Обикновен компас можел да спаси туристите под връх Амбарица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6211345 www.24chasa.bg
29 спасители от 6 града участваха в издирването на пострадалите.

Николай Петков от Ловеч и Росица Първанова от Варна намериха смъртта си в стръмен улей на път за “Добрила”

Липсата на информационни табели по билото на Балкана е голям проблем според хижари от Централна Стара планина

Ако имаха обикновен компас, тримата туристи под връх Амбарица можеха да ориентират в нощта накъде да вървят и успешно да стигнат до хижа “Добрила”.

Това каза за “24 часа” началникът на спасителния отряд в Троян Христо Сливков.

59-годишният Николай Петков от Ловеч и Росица Първанова, на 56 г., от Варна, намериха смъртта си в стръмен улей на път за “Добрила” в събота срещу неделя. Трагедията се разиграла пред очите на съпругата на Николай Геновева, която е третият участник в групата. Тя оцеля по чудо, след като успя за достигне хижата на развиделяване в неделя.

Геодезистът Николай и жена му Геновева, лекар по кожни болести в ловешката болница, били запалени и опитни планинари. В петък следобед пристигнали в хижа “Амбарица” заедно с тяхната приятелка от Варна Росица.

“Пиха чай,

говорихме и те

заявиха, че на

другия ден

искат да тръгнат

към хижа “Добрила”, разказа хижарката Емилия Гатева.

На сутринта в събота гъста мъгла прихлупила планината. Жените били склонни да се откажат от прехода, но мъжът настоявал. Убеждавал ги, че познава пътя и ще се справят.

Междувременно от “Добрила” пристигнал турист, който казал, че времето е лошо и едва се е ориентирал. И това обаче не отказало Николай от изкачването. Около обяд групата поела нагоре.

“Бяха толкова хубави и любезни хора, а да ги застигне такова нещастие. Като че ли им бе предначертано - мъжът бе много, много настоятелен. Опитах да ги спра, но напразно”, разказа още хижарката.

Освен това тя е убедена, че няколко пъти са можели да се отбият от маршрута и да се върнат, но упорствали да прехвърлят билото.

Гъстата мъгла

заблудила

туристите

и вместо към хижа “Добрила”, която е само на час и половина път от тях, поели към връх Купен. Петкови разбрали, че са сбъркали посоката, и около 16 ч позвънили на сина си Стоимен. Казали му, че имат проблем.

Докато се лутали, денят превалил, паднал мрак. На 200 м от пътеката Росица се подхлъзнала по заснежен улей. Николай се опитал да слезе и да ѝ помогне, но също полетял по стръмното. Жената загинала мигновено, тъй като

се забила с

главата напред

в скала,

но лекарката Геновева чувала стоновете на съпруга си от непрогледната тъма.

Изморена и премръзнала, тя все пак събрала сили да тръгне да дири помощ. Цяла нощ вървяла и в 4 ч сутринта успяла да стигне до хижа “Добрила”.

Позвънила на сина си Стоимен, объркано обяснила какво се е случило. Младежът и двама негови приятели незабавно тръгнали от Ловеч. В 7,30 ч вече били на лифта на хижата. Геновева посочила приблизително къде да търсят и те поели нагоре.

В същото време планински спасители от Сопот, Ловеч, Троян, Пловдив, Карлово и Калофер - общо

29 души,

предприели

акция по

издирване на

изпадналите

в беда

“Когато се изкачихме в планината, Стоимен вече бе открил баща си на 60 м от пътеката. Бил още жив и ту идвал в съзнание, ту изпадал в несвяст. Младежът се опитвал да го реанимира, правил изкуствено дишане и сърдечен масаж, искал да го стопли със спален чувал.

Мъжът е бил изтощен и преуморен и най-вероятно е починал от хипотермия”, разказа началникът на спасителния отряд от Сопот Цвятко Цветков, ръководил акцията.

С много усилия с шейна и въжета успели да издърпат телата на пътеката, а оттам с носилки ги натоварили на джип и свалили в Сопот.

Близки на Петкови разказаха, че Николай и Геновева обичали излетите в Балкана. Имали двама синове, като понякога единият, Стоимен, също споделял страстта им към планината.

Колеги на лекарката пък са потресени от сполетялата я трагедия. Първоначално бе подадена информация, че и тя е загинала, което съвсем ги втрещило.

Описват семейството като фини и слънчеви хора, които лесно се сприятелявали.

Липсата на информационни табели по билото на Балкана е голям проблем, смятат хижари от Централна Стара планина. Ако е имало такива, нещастието можеше да се избегне, убедени са те.

В дадения случай имало табела на кол, но трябвало човек да знае къде да се изкачи, за да я търси. Планинари и спасители алармирали отдавна, че в района няма указателни табели и има много случаи на загубили се туристи. Топката обаче се прехвърляла от институция на институция.

Последно от парк “Централен Балкан” се били ангажирали да направят вертикална маркировка, но това предстои във времето.

Макар и без

табели досега

все се е

разминавало

без жертви

“Знаехме, че рано или късно ще има трагедия. Не може да се разчита само на късмета”, възмущава се спасител и пита кой ще поеме вината за два погубени живота.