорил всички световни сцени, той е Комендатор на Република Италия, доктор хонорис кауза на БАН, носител на престижната световна награда “Златен Верди”, удостоен с най-високите отличия на България и Италия.

През тези 3 години съпругата му Анна-Мария Гюзелева посвещава половината от времето си в работа за името и паметта му. Защото знае, че той го заслужава и защото си отива от този свят обиден заради много неща в родината си.

Днес Анна-Мария

изглежда чудесно,

но признава, че изключително тежко преживява първата година, в която смъртта ги разделя след 30 години брак. Напълнява много - от мъка, от нерви, от притеснения. Плаче често, докато някой не й казва, че сълзите дърпат душите на умрелите и те не могат да се възнесат в небесните селения.

В края на годината успява да се съвземе. Още й е тежко, но си дава дума да не пада духом. Казва, че винаги е била оптимист в живота и не се страхува от проблемите. Много сили и оптимизъм й дава фестивалът “Аполония” в Созопол, където посвещават специален концерт в памет на Гюзелев.

През 2015 г. заедно с дъщеря си Адриана и приятели Анна-Мария създава фондацията “Никола Гюзелев”.

По повод първата годишнина от смъртта му фондацията издава монографията “Никола Гюзелев. Рицарят на операта”. Тя е на български и английски език и е илюстрирана с негови живописни портрети.

Две от картините на художника Никола Гюзелев - автопортрет и портрет на Анна-Мария

Пак за първата годишнина АннаМария организира два концерта - в Рим, с помощта на Българския културен институт, и в София - в зала “Средец” на Министерството на културата, на който пеят негови ученици. Издава диск - “Живот в музика”, с арии и църковни песнопения от български и руски автори. На 13 декември е големият концерт в зала №1 на НДК, посветен на маестро Гюзелев.

Анна-Мария прави в Рим и голяма изложба с картини на съпруга си. Може би не всички читатели знаят, че Гюзелев най-напред завършва Художествената академия в София, специалност “Живопис”.

Акад. Светлин Русев разказва как, когато бил второкурсник, в академията се разнася мълвата, че в първи курс се появил някакъв много талантлив Никола Гюзелев. Който понякога се усамотява в коридорите или ателиетата и запява с мощния си басов глас.

Гюзелев има силната ръка на портретист и винаги признава, че се е учил най-вече от Рембранд. Но пеенето оставя малко време за четката. Анна-Мария му позира 6 пъти и пази великолепните портрети на родителите на съпруга си. В Рим е втората голяма изложба на Маестрото, първата прави в Москва през далечната 1986 г. изкуствоведът проф. Атанас Божков.

Пак през 2015 г. Анна-Мария успява да издейства от Столичната община малкото площадче на ул. “Иван Асен” след Орлов мост

да носи името

на Никола Гюзелев

За съжаление, площадчето още не е ремонтирано и оформено и дори няма табели.

През 2016 г. е основана награда на името на певеца и художника и заради това отличията са две. Първите лауреати по пеене са сопраното Радостина Николаева, солист на Софийската опера, и двама от любимите ученици на Гюзелев - баритонът Владимир Стоянов и басът Николай Кърнолски. А първият носител на наградата като художник е връчена посмъртно на сценографа Радостин Чомаков.

Анна-Мария е автор на няколко стихосбирки. Последната от тях се казва “... А душата знае” и е посветена на съпруга й. Бойко Ламбовски я нарича емоционален дневник. Първото стихотворение е озаглавено “На Никола”:

“... Не, не си отивай!

Без да се обърнеш -

без да ме обгърнеш.

И помни!”

“Вървя тихо, упорито,

някъде се спъвам,

някъде е леко и незримо...”

“... Но звънва душата там

в залата тиха,

очите трескаво

те следват,

пулсират редовете

победени.

Това си ти, светът

укротен е!...”

“... А сълзите са

божие пречистване

и светлина.

Не се боя, вървя...

Нататък...”

С тази стихосбирка поетесата обикаля много градове в страната и знае, че хората харесват стиховете й, защото са искрени. Разбират и посланията им - дори когато ни залъгват или се самозалъгваме, трябва да се доверяваме на инстинктите на душата си и на чувствата в живота.

Всъщност Анна-Мария не върви, а лети. На шега казва, че живее в самолетите между София и Рим, където продължава да организира биеналето “Артемидия”. То е своеобразен мост между културите на България и Италия. Тази година ще се проведе за шести път. Във Вечния град я очакват два кинопроекта. И в двата филма е копродуцент, а в единия играе като актриса.

Анна-Мария казва,

че няма друг мъж

до себе си

“Невъзможно е. На мен ми е още много тежко. А и непрекъснато правя съпоставки между Никола и мъжа, на когото бих се доверила. Космически са разликите”, аргументира се тя.

Казва още, че не търси мъж, защото всичко е Божа работа. Ако е писано, може би след години... Личните й културни ангажименти и нещата, които прави в името на съпруга си, изпълват дните й. Посветила се е на паметта на Никола Гюзелев, защото той го заслужава - като артист и като човек. “Беше щедър, имаше добро сърце”, казва с тъга Анна-Мария.

Тя няма притеснения, че дъщеря й Адриана може да я направи баба. Напротив - дори понякога я пита кога ще стане това. “Божа работа”, отвръща с нейните думи Адриана, която е дясна ръка на Георги Кузмов в неговия фестивал “Медия Микс”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният блус музикант Буги Барабата е починал тази нощ! Скръбната вест съобщиха негови колеги от радио "Z Rock". Не се съобщават причините за кончината на 58-годишния музикант. Той бе една от най-колоритните фигури в българския блус и рок. Истинското му име е Марио Събев. Той е роден на 24 декември 1960 г.

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.