Анна-Мария Гюзелева три години по-късно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6207743 www.24chasa.bg

Животът й е подчинен на паметта на нейния съпруг

На 16 май 2017 г. се навършват три години от смъртта на големия оперен певец Никола Гюзелев. Покорил всички световни сцени, той е Комендатор на Република Италия, доктор хонорис кауза на БАН, носител на престижната световна награда “Златен Верди”, удостоен с най-високите отличия на България и Италия.

През тези 3 години съпругата му Анна-Мария Гюзелева посвещава половината от времето си в работа за името и паметта му. Защото знае, че той го заслужава и защото си отива от този свят обиден заради много неща в родината си.

Днес Анна-Мария

изглежда чудесно,

но признава, че изключително тежко преживява първата година, в която смъртта ги разделя след 30 години брак. Напълнява много - от мъка, от нерви, от притеснения. Плаче често, докато някой не й казва, че сълзите дърпат душите на умрелите и те не могат да се възнесат в небесните селения.

В края на годината успява да се съвземе. Още й е тежко, но си дава дума да не пада духом. Казва, че винаги е била оптимист в живота и не се страхува от проблемите. Много сили и оптимизъм й дава фестивалът “Аполония” в Созопол, където посвещават специален концерт в памет на Гюзелев.

През 2015 г. заедно с дъщеря си Адриана и приятели Анна-Мария създава фондацията “Никола Гюзелев”.

По повод първата годишнина от смъртта му фондацията издава монографията “Никола Гюзелев. Рицарят на операта”. Тя е на български и английски език и е илюстрирана с негови живописни портрети.

Две от картините на художника Никола Гюзелев - автопортрет и портрет на Анна-Мария

Пак за първата годишнина АннаМария организира два концерта - в Рим, с помощта на Българския културен институт, и в София - в зала “Средец” на Министерството на културата, на който пеят негови ученици. Издава диск - “Живот в музика”, с арии и църковни песнопения от български и руски автори. На 13 декември е големият концерт в зала №1 на НДК, посветен на маестро Гюзелев.

Анна-Мария прави в Рим и голяма изложба с картини на съпруга си. Може би не всички читатели знаят, че Гюзелев най-напред завършва Художествената академия в София, специалност “Живопис”.

Акад. Светлин Русев разказва как, когато бил второкурсник, в академията се разнася мълвата, че в първи курс се появил някакъв много талантлив Никола Гюзелев. Който понякога се усамотява в коридорите или ателиетата и запява с мощния си басов глас.

Гюзелев има силната ръка на портретист и винаги признава, че се е учил най-вече от Рембранд. Но пеенето оставя малко време за четката. Анна-Мария му позира 6 пъти и пази великолепните портрети на родителите на съпруга си. В Рим е втората голяма изложба на Маестрото, първата прави в Москва през далечната 1986 г. изкуствоведът проф. Атанас Божков.

Пак през 2015 г. Анна-Мария успява да издейства от Столичната община малкото площадче на ул. “Иван Асен” след Орлов мост

да носи името

на Никола Гюзелев

За съжаление, площадчето още не е ремонтирано и оформено и дори няма табели.

През 2016 г. е основана награда на името на певеца и художника и заради това отличията са две. Първите лауреати по пеене са сопраното Радостина Николаева, солист на Софийската опера, и двама от любимите ученици на Гюзелев - баритонът Владимир Стоянов и басът Николай Кърнолски. А първият носител на наградата като художник е връчена посмъртно на сценографа Радостин Чомаков.

Анна-Мария е автор на няколко стихосбирки. Последната от тях се казва “... А душата знае” и е посветена на съпруга й. Бойко Ламбовски я нарича емоционален дневник. Първото стихотворение е озаглавено “На Никола”:

“... Не, не си отивай!

Без да се обърнеш -

без да ме обгърнеш.

И помни!”

“Вървя тихо, упорито,

някъде се спъвам,

някъде е леко и незримо...”

“... Но звънва душата там

в залата тиха,

очите трескаво

те следват,

пулсират редовете

победени.

Това си ти, светът

укротен е!...”

“... А сълзите са

божие пречистване

и светлина.

Не се боя, вървя...

Нататък...”

С тази стихосбирка поетесата обикаля много градове в страната и знае, че хората харесват стиховете й, защото са искрени. Разбират и посланията им - дори когато ни залъгват или се самозалъгваме, трябва да се доверяваме на инстинктите на душата си и на чувствата в живота.

Всъщност Анна-Мария не върви, а лети. На шега казва, че живее в самолетите между София и Рим, където продължава да организира биеналето “Артемидия”. То е своеобразен мост между културите на България и Италия. Тази година ще се проведе за шести път. Във Вечния град я очакват два кинопроекта. И в двата филма е копродуцент, а в единия играе като актриса.

Анна-Мария казва,

че няма друг мъж

до себе си

“Невъзможно е. На мен ми е още много тежко. А и непрекъснато правя съпоставки между Никола и мъжа, на когото бих се доверила. Космически са разликите”, аргументира се тя.

Казва още, че не търси мъж, защото всичко е Божа работа. Ако е писано, може би след години... Личните й културни ангажименти и нещата, които прави в името на съпруга си, изпълват дните й. Посветила се е на паметта на Никола Гюзелев, защото той го заслужава - като артист и като човек. “Беше щедър, имаше добро сърце”, казва с тъга Анна-Мария.

Тя няма притеснения, че дъщеря й Адриана може да я направи баба. Напротив - дори понякога я пита кога ще стане това. “Божа работа”, отвръща с нейните думи Адриана, която е дясна ръка на Георги Кузмов в неговия фестивал “Медия Микс”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Един от най-известните певци в Сърбия и легенда на югофолка Шабан Шаулич е загинал в катастрофа в Германия тази сутрин. Информацията бе потвърдена от зетя на певеца Бата Миркович. 67-годишният Шаулич е пътувал с лек автомобил към международното летище в Дортмунд, а катастрофата е станала край град Билефелд. Певецът не е шофирал колата.

Приближен на сочения за наркобос Виктор Боцев-Джуката отърва панделата! Георги Златков призна, че е участвал в бандата на Джуката за разпространение на дрога, сключи споразумение с прокуратурата и се размина с 2 години условно с 4-годишен изпитателен срок, научи "България Днес". Според прокуратурата Виктор Джуката е ръководил бандата между май и

Силвия Кацарова е съвестен сметкоплатец! Естрадната певицата стриктно следи плащането на задълженията си. Преди дни беше забелязана в офиса на мобилен оператор да се издължава за телефон, интернет и телевизия. Кацарова бе една от малкото клиентки, които си тръгнаха с усмивка, след като джобовете й олекнаха.