Президентът призова политиците да се опират на военната експертиза

https://www.24chasa.bg/novini/article/6208279 www.24chasa.bg
Крайното решение за придобаване на нова военна техника и модернизация е на армия винаги е политическо, каза Радев. СНИМКИ: ПИЕР ПЕТРОВ

Призозавам политиците да се опират по-често на военно-техническата ескпертиза. Това заяви президентът Румен Радев в словото си на парада по случай Гергьовден - Деня на храбростта и празник на Българската армия.

"Крайното решение за придобиване на нова военна техника и модернизация на армията винаги е политическо", каза Радев. Но предупреди, че при определянето на това политическо решение трябва да се отделя сериозно внимание на военната експертиза. "Защото не ние политиците, ще рискуваме живота си, а хората с пагони, които ще управляват тази техника", посочи президентът.

"Хората са най-висшият приоритет на Българската армия", каза Радев.

Той припомни, че м.г. - 2016 г., е била повратна в отношението на държавата към Въоръжените ни сили. До този момент в Българската армия и държавата е течал процес на безсмислен спор - дали да се влагат нови средства в развитието на отбранителните способности или не. Точка на спора дава призивът на първите мъже от НАТО за увеличаване на дела от БВП, предназначен за отбрана до 2%.

Радев отбеляза, че заделянето на повече средства обаче не е достатъчно условие за модернизацията на Българската армия. Той призова това да става по най-ефективен начин, което зависи от професионализма на хората.

Освен висока технологическа експертиза е необходима и достатъчно прозрачност при придобиването на нова бойна техниха и въоръжение, заяви президентът. Той визира решението решението на парламента от юни миналата година за одобряване на инвестиционните проекти за придобиване нови изтребители и патрулни кораби. Необходими са категорични действия да се спре отливът на войници от Българската армия, каза президентът.

Той призова да се предприемат спешни мерки за издигане на социалния статус и гарантиране на нормалните условия на труд и професионното развитие на военнослужещите.